Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2011

Γιορτές Στο Εμπόριο - Τα έθιμα της Κουδούνας, της Κοκόνας και της μκρής και μεγάλης Έσκας

Τα έθιμα της Κουδούνας, της Κοκόνας και της μκρής και μεγάλης Έσκας αναβιώνουν παραμονή και ανήμερα της πρωτοχρονιάς στο τοπικό διαμέρισμα Εμπόριο Εορδαίας. Το πρόγραμμα έχει ως εξής:


Σαββάτο 31/12/2011

-Το έθιμο της Κουδούνας: Τα νεαρά αγόρια έχουν την αποκλειστικότητα στο έθιμο αυτό. Από τις πρώτες πρωινές ώρες τα νεαρά παιδιά ψέλνουν τα κάλαντα απο σπίτι σε σπίτι κρατώντας μία κουδούνα και χτυπώντας την.
-Το έθιμο της Μικρής Έσκας (10.00πμ) : Οι νέοι του χωριού ντυμενοι εσκάρηδες-γκεγκηδες-αράπηδες με την συνοδεία ζουρνάδων λένε τα κάλαντα σε όλες τις γειτονιές του χωριού καταλήγοντας στην κεντρική πλατεία του χωριού, όπου γίνεται το παραδοσιακό γλέντι της παραμονής της Πρωτοχρονιάς. Στο τελος της εκδήλωσης παραδίδουν τους ζουρνάδες στους μεγάλους γκέγκηδες.
- Το έθιμο της ''Κοκόνας'' (7.00μμ) : Κάτοικοι κάθε ηλικίας και ανεξαρτήτου φύλου, μασκαρεύονται, ντύνονται ''κοκόνες'' από τις απογευματινές ώρες και επισκέπτονται όλα τα σπίτια του χωριού με στόχο να χαρίσουν γέλιο και χαρά πειράζοντας τους νοικοκύρηδες, καθώς αυτοι τους υποδέχονται με παραδοσιακά κεράσματα που έχουν ετοιμάσει τις προηγούμενες ημέρες και προσπαθούν να αναγνωρίσουν τους επισκέπτες.

Κυριακή 1/1/2012

- Το έθιμο της Μεγάλης Έσκας (11.00πμ): Καθώς οι ''μικροί γκέγκηδες'' παρέδωσαν τους ζουρνάδες την προηγούμενη μέρα, οι ''μεγάλοι γκέγκηδες'' γυρίζουν από σπίτι σε σπίτι να δώσουν τις ευχές τους και να καλέσουν τον κόσμο στην κεντρική πλατεία του χωριού για να ξεκινήσει το μεγάλο γλέντι. Οι άνδρες του χωριού ντύνονται Γκέγκηδες - Αράπηδες - Εσκάρηδες υποδεχόμενοι το νέο έτος, επίσης άντρες και γυναίκες μασκαρεύονται σε κοκόνες. Κατα τη διάρκεια του γλεντιού γίνεται και παρέλαση αρμάτων σατιρίζοντας την επικαιρότητα και την ιστορία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου