Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2013

Αλβανοί προτείνουν ενοποίηση Σκοπίων με την Κοιλάδα του Πρέσεβο

Αλβανοί ιστορικοί έχουν προτείνει την εξέταση της δυνατότητας ενοποίησης των Σκοπίων με την Κοιλάδα του Πρέσεβο, ως ένα τρόπο για να ξεπεραστεί  το status quo στην περιοχή, γράφει η σκοπιανή ‘Βέτσερ’ επικαλούμενη δημοσίευμα της αλβανικής εφημερίδας ‘Λάιμ’ των Σκοπίων.


Με τον τρόπο αυτόν, σημειώνει η  αλβανική ‘Λάιμ, δεν θα απειλείται  η περιοχή αυτή από τη Σερβία και επίσης θα αποσβεστούν οι απαιτήσεις της Σερβίας για διχοτόμηση του Κοσσυφοπεδίου.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, τα Σκόπια και η Σερβία  θα μπορούσαν να αποζημιωθούν με την αλλαγή των υφιστάμενων συνόρων, προς το συμφέρον της Κοιλάδας του Πρέσεβο, προτείνοντας την εγκατάλειψη ορισμένων παραμεθόριων περιοχών στην περιοχή του Κουμάνοβο και της Κρίβα Παλάνκα και ό, τι η Σερβία ζητήσει.

Σύμφωνα με τον ιστορικό Σκεντέρ Χασάνι, όπως γράφει η εφημερίδα ‘Λάιμ’, η ανταλλαγή των εδαφών θα διαγράψει την ιστορική αδικία στο Πρέσεβο. Σημειώνει, μάλιστα, ότι ιστορικά το Πρέσεβο ανήκε πάντα στο Βασίλειο της Δαρδανίας,  για την περίοδο μεταξύ των δύο παγκοσμίων πολέμων, πριν η Κοιλάδα γίνει μέρος της Ομοσπονδιακής οντότητας της Σερβίας.

«Βλέπουμε ότι σήμερα υπάρχει μια τάση για εθνική μετανάστευση, σημαίνει ότι έχουν σπάσει τα ιστορικά σύνορα της Αλβανίας», δήλωσε ο ιστορικός Χασάνι.
Η ‘Βέτσερ’ ήρθε σε επαφή με τον ιστορικό  Σκεντέρ Χασάνι, αλλά ο ίδιος δεν επιβεβαίωσε, ούτε αρνήθηκε την ιδέα μιας νέας επαναχάραξης των συνόρων.
Σε ομιλία του ο Χασάνι, ο οποίος παρεμπιπτόντως είναι πρόεδρος του Συνδέσμου Αλβανών Ιστορικών των Σκοπίων, επανέλαβε αρκετές φορές ότι δεν θέλει να σχολιάσει περισσότερο από αυτά που αναφέρει η εφημερίδα. Είπε μόνο ότι  στη ‘Λάιμ’ έδωσε μια ιστορική άποψη και όχι ότι σχολιάζει ή ότι οραματίζεται επαναχάραξη των συνόρων του κράτους.

Ο συνάδελφός του, εν τω μεταξύ, ιστορικός και νυν γενικός γραμματέας του κράτους για τον Πολιτισμό, Μουζαφέρ Μπισλίμι,  θεωρεί ότι οι ιδέες για την αλλαγή των συνόρων στην Ευρώπη είναι μία ουτοπία και υποστηρίζει ότι οι εν λόγω αλλαγές δεν έχουν την υποστήριξη των Αλβανών των Σκοπίων, ούτε του Κοσσυφοπεδίου, ούτε της Αλβανίας.

Εντούτοις,  ο δήμαρχος του Πρέσεβο, Ραγκμί Μουσταφά δήλωσε στη ‘Λάιμι’ ότι η ιδέα της ανταλλαγής εδαφών, δεν θα πρέπει να απορριφθεί, αλλά θα πρέπει να αναλυθεί σοβαρά.

echedoros-a.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου