Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2012

Μείνατε έγκυες; Δουλέψτε παραπάνω για να πάρετε σύνταξη. Νέα αλητεία Κουτρουμάνη

Μετά τους ανάπηρους, τους γονείς αναπήρων τέκνων και τους ανέργους, το Υπουργείο Εργασίας και ο κ.Κουτρουμάνης έβαλε στο στόχαστρο του, τις εγκύους και μάλιστα αυτές του πολύπαθου ιδιωτικού τομέα. Με...


την ΕΓΚΥΚΛΙΟ αρ.4-17/1/2012 αποφασίζεται ο χρόνος κύησης και λοχείας για όσες θεμελιώνουν δικαίωμα από 1.1.2011 και μετά να λαμβάνεται υπόψη μόνο για θεμελίωση δικαιώματος και όχι για προσαύξηση του ποσού της σύνταξης.

Θυμίζουμε ότι βάσει του άρθρου 12 παρ.1 του Ν. 1469/1984, ο χρόνος επιδότησης από τον Ο.Α.Ε.Δ. λόγω κυοφορίας και λοχείας μετά την 3.8.1984 αναγνωρίζεται σαν χρόνος ασφάλισης στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ανακεφαλαιώνεται και λαμβάνεται υπόψη τόσο για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος όσο και για τον προσδιορισμό(προσαύξηση) του ποσού της σύνταξης. Με τον τρόπο αυτό στερεί από τις γυναίκες ένα σημαντικό αριθμό ενσήμων που πολλές φορές είναι κομβικής σημασίας για το συνταξιοδοτικό δικαίωμα των γυναικών. Αναλυτικά η εγκύκλιος :Ο χρόνος απουσίας από την εργασία λόγω κύησης και λοχείας, ο οποίος δεν μπορεί να υπερβαίνει το χρόνο που προβλέπεται κάθε φορά από την Ε.Γ.Σ.Σ.Ε., συνυπολογίζεται μόνο για τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος και όχι για τον προσδιορισμό της σύνταξης.
Όπως είναι γνωστό, σύμφωνα με την διάταξη του άρθρου 12 παρ.1 του Ν. 1469/1984, ο χρόνος επιδότησης από τον Ο.Α.Ε.Δ. λόγω κυοφορίας και λοχείας μετά την 3.8.1984 αναγνωρίζεται σαν χρόνος ασφάλισης στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ανακεφαλαιώνεται και λαμβάνεται υπόψη τόσο για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος όσο και για τον προσδιορισμό του ποσού της σύνταξης.

Για τις ασφαλισμένες που θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα από 1.1.2011 και εξής με προϋποθέσεις που διαμορφώνονται και ισχύουν από αυτήν την ημερομηνία και μετά, με βάση τις διατάξεις του άρθρου 10 του ν. 3863/2010, θα λαμβάνεται ο ανακεφαλαιωμένος χρόνος επιδότησης από τον Ο.Α.Ε.Δ. λόγω κύησης και λοχείας από 3.8.1984, αλλά θα λαμβάνεται και σαν πλασματικός μόνο για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος λόγω γήρατος –όπως και οι χρόνοι ανεργίας και ασθένειας- και ο χρόνος απουσίας των απασχολούμενων μητέρων από την εργασία τους, λόγω κύησης και λοχείας, που αφορά προηγούμενο χρονικό διάστημα.
Ευνόητο είναι ότι στις περιπτώσεις που η ασφαλισμένη δεν επιδοτήθηκε από τον Ο.Α.Ε.Δ. μετά την 3/8/84, πλην όμως απουσίασε από την εργασία της λόγω κύησης και λοχείας, ο χρόνος αυτός θα ληφθεί υπόψη σαν πλασματικός μόνο για θεμελίωση σε σύνταξη λόγω γήρατος.
Δεδομένου ότι ο χρόνος αυτός δεν μπορεί να υπερβαίνει τον χρόνο που προβλέπεται κάθε φορά από την Ε.Γ.Σ.Σ.Ε., για τον προσδιορισμό του θα λαμβάνονται υπόψη τα ασφαλιστικά βιβλιάρια που αφορούν τα έτη γέννησης των τέκνων της ασφαλισμένης, από τα οποία θα προκύπτει το διάστημα απουσίας από την εργασία της καθώς και σχετική βεβαίωση από το τμήμα παροχών ασθενείας.
Ενδεικτικά σας αναφέρουμε ότι με το ν. 1302/1982 η άδεια μητρότητας ορίστηκε σε 12 εβδομάδες, με το ν. 1849/1989 σε 15 εβδομάδες ( 52 ημέρες πριν την πιθανή ημερομηνία τοκετού και 53 μετά τον τοκετό) και με το ν. 2874/2000 σε 17 εβδομάδες.

ΕΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου