Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2012

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ «ΑΝΕΡΓΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ» ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΕΠΕΙΩΝ ΤΗΣ ΔΙΑΚΟΠΗΣ ΤΗΣ ΤΗΛΕΘΕΡΜΑΝΣΗΣ‏

Το Σωματείο Ανέργων και Προστασίας Περιβάλλοντος, πιστό στις αρχές του, ανέλαβε την πρωτοβουλία να καλέσει τους Φορείς της πόλης, σήμερα 23/1/2012, και ώρα 11:00 π.μ. στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Εορδαίας για να συζητηθούν τα προβλήματα που προέκυψαν και οι τρόποι αντιμετώπισής τους εξαιτίας της διακοπής της Τηλεθέρμανσης για ένα παρατεταμένο διάστημα στην πόλη μας. Οι προτάσεις του Σωματίου και των Φορέων θα συζητηθούν και θα συμπεριληφθούν σε ένα τελικό κείμενο το οποίο θα υπογραφεί από τους παραπάνω Φορείς και από τους Πτολεμαϊδιώτες  δημότες και θα αποσταλεί στη Διοίκηση της ΔΕΗ Α.Ε.
Το σωματείο δραστηριοποιείται μέσα στα πλαίσια των σκοπών της ίδρυσής του όπως είναι «η παροχή υλικής – ηθικής προστασίας ή αρωγής στα μέλη του ή σε άτομα και ομάδες ατόμων που βρίσκονται μονίμως ή προσκαίρως σε κατάσταση αποδεδειγμένης ανάγκης».
Σήμερα (πιο έντονα), η Πτολεμαΐδα αντιμετωπίζει ένα επιπρόσθετο πρόβλημα στα μέσα πολικού χειμώνα με τη διακοπή της τηλεθέρμανσης (παροχή θερμικής ενέργειας από τη ΔΕΗ Α.Ε.). Το παράδοξο είναι ότι η Πτολεμαΐδα κατέστη γνωστή πανελληνίως ως το ενεργειακό κέντρο της Ελλάδας γιατί οι άλλοτε γεωργοκτηνοτροφικές εκτάσεις της χρησιμοποιήθηκαν ως λιγνιτικά αποθέματα με μη δυνατότητα επαναπόδοσης στην τοπική κοινωνία, και ενώ θα περίμενε κανείς η ανεργία να είναι σε μηδενικά επίπεδα η τελευταία καλπάζει περίπου στο 24%.
Μέσα σε όλα αυτά ο Πτολεμαϊδιώτης δημότης βλέπει τον οικονομικό προϋπολογισμό του να αυξάνεται λόγω διακοπής της τηλεθέρμανσής του τον τελευταίο πολικό μήνα και του εξαναγκασμού του να χρησιμοποιήσει άλλο καύσιμο (πετρέλαιο, ηλεκτρικό ρεύμα, ξύλα ή τίποτε… ) το οποίο πρέπει να πληρώσει από το υστέρημά του. Να προσθέσουμε βέβαια τα έξοδα που απαιτούνται για αλλαγή των σωμάτων θέρμανσης που πρέπει να προμηθευτεί για να ανταπεξέλθει στην παγωμένη περίσταση.
Επίσης δεν είναι δύσκολο να σκεφτεί κανείς τις συνέπειες στην υγεία των δημοτών και των παιδιών τους από την έλλειψη θέρμανσης. Ποιος εκ των υστέρων θα μπορούσε να αναλάβει το κόστος αυτό που δεν μπορεί να αποτιμηθεί σε ευρώ;
Σημαντικό γεγονός που απορρέει από όλα τα προηγούμενα είναι η ταλαιπωρία των κατοίκων να μετακινούνται για να βρουν ζεστούς χώρους από την πόλη στα χωριά τους  (όσοι έχουν αυτή τη δυνατότητα). Φυσικά δεν μπορεί να υπολογιστεί η ταλαιπωρία των εργαζομένων με παιδιά.
Για όλα αυτά πρέπει να αποδοθούν ευθύνες στους αρμόδιους, να απαιτηθεί μια πολιτική προετοιμασίας για την αντιμετώπιση παρόμοιων καταστάσεων και βέβαια οι πολίτες να μην επιβαρυνθούν, τουλάχιστον οικονομικά, για αυτά τα οποία δεν είναι υπεύθυνοι αλλά καλούνται να πληρώσουν.
Τα δημοσιεύματα του τύπου που προέρχονται από διάφορους Φορείς αλλά και των τοπικών ραδιοτηλεοπτικών σταθμών, έχουν κάνει ευρέως γνωστό το θέμα. Με άλλα λόγια η ΔΕΤΗΠ τροφοδοτεί με τηλεθέρμανση την πόλη από την 3η παμπάλαια μονάδα του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας με 50 MW, από τον ΑΗΣ ΛΙΠΤΟΛ με 25MW, καθώς επίσης η δημοτική επιχείρηση της ΔΕΤΗΠ έχει 25MW λέβητα πετρελαίου και αποθηκευτές ζεστού νερού για τις περιπτώσεις αιχμής. Το μέσο φορτίο λειτουργίας σήμερα δεν υπερβαίνει τα 35+20 MW ανά ώρα αντίστοιχα από τους ΑΗΣ Πτολεμαΐδας με συνέπεια να χρειάζεται η δημοτική επιχείρηση να χρησιμοποιεί πετρέλαιο για να δίνει ανά δίωρο τηλεθέρμανση στις γειτονιές της πόλης. Να σημειώσουμε βέβαια ότι το φαινόμενο σημειώνεται κατά κόρο τα τελευταία χρόνια. Φέτος όμως οι πολικές θερμοκρασίας επιδείνωσαν την κατάσταση. Σαν αποτέλεσμα έχουμε την επιβάρυνση της ΔΕΤΗΠ με το κόστος πετρελαίου το οποίο φτάνει τα 1.150.000€.
Να επισημάνουμε βέβαια πως τα υπέρογκα έξοδα της ΔΕΤΗΠ προέρχονται από την επιβάρυνση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης που χρησιμοποιεί με τιμές πετρελαίου κίνησης (1,5€), καθώς επίσης από το ό,τι η τιμή της θερμικής μονάδας παρέμεινε στα χαμηλότερα επίπεδα, περίπου 70 % του πετρελαίου θέρμανσης.
Για την αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτών αποφασίστηκε η τροφοδοσία θερμικής ενέργειας από τον ΑΗΣ Καρδιάς που εξ αιτίας της καθυστέρησης των μετασκευών των μονάδων 3 και 4 δεν έχουν συνδεθεί ακόμα. 
Η τελική λύση θα δοθεί από την δημιουργία της μονάδας Πτολεμαΐδα 5 αλλά στον ορίζοντα δεν είναι εμφανής.
Όλα τα παραπάνω κάνουν τον Πτολεμαϊδιώτη δημότη φτωχότερο και χωρίς προοπτικές ενώ ο τόπος του έχει προσφέρει τα πάντα για την ενέργεια της χώρας του.
Καταλήγοντας το Σωματείο προτείνει στους Φορείς και ζητάει να γίνουν θέμα αγώνα τα εξής :
•    Να απαιτήσουμε όλοι σύσσωμοι να μην πληρώνει θερμική ενέργεια η ΔΕΤΗΠ στη ΔΕΗ ώστε να πέσει το κόστος θέρμανσης στους πολίτες της Πτολεμαΐδας.
•    Να απαιτήσουμε να μην πληρώσουν οι καταναλωτές το ποσοστό της ηλεκτρικής ενέργειας που χρησιμοποιήθηκε τις ημέρες που δεν λειτούργησε η τηλεθέρμανση.
•    Να απαιτήσουμε να πληρωθούν από τη ΔΕΗ τα έξοδα των πετρελαίων που χρησιμοποιήθηκαν από τη ΔΕΤΗΠ τις προηγούμενες ημέρες.

Από τη Διοίκηση του Σωματείου
eordaia.org

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου