Κυριακή 8 Ιουλίου 2012

Έξυπνος επίδεσμος για γρήγορη επούλωση από Έλληνα επιστήμονα




Μια νέα γενιά επιδέσμων βρίσκεται προ των πυλών, υποσχόμενη να φέρει «εξυπνάδα» στην επούλωση των πληγών. Η ιδέα ανήκει στο Εργαστήριο Θερμοδυναμικής Αναδυόμενων Τεχνολογιών (Laboratory of Thermodynamics in Emerging Τechnologies) της Ζυρίχης και τον καθηγητή κ. Δήμο Πουλικάκο.

Η νέα γενιά επιδέσμων αποτελεί ασπίδα προς τις μολύνσεις, ενώ ταυτόχρονα επιταχύνει την επούλωση με τη διαδικασία των γρήγορων μετασχηματισμών των κυττάρων.

Η διαδικασία της επούλωσης γίνεται σε 4 φάσεις. Στην πρώτη φάση σταματά η ροή του αίματος. Στη δεύτερη φάση αρχίζει η «μάχη» για τον περιορισμό των μολύνσεων. Στην τρίτη φάση γίνεται η ανακατασκευή των κυττάρων και στην τέταρτη φάση κλείνει η πληγή.

Τα μεγαλύτερα προβλήματα αφορούν τις μεγάλες πληγές που είναι ακαθόριστου σχήματος, σε αντίθεση με τα κοψίματα. Στις στρογγυλές πληγές, για παράδειγμα, η τρίτη φάση έχει μεγαλύτερη διάρκεια γιατί τα κύτταρα ανάπλασης χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να φτάσουν στο κέντρο της πληγής. Στο διάστημα αυτό αυξάνονται και οι πιθανότητες για εμφάνιση μόλυνσης.

Ο νέος επίδεσμος θα επιταχύνει αυτή τη φάση με μια ειδική επίστρωση, η οποία δεν θα κολλάει στην πληγή ούτε στα κύτταρα ανάπλασης. Μάλιστα θα αφαιρείται χωρίς να κάνει ζημιά στη διαδικασία επούλωσης, διαθέτοντας ειδικό σχεδιασμό με σχεδόν αόρατα αυλάκια που λειτουργούν ως κανάλια για τη διάχυση των κυττάρων ανάπλασης.

Ο έξυπνος επίδεσμος βρίσκεται σε πειραματικό στάδιο και τα πρώτα αποτελέσματα κρίνονται άκρως υποσχόμενα. Στα επόμενα βήματα περιλαμβάνονται δοκιμές σε πειραματόζωα και αργότερα σε ανθρώπους. Σύμφωνα με την ομάδα των ερευνητών υπό τον κ. Πουλικάκο η νέα εφεύρεση θα φέρει επανάσταση στη θεραπεία των εγκαυμάτων, που ακόμα και στις μέρες μας θέλουν πολύ χρόνο και κόπο για να επουλωθούν.


Πηγή...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου