Η Greenpeace δημοσιεύει τα πορίσματα της σχετικής έρευνας που διενεργήθηκε κατ’ εντολήν της σε ειδική μπροσούρα στο διαδίκτυο. Στα δύο τρίτα των ρούχων διαπιστώθηκαν ίχνη εννεϋνοφαινόλης.
Με την αγορά και τη χρήση αυτών των προϊόντων ο καταναλωτής μολύνει χωρίς να το ξέρει τη θάλασσα ή τα ποτάμια και τις λίμνες της χώρας του, διότι η τοξική ουσία διοχετεύεται σ’ αυτά μέσω των αστικών λυμάτων. Να σημειωθεί ότι ίχνη εννεϋνοφαινόλης βρέθηκαν και στα αστικά λύματα χωρών που δεν έχουν καθόλου υφαντουργία.
Επίσης στα πορίσματα αναφέρεται ότι αν και η συγκέντρωση της εννεϋνοφαινόλης σε κάθε μεμονωμένο ρούχο είναι ελάχιστη, ενδέχεται η συνολική ποσότητα που έχει διαφύγει στο περιβάλλον να είναι υψηλή.
Η εννεϋνοφαινόλη προκαλεί ορμονικές διαταραχές και είναι ελάχιστα βιοδιασπώμενη. Η διοχέτευσή της από τα αστικά λύματα στη θάλασσα, τα ποτάμια και τις λίμνες σημαίνει αυτόματα πως καταλήγει στη διατροφική μας αλυσίδα και στο πιάτο μας. Είναι όμως σίγουρο ότι έχει προκαλέσει προηγουμένως μια σειρά δερματίτιδες και αλλεργίες σε όσους φόρεσαν τα συγκεκριμένα ρούχα ή παπούτσια.
Όλα τα ρούχα κατασκευάστηκαν εκτός ΕΕ
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Greenpeace τα ρούχα είναι όλα κατασκευασμένα εκτός ΕΕ: στην Τουρκία, την Ινδονησία, την Ταϊλάνδη, το Βιετνάμ, την Κίνα, τη Μαλαισία, την Τυνησία, το Μπαγκλαντές και τις Φιλιππίνες, αλλά πουλήθηκαν παντού: σε ολόκληρη την Ευρώπη και την Ασία.
Γιατί όμως συμβαίνει κάτι τέτοιο; Οι μεγάλες μάρκες έχουν διακηρύξει επανειλημμένα και δεσμευτικά ότι «σέβονται το περιβάλλον», αλλά οι ρυθμίσεις που υπάρχουν στην υφαντουργία για τη χρήση των τοξικών ουσιών έχει πολλά παραθυράκια. Το σημαντικότερο: Το τελικό προϊόν της α ή β υφαντουργίας που ράβει π.χ. αθλητικά ρούχα για την adidas ελέγχεται ελάχιστα από την ίδια την εταιρεία. Αυτός είναι ένας από τους βασικότερους λόγους για την αλόγιστη χρήση επικίνδυνων για την υγεία και το περιβάλλον χημικών και τοξικών ουσιών.
Η οικολογική οργάνωση Greenpeace καλεί τις μεγάλες μάρκες να σταματήσουν τη χρήση τέτοιων ουσιών και να θεσπίσουν ελεγκτικούς μηχανισμούς για τη διασφάλιση της διαφάνειας τόσο στην παραγωγή και βαφή των υφαντικών υλών, όσο στην κατασκευή των ρούχων και την προμήθεια του τελικού προϊόντος.
Οι γνωστές μάρκες στα προϊόντα των οποίων διαπιστώθηκαν ίχνη της παραπάνω τοξικής ουσίας είναι:
Αbercrombie&Fitch, adidas, Calvin Klein, Converse, GAP, G-Star RAW, H&M, Kappa, Lacoste, Li Ning, Nike, Puma, Ralph Lauren, Uniqlo και Youngor.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου