ΑΡΧΙΣΑΝ ΝΑ ΞΕΦΟΥΡΝΙΖΟΥΝ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΘΟΥΝ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ! ΚΛΕΒΟΥΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΑΚΗ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ!
Μόλις προχθές η μεγάλη μας αποκάλυψη (δείτε εδώ: ΚΡΑΤΟΣ & ΤΡΑΠΕΖΕΣ “ΕΚΛΕΨΑΝ” 93 ΔΙΣ ΕΥΡΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ!) επιβεβεβαιώνεται. Ήδηφτάνουν τα πρώτα μηνύματα. Τα έσοδα του κράτους, λένε, είναι μειωμένα κατά 7% οι προβλέψει έχουν πέσει έξω, φταίει και ο πολλαπλασιαστής του ΔΝΤ που εεπιδείνωσε τα οικονομικά και ...γι' αυτό πρέπει να παρθούν νέα μέτρα! Η μπλόφα σε βάρος του λαού συνεχίζεται. Το έγκλημα από τους πολιτικούς ταγούς σε συμπαιγνία με τις τράπεζες που φόρτωσαν τα χ΄ρεη τους στον λαό, συνεχίζεται. Τα νέα μέτρα είναι επί θύραις! Ή θα ξεσηκωθούμε ή θα το καταπιούμε και αυτό.
Το παρακάτω ρεπορτάζ είναι από την "Ημερησία" και αφορά στη βουτιά των εσόδων του κράτους.
«Ποδαρικό» με «βουτιά» στα έσοδα έκανε ο προϋπολογισμός τον Ιανουάριο και στο υπουργείο Οικονομικών έχει σημάνει «κόκκινος» συναγερμός. Τον πρώτο μήνα του 2013 οι καθαρές εισπράξεις του Δημοσίου εμφανίζονται μειωμένες κατά 7% σε σχέση με το στόχο που έχει τεθεί, ενώ σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2012 καταγράφουν πτώση 16% υπό το βάρος της κάθετης πτώση στην κατανάλωση.
Έτσι, με το «καλημέρα» του νέου έτους τα καθαρά έσοδα εμφάνισαν «μαύρη τρύπα» 305 εκατ. ευρώ σε σχέση με το στόχο που είχε τεθεί. Συνολικά οι εισπράξεις του Δημοσίου ανήλθαν σε 4,052 δισ. ευρώ έναντι στόχου 4,357 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι μεγαλύτερες απώλειες που υπερβαίνουν το 15% καταγράφονται στις εισπράξεις του ΦΠΑ λόγω της κατακόρυφης πτώσης της κατανάλωσης και των μαζικών «λουκέτων» στην αγορά.
Αύξηση
Αντίθετα αύξηση κατά 9% - 10% παρουσίασαν οι εισπράξεις από τους φόρους στα εισοδήματα και την ακίνητη περιουσία. Τον περασμένο μήνα οι φορολογικές υποχρεώσεις έπεσαν «μαζεμένες» για τους φορολογούμενους καθώς πλήρωσαν την έκτη δόση του φόρου εισοδήματος, την πρώτη δόση του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας του 2010 και την τρίτη δόση του ειδικού τέλους ακινήτων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.
Μάλιστα, οι εισπράξεις από τους φόρους στην περιουσία θα ήταν μεγαλύτερες αν είχαν εισρεύσει στα δημόσια ταμεία έσοδα και από τη δεύτερη δόση του ΦΑΠ. Η συγκεκριμένη δόση θα έπρεπε κανονικά να πληρωθεί έως τις 31 Ιανουαρίου, αλλά το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε να παρατείνει την προθεσμία καταβολής της μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου.
Συναγερμός
Τα άσχημα νέα από το «μέτωπο» των εσόδων έρχονται λίγες μέρες πριν την άφιξη στην Αθήνα της τρόικας για την καθιερωμένη αξιολόγηση που θα κρίνει την πορεία των επόμενων δόσεων έως το τέλος Μαρτίου. Στο οικονομικό επιτελείο, αισιοδοξούν ότι η κατάσταση είναι αντιστρέψιμη. Ωστόσο, ετοιμάζουν σχέδιο άμεσης ενίσχυσης των φορολογικών εσόδων καθώς όλοι γνωρίζουν πως οι αστοχίες σημαίνουν ενεργοποίηση των ρητρών απόκλισης και πρόσθετα μέτρα. Ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χ. Θεοχάρης αναμένεται να κινητοποιήσει στο έπακρο τον φοροελεγκτικό μηχανισμό δίνοντας έμφαση:
1 Στην είσπραξη ληξιπρόθεσμων χρεών τα οποία αγγίζουν συνολικά τα 56,6 δισ. ευρώ. Ο κλοιός σφίγγει ακόμα και γύρω από τους μικροοφειλέτες, δηλαδή όσους χρωστάνε έως 3.000 ευρώ, οι οποίοι τις επόμενες ημέρες θα λάβουν ειδοποιητήρια ακόμα και για κατασχέσεις. Το πρώτο βήμα από το υπουργείο Οικονομικών είναι η αποστολή ειδοποίησης για την οφειλή. Εφόσον δεν υπάρξει ανταπόκριση, ακολουθεί επιστολή σε πιο αυστηρό ύφος και εν συνεχεία γίνεται εξώδικη όχληση. Έαν ο οφειλέτης εξακολουθεί να αγνοεί την πρόσκληση του υπουργείου, τότε η εντολή που έχει δοθεί είναι να ξεκινά διαδικασία κατάσχεσης σε ακίνητα του οφειλέτη, ενοίκια και καταθέσεις, ακόμα και στο 25% μισθών και συντάξεων, με το ακατάσχετο να ορίζεται στα 1.000 ευρώ.
2 Στην «σύλληψη» του ΦΠΑ. Παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών αναγνωρίζουν ότι η πτώση της κατανάλωσης αποτελεί τη μεγαλύτερη πληγή στα έσοδα. Ωστόσο, όπως λένε η παράμετρος κατανάλωση δεν είναι η μοναδική για την εικόνα κατάρρευσης που εμφανίζουν οι εισπράξεις του ΦΠΑ. Τα στοιχεία δείχνουν ότι ένας στους πέντε ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρηματίες δεν υποβάλλει περιοδική δήλωση ΦΠΑ και δεν αποδίδει στο Δημόσιο το Φόρο Προστιθέμενης Αξίας. Την ίδια ώρα ο φοροελεγκτικός μηχανισμός μπορεί να διενεργεί ελέγχους σε μεγάλες επιχειρήσεις και φορολογούμενους μεγάλου πλούτου, αλλά οι εισπρακτικοί μηχανισμοί δεν καταφέρνουν να κατευθύνουν προς τα δημόσια ταμεία τους πρόσθετους φόρους και τα πρόστιμα που επιβάλλονται.
makeleio
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου