Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου 2012

Ελληνική πατέντα για τον εντοπισμό των… μεθυσμένων

Μια θερμική κάμερα, που ανιχνεύει την αυξημένη θερμότητα του προσώπου, μπορεί μελλοντικά να «προδίδει» τους μεθυσμένους, προτού αυτοί δημιουργήσουν προβλήματα σε μπαρ, αεροδρόμια και άλλους δημόσιους χώρους. Η πρωτότυπη τεχνολογία αναπτύχθηκε από τον καθηγητή Βασίλη Αναστασόπουλο και την ερευνήτρια Γεωργία Κούκιου του Εργαστηρίου Ηλεκτρονικής του Τμήματος Φυσικής του πανεπιστημίου της Πάτρας.


Οι ερευνητές, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο διεθνές περιοδικό για θέματα ηλεκτρονικής ασφάλειας "International Journal of Electronic Security and Digital Forensics", έχουν αναπτύξει ένα λογισμικό, το οποίο μπορεί να αναγνωρίσει έναν άνθρωπο που έχει καταναλώσει υπερβολική ποσότητα αλκοόλ, χρησιμοποιώντας ως μέσο εντοπισμού μόνο τη θερμότητα που μία υπέρυθρη θερμική κάμερα ανιχνεύει πάνω στο πρόσωπό του.

Με αυτό τον τρόπο, όπως επισημαίνουν οι Έλληνες επιστήμονες, αποφεύγονται οι υποκειμενικού χαρακτήρα κρίσεις και εκτιμήσεις για το αν κάποιος είναι μεθυσμένος ή όχι, οι οποίες βασίζονται κυρίως στη συμπεριφορά του. Η τεχνολογία θερμικής απεικόνισης μπορεί συνεπώς να βοηθήσει τις αστυνομικές αρχές και άλλες υπηρεσίες, αλλά και κάθε άλλο ενδιαφερόμενο (π.χ. ιδιοκτήτη μπαρ) να γνωρίζει πότε κάποιος έχει πράγματι μεθύσει και έτσι να αρνείται να του σερβίρει ένα ακόμα ποτό ή να εμποδίζει εξαρχής την είσοδό του σε έναν χώρο.

Σύμφωνα με τα έως τώρα πειράματα, που έγιναν με 20 εθελοντές, οι οποίοι έπιναν ένα ποτήρι μπίρα κάθε 20 λεπτά (συνολικά τέσσερα), η αύξηση της θερμότητας στους μεθυσμένους είναι ιδιαίτερα αισθητή στην μύτη, ενώ το μέτωπο παραμένει συνήθως πιο δροσερό.

krasodad

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου