Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2012

Δίκτυο Πράσινων Πόλεων αποκτά και η χώρα μας

Του Θαναση Τσιγγανα |
Τον πυρήνα ενός Δικτύου Πράσινων Πόλεων απέκτησε πριν από λίγες ημέρες η χώρα, με την ιδρυτική συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη έπειτα από πρωτοβουλία του Δήμου Θεσσαλονίκης και τη συμμετοχή επιπλέον 8 ελληνικών πόλεων.
Πρόκειται για μια νέα προσπάθεια που ξεκίνησε μετά την εμπειρία της υποψηφιότητας της Θεσσαλονίκης ως Πράσινης Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2014 και μετά την υπογραφή του «Συμφώνου των Δημάρχων», με ιδρυτικά μέλη τους Δήμους Αθηναίων, Αλεξανδρούπολης, Βόλου, Ζακύνθου, Θεσσαλονίκης, Ιωαννίνων, Κέρκυρας, Κοζάνης και Τρικκαίων, αλλά «είναι ανοιχτή», όπως τόνισαν οι δήμαρχοι που συμμετείχαν στον ιδρυτικό συνέδριο, «σε όλες τις ελληνικές πόλεις που επιθυμούν να αναλάβουν πρωτοβουλίες για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής μέσω της βελτίωσης του αστικού τους περιβάλλοντος».
Ο στόχος τους
Στόχος του δικτύου είναι η ανταλλαγή εμπειριών και τεχνογνωσίας, και η διασύνδεση μεταξύ των πόλεων θεωρείται ότι θα επιτρέψει να επιταχυνθούν οι διεργασίες για τη δημιουργία οικολογικής συνείδησης σε διοίκηση και πολίτες, και θα προτείνει εφαρμόσιμες λύσεις σε προβλήματα κοινά μεταξύ των ελληνικών πόλεων (ελεύθεροι χώροι, ρύπανση, διαχείριση λυμάτων, περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση).
Καίριο ζήτημα του Δικτύου Ελληνικών Πράσινων Πόλεων (ΔΕΠΠ), η καλύτερη διασύνδεση των ελληνικών δήμων σε επίπεδο Ε.Ε., «στοιχείο πολύ σημαντικό για τη συμμετοχή μας στις διεθνείς εξελίξεις και την παρακολούθηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων».
Η ποιότητα ζωής μιας πόλης είναι στοιχείο που την κάνει ανταγωνιστική, φιλική για τους κατοίκους της, ελκυστική για επισκέπτες και επενδυτές και «το ΔΕΠΠ θα βοηθήσει να ανταλλάξουμε εμπειρίες με άλλους δήμους της χώρας, να συνεργαστούμε, να αξιοποιήσουμε ευρωπαϊκά κονδύλια για να βελτιώσουμε την εικόνα των πόλεών μας», ανέφερε ο οικοδεσπότης της ιδρυτικής συνεδρίασης κ. Γιάννης Μπουτάρης.
«Το διάστημα που δουλεύαμε για την υποψηφιότητα της Θεσσαλονίκης, αλλά και από τις μέχρι τώρα εθνικές στρατηγικές και τις δράσεις άλλων δήμων, διαπιστώσαμε ότι υπάρχει μεγάλο έλλειμμα στην επικοινωνία και τον συντονισμό μεταξύ των πόλεων της χώρας μας που πραγματοποιούν δράσεις για τη βελτίωση του αστικού περιβάλλοντος», ανέφερε ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Ποιότητας Ζωής Κων. Ζέρβας. «Σίγουρα, πρόσθεσε, υπάρχουν σημαντικές διαφορές στην ατζέντα των θεμάτων συνεργασίας. Η Θεσσαλονίκη αντιμετωπίζει προβλήματα με τον Θερμαϊκό τέτοια που, π.χ. ο Δήμος Κοζάνης δεν θα μπορούσε να συνεισφέρει σε τεχνογνωσία, αλλά υπάρχουν κοινά ζητήματα προς επίλυση (αδέσποτα ζώα, διαχείριση υδάτων, αρδεύσεις πάρκων και πράσινων πλατειών, νέα νομοθεσία, ατμοσφαιρική ρύπανση, αξιοποίηση ελεύθερων χώρων), για τα οποία ορισμένοι δήμοι έχουν εφαρμόσει καλές πρακτικές, ενώ άλλοι αρχίζουν τώρα να τα αντιμετωπίζουν. Το πλάνο εργασίας του ΔΕΠΠ επικεντρώνεται σε 12 συγκεκριμένους τομείς: συμβολή στην αντιμετώπιση της παγκόσμιας κλιματικής αλλαγής, ανάπτυξη βιώσιμων μεταφορών, δημιουργία πράσινων αστικών περιοχών που ενσωματώνουν την αειφόρο χρήση της γης, δράση για τη διατήρηση της φύσης και της βιοποικιλότητας, βελτίωση του ατμοσφαιρικού αέρα, μείωση των επιπέδων θορύβου, αποτελεσματική διαχείριση αποβλήτων, ορθολογική κατανάλωση νερού, επεξεργασία λυμάτων, οικολογική καινοτομία και βιώσιμη απασχόληση, διαχείριση του περιβάλλοντος και ενεργειακή απόδοση.
«Πιστεύουμε -λέει ο κ. Ζέρβας- ότι οι πράσινες πολιτικές δεν είναι συμπεριφορές πολυτελείας είτε από την πλευρά των κυβερνήσεων είτε από την πλευρά των πολιτών, αλλά έχουν θετική επίδραση τόσο στο περιβάλλον όσο και στην εθνική οικονομία. Είναι πάντως η πρώτη φορά που οι ελληνικές πόλεις συνεργάζονται στενά για θέματα περιβάλλοντος», επισήμανε ο ίδιος.
από την εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου