Πέμπτη 7 Ιουλίου 2011

Η ΔΕΗ... χωρίζεται στα τρία

Δημιουργούνται δύο 100% θυγατρικές εταιρείες της ΔΕΗ: η ΑΔΜΗΕ Α.Ε., στην οποία μεταβιβάζονται ο κλάδος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας και η κυριότητα των παγίων, και η ΑΔΔΗΕ Α.Ε. με αρμοδιότητα τη λειτουργία, τη συντήρηση και την ανάπτυξη του δικτύου διανομής, αλλά και τα μη διασυνδεδεμένα νησιά. Στη ΔΕΗ παραμένουν η παραγωγή και τα ορυχεία (αποτελεί ουσιαστικά το τρίτο κομμάτι)

Ο υπουργός ΠΕΚΑ Γ. Παπακωνσταντίνου παρουσίασε χθες το πολυνομοσχέδιο που αφορά το άνοιγμα των αγορών ηλεκτρικής ενέργειας
Ο υπουργός ΠΕΚΑ Γ. Παπακωνσταντίνου παρουσίασε χθες το πολυνομοσχέδιο που αφορά το άνοιγμα των αγορών ηλεκτρικής ενέργειας
Σπάει... στα τρία η ΔΕΗ με νομοσχέδιο-εξπρές, το οποίο προετοιμάζει την αποκρατικοποίησή της και την είσοδο ιδιωτών στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Ταυτόχρονα θεσπίζεται "χάρτα" δικαιωμάτων καταναλωτών έναντι της κρατικής καθώς και των υπόλοιπων προμηθευτών ρεύματος.
Ειδικότερα, ο υπουργός ΠΕΚΑ Γ. Παπακωνσταντίνου παρουσίασε χθες στο υπουργικό συμβούλιο το πολυνομοσχέδιο που αφορά το άνοιγμα των αγορών ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου αλλά και την έρευνα, την παραγωγή και τα δίκτυα μεταφοράς υδρογονανθράκων. Οι διατάξεις του θα εισαχθούν με ταχύτατες διαδικασίες στη Βουλή στο πλαίσιο και των υποχρεώσεών μας έναντι του Μνημονίου.
Σε ό,τι αφορά την αγορά ηλεκτρισμού, προβλέπονται η εκχώρηση αποφασιστικών αρμοδιοτήτων στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και η δημιουργία δύο 100% θυγατρικών εταιρειών της ΔΕΗ.
Η μία είναι η ΑΔΜΗΕ Α.Ε., στην οποία μεταβιβάζονται ο κλάδος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας και η κυριότητα των παγίων. Στην εταιρεία αυτή μεταφέρεται και το προσωπικό της Γενικής Διεύθυνσης Μεταφοράς και άλλων υπηρεσιών της ΔΕΗ. Οι αρμοδιότητές της είναι η κυριότητα, η συντήρηση, η διαχείριση, η εκμετάλλευση και η ανάπτυξη του συστήματος μεταφοράς. Προβλέπεται η δυνατότητα μεταβίβασης μειοψηφικού ποσοστού μετοχών σε ιδιώτες για την εκτέλεση των έργων στη "μεταφορά".
Η ΔΕΗ... χωρίζεται στα τρία
Η δεύτερη θυγατρική είναι η ΑΔΔΗΕ Α.Ε. Εχει αρμοδιότητα τη λειτουργία, τη συντήρηση και την ανάπτυξη του δικτύου διανομής αλλά και τα μη διασυνδεδεμένα νησιά. Η κυριότητα των παγίων παραμένει στη ΔΕΗ. Ομως η μητρική είναι υποχρεωμένη να χρηματοδοτεί την ανάπτυξη του δικτύου. Το προσωπικό της Γενικής Διεύθυνσης Διανομής της ΔΕΗ μεταφέρεται στην ΑΔΔΗΕ. Με τον τρόπο αυτό διασφαλίζεται η ανεξαρτησία της έναντι της ΔΕΗ.
Η είσοδος των ιδιωτών στη διανομή επιτυγχάνεται με τις εξουσίες που αποκτά η ΡΑΕ, ενώ στη ΔΕΗ παραμένουν η παραγωγή και τα ορυχεία κι έτσι αποτελεί ουσιαστικά το τρίτο κομμάτι.
Ακόμη ο Διαχειριστής του Συστήματος Μεταφοράς (ΔΕΣΜΗΕ Α.Ε.) μετεξελίσσεται στον Λειτουργό της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΛΑΓΗΕ Α.Ε.). Το 49% που έχει η ΔΕΗ θα μεταβιβαστεί στο Δημόσιο, ώστε να έχει το 100%. Βέβαια, αυτό το ποσοστό θα μεταβιβαστεί σε ιδιώτες. Η ΛΑΓΗΕ Α.Ε. θα λειτουργεί το "χρηματιστήριο" της ηλεκτρικής ενέργειας.
Με άλλες διατάξεις ανοίγει και η αγορά φυσικού αερίου. Ο Διαχειριστής Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ) παύει να είναι θυγατρική της ΔΕΠΑ κι έτσι ανοίγει ο δρόμος για την αποκρατικοποίησή της. Οι υποδομές και τα δίκτυα φυσικού αερίου παραμένουν στην κυριότητα του Δημοσίου.
Εξάλλου, με το νομοσχέδιο θεσπίζονται δικαιώματα των καταναλωτών και υποχρεώσεις των προμηθευτών ηλεκτρικού ρεύματος.
Ετσι και οι ιδιώτες προμηθευτές υποχρεώνονται να έχουν Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο, η ΔΕΗ υποχρεώνεται να δίνει ρεύμα στους πελάτες ιδιωτικής εταιρείας που ενδεχομένως θα χρεοκοπήσει, οι καταναλωτές έχουν τη δυνατότητα σε τρεις εβδομάδες από την υπογραφή της σύμβασης να αλλάξουν χωρίς κόστος προμηθευτή, οι εταιρείες υποχρεώνονται να γνωστοποιούν στους πελάτες τους πριν από την υπογραφή της σύμβασης τους όρους, τις προϋποθέσεις και τα τιμολόγιά τους κ.λπ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου