Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2011

«Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» χωρίς να θιγεί ταυτότητα και γλώσσα…

Το όνομα «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», χωρίς να γίνει οποιαδήποτε συζήτηση για ταυτότητα, γλώσσα και πολιτισμό, θα μπορούσε να είναι η λύση της διαφοράς των δύο δεκαετιών με την Ελλάδα, λέει ανώτερος πολιτικός σύμβουλος του γερμανικού ομοσπονδιακού κοινοβουλίου, ο οποίος πρόσκειται στο κόμμα της Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκερ.


Σύμφωνα με τον ίδιο, θα ήταν απαράδεκτο,  να τεθεί θέμα γλώσσας, ταυτότητας και  ονομασίας του πολιτισμού μιας χώρας που θα ονομάζεται ‘Βόρεια Μακεδονία’.

Ως εκ τούτου, ισχυρίζεται ο σύμβουλος αυτός που επέμενε στην ανωνυμία του, θα πρέπει να ζητείται μόνο λύση στο όνομα του κράτους. Σε περίπτωση μη αποδοχής, τα Σκόπια θα αποκλειστούν από την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και θα γίνουν έρμαιο των αρνητικών δυνάμεων και το κράτος θα οπισθοδρομήσει.

«Όσο επιτείνεται η διαφορά του ονόματος, τόσο πιο δύσκολο είναι να δημιουργηθεί ανάπτυξη στη χώρα», είπε ο πολιτικός σύμβουλος.

Για αυτό δεν θεωρείται θετική η παρέμβαση της ΕΕ στη διαμάχη.  Μια παρέμβαση των Βρυξελλών θα ήταν, ίσως, προκατειλημμένη, λόγω του ότι η Ελλάδα είναι μέλος της Ένωσης. Συνιστάται, όμως, η διαφορά να επιλυθεί υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.

Στο μεταξύ, ο γερμανός σύμβουλος, προτρέπει τα Σκόπια να εργαστούν για να προσαρμόσουν  την εθνική νομοθεσία τους σύμφωνα με την ευρωπαϊκή, ώστε να διευκολυνθούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις,  τη στιγμή που θα αρχίσουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου