Τετάρτη 24 Αυγούστου 2011

Πωλητήριο σε λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ

Πωλητήριο σε δύο ή τρεις μονάδες της ΔΕΗ, με επικρατέστερες αυτές του σταθμού της στο Αμύνταιο Φλώρινας, θα περιλαμβάνει, σύμφωνα με τις πληροφορίες, η πρόταση που θα αποστείλει η ελληνική κυβέρνηση στην Κομισιόν για το άνοιγμα της εγχώριας αγοράς λιγνίτη σε ιδιώτες.

Πρόκειται για εκκρεμότητα, την οποία ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γ. Παπακωσταντίνου δεσμεύθηκε προ μηνός απέναντι στους κοινοτικούς επιτρόπους Ενέργειας και Ανταγωνισμού να έχει τακτοποιήσει μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου. Για το ζήτημα αυτό η χώρα μας έχει δεσμευτεί στο πλαίσιο του Μνημονίου.

Εκτός από την πώληση μονάδων, η πρόταση θα περιλαμβάνει άλλα δύο μέτρα: τη μακροχρόνια ενοικίαση σε ιδιώτες ενός ορυχείου λιγνίτη του Δημοσίου στη Βεύη του Νομού Φλώρινας, καθώς και ανταλλαγές ενέργειας μονάδων της ΔΕΗ με ισόποσης ποσότητας ενέργεια από άλλες πηγές (π.χ. φυσικού αερίου), εταιρειών ηλεκτρισμού γειτονικών χωρών, όπως η Βουλγαρία και η Ιταλία. Αρχικά η Κομισιόν ζητούσε οι ανταλλαγές να αφορούν το 40% του συνόλου της λιγνιτικής παραγωγής της ΔΕΗ, θέση από την οποία φαίνεται να έχει υπαναχωρήσει.

Γιατί το Αμύνταιο. Το πλεονέκτημα που διαθέτουν οι δύο μονάδες του Αμυνταίου (καθαρής ισχύος 273 μεγαβάτ η καθεμία), είναι ότι τροφοδοτούνται από «δικό τους» ορυχείο, το οποίο προφανώς σε περίπτωση πώλησής τους θα τις συνοδεύσει, πιθανότατα μέσω μακροχρόνιας σύμβασης εκμετάλλευσης. Πρέπει να σημειωθεί πάντως ότι και οι δύο χρειάζονται επενδύσεις εκσυγχρονισμού, αλλιώς θα πρέπει να αποσυρθούν περί το 2013 - 2014, λόγω των ποσοτήτων ρύπων που εκπέμπουν.
Στο «σχήμα» θα ενταχθεί και η παραχώρηση με μακροχρόνια μίσθωση σε ιδιώτη του λιγνιτικού κοιτάσματος της Βεύης, γι' αυτό και το ενδιαφέρον των επιχειρηματικών σχημάτων που δραστηριοποιούνται στην ενέργεια είναι τεράστιο (στη δεύτερη και τελική φάση του διαγωνισμού έχουν περάσει πέντε σχήματα).

Υπενθυμίζεται ότι η προκάτοχος του κ. Παπακωσταντίνου Τίνα Μπιρμπίλη, μαζί με τον ίδιο ως υπουργό Οικονομικών τότε, είχαν αποστείλει προ μηνών επιστολή στην Κομισιόν, ζητώντας της να παγώσει η διαδικασία ανταλλαγών ενέργειας ενόψει της ιδιωτικοποίησης της επιχείρησης. Το επιχείρημά τους ήταν ότι δεν είναι δυνατόν σε μια στιγμή που η ΔΕΗ βρίσκεται προς πώληση, να αποδυναμωθεί παραχωρώντας το 40% της λιγνιτικής της παραγωγής.

Η Κομισιόν έδωσε πράγματι στην κυβέρνηση περίοδο ανοχής μερικών μηνών, στη διάρκεια των οποίων η τελευταία κατέληξε στο σημερινό μοντέλο. Ακόμη λοιπόν και αν πουληθούν οι συγκεκριμένες μονάδες της ΔΕΗ, στις προθέσεις Παπακωσταντίνου είναι η αποκρατικοποίηση να προχωρήσει κανονικά, όχι μέσω του Χρηματιστηρίου όπως αρχικά είχε ανακοινωθεί, αλλά μέσω της εξεύρεσης στρατηγικού επενδυτή.





tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου