Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2012

«Αντέδρασε ο Έλληνας πρέσβης σε ομιλία του Ποπόσκι»


Φεβρουάριος 10, 2012.

«Η ένταξη  των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ παρεμποδίζεται από την Ελλάδα για  μυθολογικούς (!)- μιτολόσκι- λόγους» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκολα Ποπόσκι στην ομιλία του σήμερα στο Εσθονικό Υπουργείου Εξωτερικών με θέμα «Η FYROM στο δρόμο της προς την ΕΕ και το ΝΑΤΟ: χτυπά την ανοικτή πόρτα»



«Στις αρχές της δεκαετίας του ’90 η Ελλάδα αντέδρασε με το όνομα Μακεδονία για τον λόγο ότι μια περιοχή της φέρει το ίδιο όνομα που, ίσως,  συνεπάγεται ότι έχει εδαφικές διεκδικήσεις. Είκοσι χρόνια αργότερα, είναι προφανές ότι αυτές οι υποθέσεις δεν είναι βιώσιμες, διότι σήμερα  το μόνο που γίνεται είναι η εισβολή των 500 χιλιάδων Σκοπιανών τουριστών στις ελληνικές θάλασσες. Τι καλύτερη εγγύηση απαιτείται στην Ελλάδα από την ένταξη της FYROM στο ΝΑΤΟ, όταν η χώρα που περιβάλλεται από τα μέλη της Συμμαχίας και θα είμαστε όλοι κάτω από την ομπρέλα της ασφάλειας», δήλωσε ο Ποπόσκι στη διάλεξη που  διοργανώθηκε από το Ινστιτούτο Εξωτερικών Υποθέσεων, στην οποία παραβρέθηκαν  οι πρεσβευτές των ευρωπαϊκών χωρών στο Ταλίν.

Πρέπει να αγκαλιάσουμε την ουσία, είπε ο Ποπόσκι, προσθέτοντας ότι οι χώρες της Βαλτικής έχουν ξεπεράσει τις διαφορές τους για το κοινό όφελος ολόκληρης της περιοχής και το παράδειγμα αυτό πρέπει να ακολουθήσουν  και τα Βαλκάνια.
Μετά τη διάλεξή του, οι διπλωμάτες που την παρακολουθούσαν καθώς και οι εκπρόσωποι του διπλωματικού σώματος στο Ταλίν, είχαν την ευκαιρία να υποβάλλουν ερωτήσεις. Το ενδιαφέρον ήταν τεράστιο.

Λίγο πριν ο συντονιστής δηλώσει το τέλος της συζήτησης, επειδή ο Ποπόσκι είχε προγραμματίσει συνάντηση με τον Εσθονό Υπουργό Άμυνας, ο πρέσβης της Ελλάδας επέμεινε  να ακούσει ο Ποπόσκι τον αντίλογό του.

Ο Έλληνας πρέσβης ισχυρίστηκε ότι τα Σκόπια έχουν εδαφικές αξιώσεις και αυτό φαίνεται από και από τα ελληνικά μνημεία της πλατείας των Σκοπίων αλλά και της ‘κηδείας της Ελλάδας’ στο καρναβάλι της Βέβτσανης.

Ο υπουργός Ποπόσκι, επανέλαβε εκ νέου τα γεγονότα των Σκοπίων, αλλά ο Έλληνας πρέσβης τον διέκοπτε και ο διευθυντής του Ινστιτούτου Εξωτερικών, Αντρές Κάσεκαμπ,  που συντόνιζε την  διάλεξη αναγκάστηκε να παρέμβει, ενώ το ακροατήριο εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για την ελληνική αντίδραση, σημειώνει το σκοπιανό κείμενο.

--
Сител Телевизија

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου