Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2012

Επιστρέφει στην Ελλάδα σπάνιο νόμισμα με βασιλιά της Βισαλτίας,του 5ου αιώνα π.Χ.

Ελβετικό δικαστήριο κατέσχεσε για λογαριασμό της Ελλάδας το νόμισμα 
 που είχε πουληθεί σε δημοπρασία το 2009 στη Ζυρίχη
Με τελεσίδικη απόφαση ελβετικού δικαστηρίου επιστρέφει στην Ελλάδα ένα απαράμιλλης αξίας αντικείμενο της ιστορίας μας αλλά και της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Πρόκειται για το μοναδικό αρχαίο νόμισμα του 5ου π.Χ. αιώνα το οποίο είχε πωληθεί σε δημοπρασία στη Ζυρίχη τον Οκτώβριο του 2009.

Πρόκειται για ένα σπανιότατο αργυρό οκτάδραχμο που αποδίδεται στον Βασιλιά Βισαλτίας ΜΟΣΣΕΩΣ, και το οποίο είχε κλαπεί από λαθρεμπόρους μετά από παράνομες ανασκαφές στην Βόρεια Ελλάδα. Από εκεί διοχετεύτηκε στο εξωτερικό και αφού άλλαξε πολλούς κατόχους κατέληξε την 6η Οκτωβρίου 2009 να δημοπρατείται στο πολυτελές ξενοδοχείο Βaur au Lac της Ζυρίχης από γνωστό ελβετικό οίκο εμπορίας αρχαίων νομισμάτων.

Οι αρχές, όμως, κατάφεραν να το εντοπίσουν μετά από ανώνυμες καταγγελίες προς την Διεύθυνση Αρχαιοκαπηλίας της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης περί τα τέλη Σεπτεμβρίου 2009.
Για δικαίωση της προσπάθειας όλων κάνει λόγο ο Δικηγόρος Αθηνών και Ελβετίας, Ηλίας Σ. Μπίσιας, στον
οποίο είχε ανατεθεί η εκπροσώπηση του ελληνικού κράτους στην υπόθεση. "Η απόφαση του Δικαστηρίου, δίνει σε όλους μας, όσους εργαστήκαμε για την διεκδίκηση και τον επαναπατρισμό του σημαντικού αυτού μνημείου της πολιτιστικής μας κληρονομιάς ιδιαίτερη ικανοποίηση και δικαιώνει τους αγώνες της χώρας μας για την πάταξη της διεθνούς αρχαιοκαπηλίας... Το ασημένιο οχτάδραχμο αντιμετωπίστηκε στο σκεπτικό της δικαστικής απόφασης ως προϊόν εγκλήματος, το οποίο εξήχθη παράνομα από τη χώρα μας” αναφέρει ο κ. Μπίσιας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου