Πέμπτη 7 Ιουλίου 2011

Στο τραπέζι ο στρατηγικός επενδυτής για τη ΔΕΗ

Στο τραπέζι ο στρατηγικός επενδυτής για τη ΔΕΗ Στη διαδικασία της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας, στην πρόσβαση τρίτων στην παραγωγή λιγνίτη και στην αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ, αναφέρθηκε την Πέμπτη ο υπουργός Περιβάλλοντος.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου ξεκαθάρισε ότι θα προηγηθεί η πρόσβαση τρίτων στην λιγνιτική παραγωγή και μετά θα ακολουθήσει η αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ, θέματα που είναι μεν ανεξάρτητα αλλά υπάρχει και αλληλεξάρτηση.

Όσον αφορά την παραγωγή λιγνίτη επεσήμανε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη διαπραγμάτευση με τα κοινοτικά όργανα. Οπως διευκρίνισε η ελληνική πλευρά δεν προσανατολίζεται στο άνοιγμα νέων ορυχείων (κοιτάσματα Δράμας και Ελλασόνος), με εξαίρεση τη Βεύη.

Στη συζήτηση εντάσσεται και η χρήση των swaps" (ανταλλαγή ενέργειας μεταξύ ΔΕΗ και τρίτων εταιριών), ενώ τίθεται στο τραπέζι και η πώληση μονάδων της ΔΕΗ.

Το 2012 η αποκρατικοποίηση της εταιρείας
Το θέμα της αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ τοποθετείται αργότερα - το 2012 - και το υπουργείο προσανατολίζεται σε τρία σενάρια. Το πρώτο αφορά στην πώληση μετοχών μέσω του Χρηματιστηρίου _ η οποία όμως «δεν είναι η καλύτερη λύση», όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπακωνσταντίνου _ το δεύτερο σενάριο στην είσοδο στρατηγικού επενδυτή, επιλογή που την χαρακτήρισε ενδιαφέρουσα και το τρίτο σενάριο αφορά την πώληση μέρους θυγατρικών της επιχείρησης.

«Στο θέμα της αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ» είπε χαρακτηριστικά «δε ψάχνουμε για έσοδα. Η ΔΕΗ είναι η μεγαλύτερη επιχείρηση της χώρας. Θέλουμε να κάνει επενδύσεις και να είναι ένας ισχυρός πυλώνας στο ενεργειακό σύστημα».

Τόνισε ακόμη ότι το ζήτημα του ασφαλιστικού της ΔΕΗ δε θα εμποδίζει την αποκρατικοποίηση καθώς υπάρχει ήδη δικαστική απόφαση για την περιουσία των ασφαλισμένων στα πάγια της ΔΕΗ, ενώ θα συνεχιστεί και ο διάλογος με τους εργαζόμενου.
Όσον αφορά τη διάρθρωση της ΔΕΗ, θεσπίζεται το μοντέλο του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς (ΙΤΟ), με το οποίο η ιδιοκτησία και διαχείριση των παγίων της μεταφοράς μεταφέρεται σε 100% θυγατρική της ΔΕΗ ενώ η διανομή παραμένει στη ΔΕΗ και μεταβιβάζεται σε θυγατρική η διαχείρισή των δικτύων.

Στο ζήτημα των εγγυημένων τιμών ΑΠΕ, ο κ. Παπακωνσταντίνου υπονόησε ότι θα υπάρξει μια αναπροσαρμογή τους προς τα κάτω, καθώς μειώνεται το κόστος της τεχνολογίας τους και αυξάνεται η απόδοση τους.

Ξεκαθάρισε όμως ότι δεν θα αφορούν τις επενδύσεις που ήδη λειτουργούν αλλά τις μελλοντικές. Ο στόχος για το 2011 είναι να εγκατασταθούν στο ενεργειακό σύστημα 300 μεγαβάτ αιολικής ενέργειας και 400 μεγαβάτ από φωτοβολταϊκά.

Το νομοσχέδιο για την ενέργεια


Το υπουργείο κατέθεσε την Πέμπτη στη Βουλή το νομοσχέδιο για την ενέργεια το οποίο περιλαμβάνει θέματα, όπως είναι η ενδυνάμωση της ΡΑΕ, η οποία γίνεται, όπως είπε χαρακτηριστικά, ουσιαστικά ανεξάρτητη, η προστασία των καταναλωτών, η απελευθέρωση, με το διαχωρισμό και αποκρατικοποίηση ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ, η προώθηση αγωγών Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη, Ελλάδα - Ιταλία και South Stream και την έρευνα και αξιοποίηση υδρογονανθράκων.

Στο θέμα των υδρογονανθράκων ο υφυπουργός Περιβάλλοντος κ. Ι. Μανιάτης παρατήρησε ότι στην Ελλάδα δεν θα πρέπει να συντηρούνται μεγάλοι μύθοι και η χώρα δε θα γίνει Νορβηγία ούτε Σαουδική Αραβία.

Μόλις ολοκληρωθεί η δημόσια διαβούλευση, θα προχωρήσει η προκήρυξη διαγωνισμού για την εκτέλεση σεισμικών ερευνών μη αποκλειστικών δεδομένων στο Ιόνιο και τη Νότιο Κρήτη. Την πλήρη εικόνα θα την έχουμε σε ένα χρόνο, είπε.

Με τα σημερινά δεδομένα, εξήγησε ότι στις συγκεκριμένες περιοχές, εκτιμάται ότι υπάρχουν κοιτάσματα τα οποία ισοδυναμούν με τέσσερις "Πρίνους", δηλαδή 360 - 480 εκατ. βαρέλια.

Η εκμετάλλευση ενός κοιτάσματος του μεγέθους του Πρίνου εξασφαλίζει για το Δημόσιο έσοδα ύψους 3 δις. δολαρίων σε βάθος 20ετίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου