Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2011

Μάθε για το Goji berry

Ενάντια στη γήρανση και στο πάχος και υπέρ του ανοσοποιητικού και του σέξ!
 
photo credit:en.wikipedia.org
Φυτό Goji berry
Το Goji berry, ένα είδος κόκκινου μούρου που αναπτύσσεται και μεγαλώνει μέσα στις αντίξοες συνθήκες που επικρατούν στα αφιλόξενα Ιμαλάϊα. Η γεύση του είναι ένας συνδυασμός γλυκού και αλμυρού μαζί, και συνήθως το βρίσκεις στα ράφια των βιολογικών σούπερ μάρκετ ως αποξηραμένο φρούτο, χυμό αλλά και μέσα σε μπάρες δημητριακών.
Για τους πολλούς είναι εντελώς άγνωστα τα Goji berry. Στον χώρο της υγιεινής διατροφής όμως, τα τελευταία χρόνια, θα έλεγα ότι είναι από τα πιο αγαπημένα φρουτάκια. Κυρίως οι αθλητές και αθλούμενοι, αλλά και γενικότερα οι άνθρωποι που ακολουθούν υγιεινή διατροφή, τα χρησιμοποιούν παρά την αυξημένη τιμή τους.
Ποια είναι η "δύναμη" των Goji berries;
Σύμφωνα με έρευνες αυτό το ιδιαίτερο είδος μούρου είναι μια φυσική πηγή νεότητας. Η μεγάλη συγκέντρωση σε αντιοξειδωτικές ουσίες (10 φορές παραπάνω από τους υπόλοιπους κόκκινους καρπούς και 30 φορές περισσότερο από το κόκκινο κρασί) αλλά και η περιεκτικότητα σε αμινοξέα και μέταλλα, βοηθούν σημαντικά στην αναγέννηση των κυττάρων και όχι μόνο. Όπως μας εξήγησε η σύμβουλος ενεργειακής διατροφολογίας, Ρένα Διπλάρη «Είναι ένα καρπός που βοηθάει πάρα πολύ την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, ρυθμίζει την χοληστερίνη και τον σακχαρώδη διαβήτη μέσω της καλύτερης λειτουργίας της ινσουλίνης στο σώμα, ενώ θεωρείται το φυτικό Viagra αφού ανεβάζει την libido και στα δύο φύλα. Παράλληλα έχει λιποδιαλυτικές ιδιότητες και ενεργοποιεί την σερετονίνη μας βοηθώντας σημαντικά στο να χάσουμε κυρίως σπλαχνικό λίπος, δηλαδή από την περιοχή της κοιλιάς και το στομάχι. Μπορούμε να το καταναλώνουμε ωμό ή ως χυμό- θα πρότεινα εάν ακολουθείτε ένα ισορροπημένο διατροφικό πρόγραμμα να προσθέτετε μια κουταλιά Goji στο πρωινό μαζί με τα δημητριακά σας και το μεσημέρι ή βράδυ με την σαλάτα, τρώγονται κάλλιστα όμως και σαν σνακ".

photo credit: kalliergo.gr
Προσπάθειες από ερασιτέχνες καλλιεργητές
Ήδη φαίνεται να υπάρχει αρκετά μεγάλο ενδιαφέρον. Πολλοί είναι αυτοί που θέλουν να φυτέψουν 2-3 φυτά στις γλάστρες ή στον κήπο τους, ενώ υπάρχουν και μερικοί τολμηροί αγρότες που ενδιαφέρθηκαν να τα καλλιεργήσουν επαγγελματικά.
Το χειμώνα, τα μικρά σπορόφυτα μεγαλώνουν πολύ αργά. Μόλις όμως ζεστάνει ο καιρός, και μεταφυτευτούν σε γλαστράκια, η ανάπτυξή τους είναι ταχύτατη. Και όταν η ρίζα του φυτού γεμίσει το γλαστράκι, το φυτό είναι έτοιμο να μεταφυτευτεί σε μεγάλη γλάστρα ή στον κήπο. Από το πρώτο κιόλας καλοκαίρι-φθινόπωρο θα έχουμε λίγα δείγματα φρούτου Goji από αυτά τα φυτά, ενώ σε κανονική παραγωγή αναμένεται να φτάσουν στον 3ο χρόνο.


photo credit: kalliergo.gr
Προς το παρόν αποξηραμένα στην Ελλάδα
Στην πατρίδα τους, τα Goji berry τρώγονται ωμά κατά την εποχή παραγωγής τους και μετά αποξηραμένα. Εκτός από τα φρούτα όμως, καταναλώνονται και τα φύλλα τους ως λαχανικά σε φαγητά και σαλάτες. Επίσης, τα φύλλα και ο φλοιός των δέντρων γίνονται αφέψημα.
Στην Ελληνική αγορά, λόγω του ότι τα φρέσκα φρούτα είναι πολύ ευαίσθητα, τα Goji κυκλοφορούν σε αποξηραμένη μορφή και σε μορφή χυμού και ταμπλετών. Χάνουν όμως μεγάλο μέρος των θρεπτικών συστατικών τους κατά την επεξεργασία τους για την παραγωγή χυμού και ταμπλετών, γι αυτό  και είναι καλύτερα να καταναλώνονται σαν αποξηραμένα φρούτα.
Σ’ αυτήν την μορφή μπορούν να καταναλωθούν σκέτα, όπως οι σταφίδες, είτε να μπουν σε διάφορα φαγητά και σαλάτες. Τα προσθέτουν επίσης σε ανάμικτους ξηρούς καρπούς, στα μούσλι και τα κορν φλέικς ή τα κάνουν χυμό στο μπλέντερ με την προσθήκη νερού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου