Πέμπτη 9 Αυγούστου 2012

Λιγνίτη και λιγνιτικές μονάδες πουλάει η κυβέρνηση Σαμαρά

Το μεγάλο ξεπούλημα έχει αρχίσει και αφορά την ενέργεια. Η κυβέρνηση Σαμαρά ξεπουλάει (παράνόμως σύμφωνα με το Σύνταγμα, το οποίο ορίζει σαφέστατα πως δεν μπορεί να πουληθεί τίποτε κάτω από την επιφάνεια της γης και κάτω από τον βυθό της θάλασσας) λιγνίτη (το πιό φτηνό ορυκτό για παραγωγή ενέργειας) και μικρ΄ς λιγνιτικές μονάδες! Η αιτιολόγηση; Επειδή απαγορεύεται το... μονοπώλιο!

Aπό τις λιγνιτικές μονάδες ξεκινάει το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων στην ενέργεια. Η πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, η προώθηση της ιδιωτικοποίησης των ΕΛΠΕ και η πώληση της ΔΕΠΑ είναι οι τρεις βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης στο πλαίσιο της επιθετικής πολιτικής στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων.

Το άνοιγμα της αγοράς λιγνίτη και το περαιτέρω άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρισμού, είναι ειλημμένη απόφαση να συνδυαστούν με το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων της Κυβέρνησης.

Τέσσερις μικρές ΔΕΗ, με την καθεμία να έχει από ένα «καλάθι» λιγνιτικών μονάδων παραγωγής ρεύματος και υδροηλεκτρικούς σταθμούς, αναμένεται να βγουν προς πώληση το επόμενο διαστημα.

Όπως είναι γνωστό, η χώρα μας είχε καταδικαστεί για το μονοπώλιο της ΔΕΗ στη λιγνιτική παραγωγή, καύσιμο το οποίο είναι φθηνό και αποτελεί το σημαντικότερο «όπλο» έναντι των ανταγωνιστών της στην αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας. Πρέπει να διαθέσει τουλάχιστον το 40% της λιγνιτικής παραγωγής της ΔΕΗ στην αγορά.

Οι μονάδες που έχουν επιλεγεί είναι οι δύο στο Αμύνταιο (300 +300 MW), μία από τις μονάδες του συγκροτήματος της Μεγαλόπολης (300 MW), καθώς και η μονάδα Μελίτη Φλώρινας (330 MW).

Η συνολική ισχύς των υπό πώληση μονάδων είναι 1230 MW, όταν συνολικά οι λιγνιτικές της ΔΕΗ φτάνουν τα 5288 MW.

Αυτό σημαίνει ότι σε διαδικασία πώλησης μπαίνει περίπου το 23% των λιγνιτικών.

Για το υπόλοιπο ποσοστό της αγοράς λιγνίτη που πρέπει να «φύγει» από τη ΔΕΗ, η συμφωνία περιλαμβάνει ανταλλαγές ενέργειας swaps, καθώς και την εκμίσθωση του ορυχείου της Βεύης.

Σε περίπτωση αποτυχίας των ανταλλαγών, τότε θα προστεθούν στις υπό πώληση μονάδες και δύο από το συγκρότημα του Αγίου Δημητρίου Κοζάνης, για να μείνουν ικανοποιημένοι οι... αγοραστές!

Τα πάντα δίνονται, λοιπόν, για την ικανοποίηση της ληστοσυμμορίας που επιτίθεται στην Ελλάδα. Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση παίρνει τα πάντα από τους Έλληνες, για να μπορέσει να κάνει την Ελλάδα... Βουλγαρία! Οι κυβερνώντες έχουν σχέδιο και το υλοποιούν. Μόνο που αυτό το σχέδιο παραβιάζει το Σύνταγμα της χώρας, καθιστά την κυβέρνηση παράνομη και εχθρό της Ελληνικής οικονομίας και φυσικά των Ελλήνων πολιτών, οι οποίοι πολύ σύντομα θα κληθούν να πληρώσουν αυξημένα τιμολόγια ρεύματος, για να ικανοποιηθούν τα κέρδη των... "επενδυτών"!
triklopodia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου