Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2012

Απατεώνες μέσω Facebook ζητούσαν δωρεές για κοριτσάκι που είχε πεθάνει

Απατεώνες μέσω Facebook ζητούσαν δωρεές για κοριτσάκι που είχε πεθάνειH μικρή Ζόε πέθανε το 2007 ύστερα από αποτυχημένη χειρουργική επέμβαση στην καρδιά. Η μητέρα της 4 χρόνια μετά, σοκαρισμένη μαθαίνει ότι κάποιοι είχαν στήσει μέσω Facebook απάτη και αποσπούσαν όλα αυτά τα χρόνια χρήματα από ανυποψίαστους χρήστες του Διαδικτύου που νόμιζαν ότι βοηθούσαν για να συγκεντρωθεί το ποσό ώστε η μικρή Ζόε να κάνει μεταμόσχευση.

Η μητέρα είναι η 37χρονη Τζούλι Τσέιμπερς, η οποία εμβρόντητη ανακάλυψε ότι κάποιος απατεώνας από την Τζαμάικα δημοσίευε φωτογραφίες της μαζί με την κόρη της και ζητούσε από τους χρήστες του Facebook να κάνουν share ένα συγκεκριμένο link προκειμένου να βοηθήσουν ώστε η Ζόε να μπορέσει να αποκτήσει μια νέα καρδιά.

Μάλιστα ο Τζαμαϊκανός έλεγε στους χήστες ότι αν 1000 άτομα κάνουν share τότε η μικρή Ζόε θα έκανε απολύτως δωρεάν την μεταμόσχευση καρδιάς. Πατώντας στο link εμφανίζονταν μία σελίδα με φωτογραφίες της Ζόε και της μητέρας της, ενώ εκεί μέσω paypal οι χρήστες δώριζαν ποσά, τα οποία μεταφέρονταν απευθείας στον τραπεζικό λογαριασμό του Τζαμαϊκανού.

Οι αρχές εκτιμούν ότι περισσότερα από 200.000 άτομα επισκέφτηκαν την ιστοσελίδα, ενώ τα περισσότερα θύματα που δέχτηκαν να δωρίσουν χρήματα φέρεται πως είναι Αμερικανοί. Ωστόσο η αστυνομία πληροφόρησε την Τζούλι πως η ίδια δεν μπορεί να ασκήσει δίωξη σε κάποιον, γιατί θεωρητικά δεν την έχει κλέψει κανείς.

Βέβαια η δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος αναζητά τον χρήστη από την Τζαμάικα που έστησε την απάτη.
Τώρα η Τζούλι και αρκετοί φίλοι της έχουν ξεκινήσει την δική τους διαδικτυακή καμπάνια ενημέρωσης των υποψήφιων θυμάτων του Τζαμαϊκανού.


tsantiri.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου