Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2011

Space News Report

report, space, report, spaceΟι Κινέζοι εκτόξευσαν το πρώτο τμήμα του διαστημικού τους σταθμού –το οποίο μπορείτε να δείτε να πετά πάνω από την Ελλάδα. Στο μεταξύ οι αστρονόμοι ανακάλυψαν το Νεφέλωμα του… Τηγανητού Αυγού και βρήκαν πως η Αφροδίτη δεν έχει τόσο βαρετό καιρό όσο νόμιζαν. Εσείς όμως μπορείτε να κατεβάσετε κάποια πολύ διαφορετικά ringtones από τη NASA για το κινητό σας.

Διαβάστε τα προηγούμενα Space News Report.
--------------------------------------------

Animation της εκτόξευσης του Tiangong-1 και της προγραμματιζόμενης σύνδεσης με το Shenzhu-8 (αγνοήστε τα Κινεζικά, προφορικά και γραπτά!). Πηγή: CCTV News.

Παρατηρείστε το πρώτο τμήμα του κινεζικού διαστημικού σταθμού
Η Κίνα έκανε το πρώτο βήμα προς τη δημιουργία του δικού της διαστημικού σταθμού την περασμένη Πέμπτη, όταν απέστειλε με επιτυχία σε τροχιά το πειραματικό όχημα Tiangong-1 (Ουράνιο Ανάκτορο) με πύραυλο Long March 2F ο οποίος εκτοξεύτηκε από το διαστημοδρόμιο Jiuquan στην έρημο Γκόμπι. Η εκτόξευση έγινε λίγο πριν την 1η Οκτωβρίου, ημέρας της κινεζικής εθνικής εορτής –κάτι που δίνει ακόμα μεγαλύτερο πολιτικό βάρος στο εγχείρημα. Μάλιστα ο ίδιος ο Κινέζος πρωθυπουργός Wen Jiabao βρισκόταν στο κέντρο εκτόξευσης ενώ ο πρόεδρος της χώρας Hu Jintao παρακολούθησε το θέαμα από το Κέντρο Ελέγχου στο Πεκίνο. Η Κίνα θεωρεί το φιλόδοξο διαστημικό της πρόγραμμα ως σημαντικό σύμβολο εθνικού κύρους και οι κρατικές εφημερίδες αφιέρωσαν αρκετές σελίδες στην εκτόξευση, χαιρετίζοντάς την ως ορόσημο για την τεχνολογική εξέλιξη της χώρας. Με το Tiangong-1, το οποίο θα έχει δυο χρόνια ζωής στο διάστημα, θα συνδεθεί το μη επανδρωμένο όχημα Shenzhou 8 μέχρι το τέλος της χρονιάς, στο πλαίσιο της πρώτης κινεζική διαστημικής σύζευξης. Αν το εγχείρημα πετύχει, θα ακολουθήσουν δυο ακόμα συνδέσεις –με το Shenzhou 9 και 10 εντός του 2012 -στα οποία θα επιβαίνει ένας τουλάχιστον αστροναύτης. Όταν η Κίνα αναπτύξει την τεχνολογία σύνδεσης, θα είναι σε θέση να αποστείλει οχήματα στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS). Στο μεταξύ, από την Ελλάδα, μπορούμε να δούμε καθαρά το Tiangong-1 στο νυχτερινό ουρανό αφού τα περάσματά του το φέρνουν πάνω από τη χώρα μας μερικές φορές τις επόμενες μέρες. Αν μένετε Αθήνα ή Θεσσαλονίκη συμβουλευτείτε τους πίνακες που παραθέτουμε (για οδηγίες ανάγνωσής τους ανατρέξτε σε προηγούμενο Space News Report και για άλλα μέρη της Ελλάδας στο www.heavens-above.com

--------------------------------------------

Συγκλονιστικό video από την πρόσκρουση ενός μεγάλου αστεροειδούς στη Γη (προσέξτε το 3.42!) με την υποβλητική μουσική υπόκρουση των Pink Floyd.

Ολοκληρώνεται η απογραφή των κοντινών αστεροειδών
Κι ενώ η Κίνα ξεκίνησε την δημιουργία του διαστημικού της σταθμού, νέες παρατηρήσεις του διαστημικού τηλεσκοπίου WISE (Wide-field Infrared Survey Explorer) της NASA δείχνουν ότι υπάρχουν σημαντικά λιγότεροι κοντινοί στη Γη αστεροειδείς (NEOs) μεσαίου μεγέθους απ όσο αρχικά πιστευόταν. Τα ευρήματα φανερώνουν επίσης ότι η NASA έχει ανακαλύψει πάνω από το 90% των μεγαλύτερων NEOs, πετυχαίνοντας το στόχο που της ανέθεσε το αμερικανικό Κογκρέσο το 1998. Έτσι οι αστρονόμοι υπολογίζουν πλέον ότι υπάρχουν σχεδόν 19.500 τέτοιοι αστεροειδείς και όχι 35.000 που πιστευόταν μέχρι τώρα. Αυτά σημαίνουν ότι οι δυνητικοί κίνδυνοι από πρόσκρουση ενός τέτοιου σώματος με τη Γη είναι ελαφρώς λιγότεροι από τις αρχικές εκτιμήσεις. Ωστόσο απομένει να ανακαλυφθεί η πλειονότητα αυτών των μεσαίου μεγέθους αστεροειδών. Απαιτείται περισσότερη έρευνα για να καθοριστεί κατά πόσο μειώνεται ο πιθανός κίνδυνος από πτώση ΝΕΟ μεσαίου μεγέθους (δηλαδή με διάμετρο από 100 ως 1000 μ). Για να απογράψει τους αστεροειδείς το WISE πραγματοποίησε υπέρυθρες παρατηρήσεις στο πλαίσιο της έρευνας NEOWISE. Το διαστημικό τηλεσκόπιο σκάναρε ολόκληρο τον έναστρο ουρανό δυο φορές στην περίοδο Ιανουαρίου 2010 και Φεβρουαρίου 2011 τραβώντας συνεχώς φωτογραφίες οποιουδήποτε ουράνιου σώματος –από μακρινούς γαλαξίες μέχρι κοντινούς αστεροειδείς και κομήτες. Έτσι το WISE παρατήρησε πάνω από 100.000 αστεροειδείς στην κύρια Ζώνη, μεταξύ Άρη και Δία. Χάρη στις υπέρυθρες παρατηρήσεις έγινε εφικτό να παρατηρηθούν και αστεροειδείς που ήταν αόρατοι προηγουμένως στα κανονικά τηλεσκόπια, επειδή ήταν σκοτεινοί. Πάντως κανείς από τους μεγάλους σε μέγεθος ΝΕΟs δεν αποτελεί κίνδυνο για τη Γη τους προσεχείς αιώνες. Το πρόβλημα είναι οι μεσαίου μεγέθους NEOs που είναι ωστόσο αρκετά μεγάλοι για να καταστρέψουν μια μεγάλη πόλη.

--------------------------------------------

Ζουμ στο Νεφέλωμα του Τηγανητού Αυγού.

Παρατηρώντας το Νεφέλωμα του Τηγανητού Αυγού!
Χρησιμοποιώντας το Πολύ Μεγάλο Τηλεσκόπιο (VLT) του Ευρωπαϊκού Νότιου Αστεροσκοπείου (European Southern Observatory) επιστημονικές ομάδες κατάφεραν να τραβήξουν μια πολύ ενδιαφέρουσα αστρονομική φωτογραφία η οποία απεικονίζει το κολοσσιαίο κέλυφος σκόνης που περιβάλλει ένα άστρο-υπεργίγαντα. Το συγκρότημα μοιάζει πολύ με ασπράδι αυγού γύρω από ένα κιτρινωπό κρόκο. Έτσι οι αστρονόμοι έδωσαν στο αντικείμενο το παρατσούκλι Νεφέλωμα του Τηγανητού Αυγού! Πρόκειται όμως για πραγματικά τιτάνιο αυγό! Το τερατώδες σε διαστάσεις άστρο, γνωστό στους αστρονόμους με την ονομασία IRAS 17163-3907 έχει διάμετρο χίλιες φορές μεγαλύτερη από εκείνη του Ήλιου. Σε απόσταση 13.000 ετών φωτός είναι ο κοντινότερος κίτρινος υπεργίγας που έχει ανακαλυφθεί μέχρι σήμερα ενώ οι νέες παρατηρήσεις αποκάλυψαν ότι λάμπει κάπου 500.000 φορές ισχυρότερα από το δικό μας Ήλιο! Οι παρατηρήσεις του άστρου και η ανακάλυψη του νεφελώματος που το περιβάλλει έγιναν χάρη στην υπέρυθρη κάμερα VISIR του VLT. Οι δε φωτογραφίες είναι οι πρώτες ενός τέτοιου αντικειμένου που απεικονίζουν το υλικό γύρω του και οι οποίες αποκαλύπτουν δυο σχεδόν τέλεια σφαιρικά κελύφη. Αν τοποθετούσαμε το… Τηγανητό Αυγό στο κέντρο του Ηλιακού μας Συστήματος, η Γη θα βρισκόταν στο εσωτερικό του άστρου ενώ ο Δίας θα περιφερόταν λίγο πιο πάνω από την επιφάνειά του. Όλοι οι υπόλοιποι πλανήτες, ακόμα και μερικοί κομήτες πέρα από την τροχιά του Ποσειδώνα θα βρίσκονταν εντός του νεφελώματος. Οι κίτρινοι υπεργίγαντες βρίσκονται σε μια εξαιρετικά βίαιη φάση της εξέλιξής τους και υποβάλλονται σε μια σειρά εκρηκτικών συμβάντων. Το συγκεκριμένο άστρο έχει εκλύσει τέσσερις φορές τη μάζα του Ήλιου μέσα σε μερικές εκατοντάδες χρόνια.

--------------------------------------------

Περιήγηση στην ατμόσφαιρα και την επιφάνεια της Αφροδίτης
Credit: National Geographic Channel.

Ο –όχι και τόσο- βαρετός καιρός της Αφροδίτης
Και από τα πέρατα του Γαλαξία, επιστροφή στο ηλιακό μας σύστημα. Η Αφροδίτη είναι ο δεύτερος πλανήτης από τον Ήλιο και, παρότι παρόμοια σε μέγεθος με τη Γη, αποτελεί ένα εξαιρετικά αφιλόξενο περιβάλλον. Η επιφάνειά της ψήνεται σε θερμοκρασίες που αγγίζουν τους 500ο C ενώ η ατμόσφαιρα είναι πλούσια σε.. βιτριόλι (θειικό οξύ) και η ατμοσφαιρική πίεση είναι παρόμοια με εκείνη που επικρατεί σε θαλάσσιο βάθος 1 χλμ! Με την πρώτη ματιά οι μετεωρολογικές προβλέψεις για την επιφάνεια της Αφροδίτης είναι πανεύκολες και πολύ βαρετές: απλούστατα, δεν συμβαίνει τίποτα! Επιπλέον δεν υπάρχουν εποχές, αφού η κλίση του άξονα είναι μόνο 3ο εν αντιθέσει με τη Γη, ο άξονας της οποίας έχει κλίση 23ο. Παρόλα αυτά, νέες μελέτες έδειξαν ότι η μετεωρολογία της Αφροδίτης γίνεται συναρπαστικότερη όσο αυξάνει το υψόμετρο. Μια αστρονομική ομάδα, μελετώντας παλιά στοιχεία, εξακρίβωσε ότι συμβαίνουν παράξενα πράγματα σε ύψος 110 χλμ. Εκεί, πάνω από τα σύννεφα του θειικού οξέος, μεταξύ μεσόφαιρας και θερμόσφαιρας, η ατμόσφαιρα είναι ψυχρή και καθαρή. Στη Γη υπάρχει ένα μοτίβο κυκλοφορίας που ονομάζεται κυψέλη του Hadley (Hadleys cell) όταν ο θερμός αέρας υψώνεται πάνω από τον ισημερινό και ρέει προς τους πόλους όπου ψυχραίνει και κατεβαίνει. Το αντίθετο όμως παρατηρήθηκε στην Αφροδίτη. Παρότι στην επιφάνεια η θερμοκρασία είναι περίπου η ίδια, μέρα νύχτα όλο το έτος, ποικίλει κατά 30ο C μέσα σε μερικές γήινες μέρες. Η μεσόσφαιρα και η θερμόσφαιρας τη Αφροδίτης φαίνεται να είναι δυναμικά ενεργές ενώ έχουν παρατηρηθεί άνεμοι ταχύτητας μέχρι και 350 χλμ την ώρα. Όλα αυτά σημαίνουν πως οι αστρονόμοι έχουν πολλή δουλειά μπροστά τους μέχρι να ενημερώσουν το τρέχον ατμοσφαιρικό μοντέλο της Αφροδίτης.

--------------------------------------------

Η στιγμή της έκρηξης στο Apollo 13 (απόσπασμα από την ομώνυμη ταινία).

Κατεβάστε ringtones από τη NASA
Είστε μανιώδεις φαν του διαστήματος και της αστροναυτικής; Έχετε βαρεθεί τα κλασικά ringtones του συρμού; Τώρα έχετε την ευκαιρία να εξοπλίσετε το κινητό σας τηλέφωνο αλλά και τον υπολογιστή σας με ιστορικά ηχητικά clip και sound bites ιστορικών αποστολών της NASA. Μπορείτε να κατεβάσετε το βρυχηθμό των κινητήρων του διαστημικού λεωφορείου ή την ιστορική φράση που πρόφερε ο Neil Armstrong όταν πατούσε το πόδι του στο έδαφος της Σελήνης και να τα ακούτε όταν κάποιος σας τηλεφωνά, ή σας στέλνει μήνυμα. Μια νέα ιστοσελίδα της NASA διαθέτει μια συλλογή από 35 διαφορετικούς ήχους, ο καθένας από τους οποίους έχει διάρκεια σχεδόν 20 δευτερόλεπτα. Να μερικά παραδείγματα:
• Ο αστροναύτης Jack Swigert της αποστολής Apollo 13 (1970) να ξεστομίζει το ιστορικό πλέον Houston, weve had a problem που έγινε πασίγνωστο από την ομώνυμη ταινία του 1995 με πρωταγωνιστή τον Tom Hanks.
• Το μουγκρητό των κινητήρων του διαστημικού λεωφορείου από την τελευταία εκτόξευσή του.
• Αποσπάσματα από την ιστορική ομιλία του προέδρου John Kennedy το 1961 με την οποία καλούσε τη χώρα του να στείλει άνθρωπο στη Σελήνη ως το τέλος της δεκαετίας.
• Τις ευχές που έστειλε το πλήρωμα του Apollo 8 τα Χριστούγεννα του 1968, όταν άνθρωποι πέταξαν για πρώτη φορά σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου