Τετάρτη 28 Μαρτίου 2012

Και αν είμαι Ρομά…μη με φοβάσαι!!! Η περίπτωση του οικισμού Ρομά της Πτολεμαΐδας - Aνοιχτή γιορτή με μουσική, φαγητό και ποτό την Κυριακή 01/04

 Η ΑΡΣΙΣ στην προσπάθεια ανάπτυξης της επικοινωνίας ανάμεσα στην τοπική κοινωνία και στον οικισμό Ρομά της Πτολεμαΐδας, σε πείσμα των καιρών, που συγκεκριμένα κέντρα επιδιώκουν τον εκφοβισμό και τον εκφασισμό των τοπικών κοινωνιών, με στόχο τη διατήρηση της κυριαρχίας τους και τον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης, διοργανώνει την Κυριακή 01 Απριλίου, στις 12:00 το μεσημέρι, στον οικισμό της Πτολεμαΐδας, ανοιχτή γιορτή με μουσική, φαγητό και ποτό, τόσο για τους Ρομά του οικισμού, όσο και για όποιον άλλον θέλει να γνωρίσει από κοντά τις δράσεις μας, αλλά και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες διαβιούν οι άνθρωποι αυτοί.

Παράλληλα, θα διατεθούν στον οικισμό ρούχα και παιχνίδια που έχουν συγκεντρώσει αλληλέγγυοι της προσπάθειας.
Ο συγκεκριμένος οικισμός, υπάρχει, εδώ και αρκετά χρόνια. Πρόκειται για έναν πρόχειρα κατασκευασμένο οικισμός, ο οποίος σε μια απογραφή που είχε πραγματοποιήσει η ΑΡΣΙΣ, τον Αύγουστο του 2011, αριθμεί 47 οικογένειες, στις οποίες φιλοξενούνται 78 παιδιά.
Ο αριθμός αυτός διαφοροποιείται το χειμώνα, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών. Οι συνθήκες διαβίωσης στον οικισμό είναι απάνθρωπες, καθώς οι άνθρωποι διαβιούν σε παραπήγματα που έχουν κατασκευάσει οι ίδιοι, χωρίς παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, χωρίς αποχετευτικό σύστημα και με μια παροχή νερού για ολόκληρο τον οικισμό. Ο χωματόδρομος που ενώνει την πόλη με τον οικισμό είναι επικίνδυνος, ιδιαίτερα τους χειμερινούς μήνες, δυσκολεύοντας ακόμη και την πρόσβαση των εθελοντών μας.
Η παρέμβαση της ΑΡΣΙΣ στον οικισμό ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2011 με στόχο την βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και τη σχολική ένταξη των παιδιών. Συγκεκριμένα, οι δράσεις που υλοποιούμε αφορούν στην υποστήριξη των ανθρώπων σε ζητήματα κοινωνικής πρόνοιας, στη σχολική ένταξη των παιδιών, στη στήριξη όσων φοιτούν, αλλά και στην προετοιμασία όσων δεν φοιτούν για την ένταξη τους την επόμενη σχολική χρονιά, στην υλοποίηση προγραμμάτων αγωγής υγείας, εμβολιασμών και ιατρικών ενημερώσεων και στην εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας σε ενήλικες.
Στο πλαίσιο αυτό θα θέλαμε να εκφράσουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στους συμμάχους μας σε αυτή τη δύσκολη προσπάθεια, οι οποίοι είναι:Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το οποίο από το Σεπτέμβριο του 2011 υλοποιεί το πρόγραμμα «Ένταξη και Εκπαίδευση των παιδιών Ρομά», στο 8ο Δημοτικό Σχολείο.
Το Γενικό Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας «ΜΠΟΔΟΣΑΚΕΙΟ», το οποίο τον Σεπτέμβριο του 2011 εξέτασε και εμβολίασε τα παιδιά του οικισμού, ώστε να εγγραφούν στο σχολείο.
Τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Κοζάνης για την αμέριστη υποστήριξη της και τη συμφωνία στην παραχώρηση σχολικού λεωφορείου για τη μεταφορά των μαθητών από τον οικισμό, καθώς και το Διευθυντή και το Σύλλογο Δασκάλων του 8ου Δημοτικού.
Τέλος, το Δήμο Εορδαίας, ο οποίος υποσχέθηκε να συμβάλει στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης του οικισμού και του χωματόδρομου, ώστε να μπορεί το σχολικό λεωφορείο να προσεγγίζει τον οικισμό, γεγονός που μέχρι σήμερα δεν κατέστη δυνατό.
Ο μεγαλύτερος σύμμαχος, ωστόσο, της προσπάθειας αποτελεί η τοπική κοινωνία της Πτολεμαΐδας, η οποία έχει αγκαλιάσει και στηρίζει εθελοντικά την προσπάθεια, καθώς χωρίς την εθελοντική συμμετοχή αυτού του κόσμου δεν θα μπορούσε να ξεκινήσει καμία δράση.
Περισσότερες πληροφορίες για τη δράση στον οικισμό Ρομά, για τις ανάγκες στελέχωσης με εθελοντικό προσωπικό (εκπαιδευτικούς, κοινωνικούς επιστήμονες κ.α.), αλλά και πιθανούς τρόπους υποστήριξης της προσπάθειας, μπορείτε να βρείτε στο τηλέφωνο 24610 49799, στο e-mail: infokoz@arsis.gr ή μέσω της σελίδας www.facebook.com/ΑΡΣΙΣ-ΓΡΑΦΕΙΟ ΚΟΖΑΝΗΣ
Με την ελπίδα ότι η χώρα μας θα σταματήσει να είναι στην πρώτη θέση με τις περισσότερες καταδίκες για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε βάρος Ρομά και οι κρατικοί φορείς θα στρέψουν το βλέμμα τους σε αυτούς τους ανθρώπους, συνεχίζουμε την προσπάθεια μας, ευελπιστώντας στην δημιουργία ενός νέου οικισμού ο οποίος θα πληρεί τις απαραίτητες προϋποθέσεις στέγασης και αξιοπρεπούς διαβίωσης.

kozan.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου