Τρίτη 16 Αυγούστου 2011

Γενετική ανακάλυψη ανοίγει το δρόμο για νέο διαγνωστικό τεστ του καρκίνου του προστάτη

Μια σημαντική ανακάλυψη σχετικά με το γενετικό υπόβαθρο του καρκίνου του προστάτη, της πιο συνηθισμένης μορφής καρκίνου στους άνδρες, μπορεί να... οδηγήσει σύντομα στην ανάπτυξη ενός νέου αιματολογικού τεστ ή σε μια νέα βιοψία, που θα μπορεί έγκαιρα να ξεχωρίσει τους πιο επικίνδυνους από τους πιο αθώους όγκους.

Οι ερευνητές του διάσημου γενετικού εργαστηρίου Cold Springs Harbor της Νέας Υόρκης, με επικεφαλής τον καθηγητή Λόιντ Τρότμαν, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό για θέματα βιολογίας του καρκίνου “Cancer Cell”, σύμφωνα με τη βρετανική «Ιντιπέντεντ», πιστεύουν ότι εντόπισαν για πρώτη φορά μια κρίσιμη γονιδιακή διαφορά ανάμεσα σε ένα μεταστατικό όγκο που εξαπλώνεται γρήγορα σε άλλα μέρη του σώματος και σε ένα αργά αναπτυσσόμενο όγκο που δεν είναι μεταστατικός.

Η ανακάλυψη μπορεί να οδηγήσει σε ένα τεστ που θα ανιχνεύει τους επικίνδυνους όγκους και, παράλληλα, θα βοηθήσει στην ανάπτυξη νέων φαρμάκων, τα οποία θα εμποδίζουν την μετάσταση. Από την άλλη, πολλοί άνδρες που διαγιγνώσκονται με καρκίνο του προστάτη, θα γνωρίζουν πλέον κατά πόσο η περίπτωσή τους ανήκει όντως στις επικίνδυνες και, αν όχι, θα αποφεύγουν να προχωρούν σε περιττές θεραπείες. Μόνο ένα μικρό μέρος των περιστατικών καρκίνου του προστάτη είναι μεταστατικά και θανατηφόρα, γι’ αυτό έχει μεγάλη σημασία να μπορεί ο γιατρός και ο ασθενής να διακρίνουν έγκαιρα το βαθμό επικινδυνότητας κάθε περίπτωσης. Το νέο διαγνωστικό τεστ θα μπορούσε να βασίζεται είτε σε ανάλυση αίματος είτε σε βιοψία από δείγμα του προστατικού αδένα.

Οι επιστήμονες εστίασαν την προσοχή τους σε τρία γονίδια (PHLPP1, PTEN και p33) που παίζουν ρόλο στο κατά πόσο ένα κύτταρο του προστάτη γίνεται καρκινικό και κατά πόσο ο όγκος, στη συνέχεια, θα έχει τάση γρήγορης εξάπλωσης. Τα τρία γονίδια, υπό κανονικές συνθήκες, δρουν ως αναστολείς του καρκίνου, όμως σε μερικές περιπτώσεις μετάλλαξης, βοηθούν στην μετάσταση. Αν ένα τεστ αποτύχει να εντοπίσει τα τρία συγκεκριμένα γονίδια στην φυσιολογική μορφή τους, αυτό αποτελεί σοβαρή ένδειξη μεταστατικού καρκίνου σε εξέλιξη. «Οραματιζόμαστε ένα τεστ που θα εντοπίζει το επίπεδο δραστηριότητας των τριών γονιδίων και κατά πόσο αυτά έχουν ανοίξει το δρόμο στον μεταστατικό καρκίνο», δήλωσε ο Τρότμαν.

Παράλληλα, σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι δυνατό μελλοντικά να αναπτυχθούν νέου τύπου φάρμακα που θα μεταβάλλουν τις μεταβολικές οδούς αυτών των γονιδίων, έτσι ώστε να «επισκιάζονται» οι γενετικές μεταλλάξεις που ενθαρρύνουν την εξάπλωση των όγκων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου