Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2011

Εγκύκλιος του ΥΠΕΚΑ για τη χωροθέτηση εγκαταστάσεων διάθεσης επικίνδυνων αποβλήτων - Πιθανή υποψήφια για να δεχτεί τέτοιες εγκαταστάσεις είναι και η Πτολεμαίδα;;

Tο ΥΠΕΚΑ με εγκύκλιο που εξέδωσε την περασμένη Τετάρτη εξειδικεύει τα κριτήρια χωροθέτησης των εγκαταστάσεων διάθεσης επικίνδυνων αποβλήτων τα οποία αναφέρονται στον Εθνικό Σχεδιασμό Διαχείρισης Επικίνδυνων Αποβλήτων.


Όπως αναφέρεται στο έγγραφο που υπογράφει ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου κ. Α. Αλεξόπουλος, η διερεύνηση των πιθανά κατάλληλων θέσεων συναρτάται κυρίως με την παραγωγή σημαντικών ποσοτήτων επικίνδυνων αποβλήτων.

Το Θριάσιο Πεδίο και η Ανατολική Αττική στην περιοχή της Αττικής, τα Οινόφυτα στη Βοιωτία, η Ανατολική Φθιώτιδα και η Κεντρική Εύβοια στην Στερεά Ελλάδα, ο άξονας Λάρισας-Βόλου στη Θεσσαλία, η Σίνδος στην Κεντρική Μακεδονία, η Πτολεμαίδα στη Δυτική Μακεδονία, τα παράλια της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και η Μεγαλόπολη στην Πελοπόννησο, φιγουράρουν στη λίστα που κατάρτισε το υπουργείο Περιβάλλοντος με τις περιοχές που εμφανίζουν σημαντικές ποσότητες ΕΑ.

Κατά πάσα πιθανότατα πρόκειται για τις περιοχές που θέτουν υποψηφιότητα για να υποδεχτούν αντίστοιχες εγκαταστάσεις.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο του ΥΠΕΚΑ που υπογράφει ο Γενικός Γραμματέας Περιβάλλοντος κ. Νίκος Αλεξόπουλος, στις προτεινόμενες περιοχές υποδοχείς ΕΑ, θα πρέπει να συμπεριληφθούν εξοφλημένα λιγνιτικά πεδία, ορυχεία μεταλλευμάτων και εξοφλημένα λατομεία αδρανών υλικών.

Επιτρέπεται επίσης η δημιουργία εγκατάστασης επεξεργασίας και διάθεσης αποβλήτων εντός μεγάλων βιομηχανικών εγκαταστάσεων με σημαντικές ποσότητες παραγωγής ΕΑ όπως μονάδες παραγωγής χαλυβουργίας, μονάδες παραγωγής αλουμινίου, μονάδες παραγωγής σιδερονικελίου, εξόρυξης χρυσού προς εξυπηρέτηση των ίδιων ή και τρίτων.

Απαγορεύονται αντίστοιχες εγκαταστάσεις σε προστατευόμενες περιοχές (φύσης, τοπίου, αρχαιολογικούς χώρους κ.α), σε περιοχές που προκαλείται σύγκρουση με άλλες χρήσεις γης όπως κατοικία, τουρισμός, γη υψηλής παραγωγικότητας καθώς επίσης και σε περιοχές υδροληψίας.

Αδιευκρίνιστο παραμένει πόσες μονάδες θα κατασκευαστούν. Στο παρελθόν το υπουργείο έκανε λόγο για δύο έως τρεις, θεωρώντας ότι είναι ένας ικανός αριθμός για να εξυπηρετήσει όλη την χώρα.

Είναι φυσικό όμως οι χώροι αυτοί να συγκεντρώνουν μεγάλη δυσκολία για να υποδεχτούν αντίστοιχης φύσης έργα κυρίως λόγο της διστακτικότητας των τοπικών αρχόντων να δώσουν την συγκατάθεσή τους αλλά και των αντιδράσεων των τοπικών κοινωνιών για περιβαλλοντικούς κυρίως λόγους.
kozan.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου