Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2012

Στα όριά του το ηλεκτρικό σύστημα

Συναγερμός στη ΔΕΗ μετά τη μαζική στροφή των καταναλωτών στις ηλεκτρικές συσκευές θέρμανσης. Κατακόρυφη αύξηση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου
Απρόβλεπτες επιπτώσεις στην ομαλή τροφοδοσία της χώρας με φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια έχει επιφέρει το μέτρο της εξίσωσης ειδικών φόρων πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης. τα νοικοκυριά έκλεισαν τους καυστήρες πετρελαίου, λόγω κόστους και στράφηκαν στα κλιματιστικά και κάθε είδους ηλεκτρικές συσκευές.
Αποτέλεσμα αυτής της ''στροφής'' ήταν να εκτοξευθεί η ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια και φυσικό αέριο σε επίπεδα ρεκόρ. Την περασμένη μάλιστα Παρασκευή δοκιμάστηκαν οι αντοχές του ηλεκτρικού συστήματος και του φυσικού αερίου, με τις αρμόδιες αρχές να υποχρεώνονται να λάβουν έκτακτα μέτρα για να καλύψουν τη ζήτηση, σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής.
Η κατάσταση αποδείχθηκε διαχειρίσιμη, το ανησυχητικό ωστόσο είναι η διαπίστωση ότι η κατάσταση που διαμορφώνεται καθιστά την αξιοπιστία του ηλεκτρικού συστήματος ευάλωτη για όλη τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου.
Αρμόδιες αρχές περιγράφοντας το πρόβλημα τόνιζαν ότι το σύστημα ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου θα βρίσκεται καθ' όλη τη διάρκεια του χειμώνα στα όριά του, που σημαίνει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, φαινόμενο που μέχρι σήμερα εμφανιζόταν σε ώρες αιχμής και υπό ειδικές συνθήκες συνθήκες.
Τιμές ρεκόρ για τη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου
Το πρόβλημα προέκυψε την περασμένη Παρασκευή όταν σημειώθηκε ρεκόρ κατανάλωσης φυσικού αερίου και κατακόρυφη αύξηση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας, λόγω της γενικευμένης χρήσης κλιματιστικών και άλλων ηλεκτρικών συσκευών για θέρμανση.
Η κατανάλωση αερίου έσπασε κάθε ρεκόρ και έφτασε στα 190.000 κυβικά μέτρα έναντι ρεκόρ 170.000 ρεκόρ κυβικών μέτρων τον περασμένο Φεβρουάριο. Την ίδια ημέρα η ζήτηση σε ηλεκτρική ενέργεια ξεπέρασε τα 8.000 μεγαβάτ, ισχύ ασυνήθιστα υψηλή για Τον Δεκέμβριο και μάλιστα σε περίοδο οικονομικής ύφεσης.
Η ΔΕΗ σήμανε συναγερμό και υποχρεώθηκε να περιορίσει τη λειτουργία των μονάδων φυσικού αερίου και να κάνει εκτεταμένη χρήση των υδροηλεκτρικών ''ρίχνοντας'' στο σύστημα υδροηλεκτρική ισχύ 1.500 MW έναντι προγραμματισμού  για 750 MW.

news247

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου