Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2011

ΜΕΣΑ ΣΤΟΥΣ 10 ΠΡΩΤΟΥΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΥΣ ''ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΥΣ'' ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΚΑΙ ΗΠΑ!

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΙ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΘΙΑΣΩΤΕΣ ΤΗΣ ΦΟΡΟΚΟΛΑΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!
TAX JUSTICE NETWORK: ΟΙ G20 «ΚΟΥΚΟΥΛΩΝΟΥΝ» ΤΟΝ ΡΟΛΟ ΤΗΣ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΠΡΟΣ ΙΔΙΟ ΟΦΕΛΟΣ!
Την εποχή που η τρόικα σε αγαστή συνεργασία με τηνκυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ προωθεί μια άνευ προηγουμένουφορολογική λεηλασία της ελληνικής κοινωνίας, μελέτη τουΔικτύου Φορολογικής Δικαιοσύνης (ΤJN) αποκαλύπτει πως οι θιασώτες της ελληνικής φοροκόλασης διατηρούν για τους εαυτούς τους το προνόμιο να λειτουργούν ωςφορολογικοί παράδεισοι για το μεγάλαιο κεφάλαιο.


Από τη μία πλευρά η Γερμανία, που έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο στη χάραξη της πολιτικής τηςευρωζώνης και της Κομισιόν, «φιγουράρει στην 9η θέση της λίστας με τους φορολογικούς«παραδείσους», ενώ οι ΗΠΑ, που εξακολουθούν να ελέγχουν τη λειτουργία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου παίρνουν την 5η θέση στη σχετική λίστα.
Και όλα αυτά, ενώ οι ίδιες μέσα από τη συμφωνία των G20 το 2009 υποτίθεται ότι είχαν στρατευτεί σε μια παγκόσμια προσπάθεια «κλεισίματος» των φορολογικών παραδείσων.
Μάλιστα, όπως αναφέρει η έρευνα του Tax Justice Network (TJN), ο ρόλος που έπαιξε η φοροδιαφυγήμέσω κέντρων οφσόρ στην ελληνική οικονομική κρίση έχει «κουκουλωθεί» διότι οι μεγάλες δυνάμεις του G20 (βλέπε ΗΠΑΓερμανία κ.α.) ωφελούνται από τους φορολογικούς παραδείσους.
Ειδικότερα σύμφωνα με τη λίστα του TJN, η Ελβετία, τα Νησιά Κέιμαν, το Λουξεμβούργο, το Χονγκ Κονγκ και οι ΗΠΑ πρωτοστατούν στις χώρες που περιβάλλουν με μυστικότητα τις οικονομικές συναλλαγές.

Στην πρώτη δεκάδα του δείκτη οικονομικής μυστικότητας ακολουθούν η Σιγκαπούρη, η νήσος Τζέρσεϊ, η Ιαπωνία, η Γερμανία και το Μπαχρέιν. Η Βρετανία κατατάσσεται 13η, το Βέλγιο 15ο, η Αυστρία 17η και η Κύπρος 20ή.
Όλες αυτές οι χώρες εμφανίζουν αυξημένες παράνομες συναλλαγές και φοροαπαλλαγές.

Σε ότι αφορά τις ΗΠΑ, αν και δεν έχουν ευρέως τη φήμη φορολογικού παραδείσου, στην πραγματικότητα παρέχουν αρκετές «κακοήθεις» διευκολύνσεις μυστικότητας στο επίπεδο των μεμονωμένων πολιτειών, όπως σημειώνει Δίκτυο Φορολογικής Δικαιοσύνης. Αναφέρει, δε, για παράδειγμα το πρόγραμμαΝτέλαγουεαρ, το οποίο προτιμούν όλο και περισσότερο οι μεγάλες εταιρείες λόγω των πολύ περιορισμένων απαιτήσεων για διαφάνεια και των ευνοϊκών φορολογικών ρυθμίσεων.
Στην περίπτωση πάλι της Βρετανίας, η οποία όπως είπαμε έρχεται 13η, αν συνδυάζαμε το Σίτι του Λονδίνου με τις βρετανικές κτήσεις στο εξωτερικό (Νησιά Κέιμαν, Βερμούδες και Βρετανικές Παρθένες Νήσοι, νησιά της Μάγχης) η χώρα θα φιγουράριζε στην κορυφή της λίστας.
Σχολιάζοντας στον βρετανικό «Guardian» τα σχετικά ευρήματα, ο διευθυντής της TJN Τζον Κρίστενσεν, δήλωσε:
«Η μυστικότητα όχι μόνο διευκολύνει την φοροδιαφυγή αλλά και έχει γίνει κεντρικό στοιχείο των παγκόσμιων οικονομικών αγορών δημιουργώντας το κατάλληλο περιβάλλον για απάτες, αποφυγή οικονομικών ρυθμίσεων, χειραγώγηση των αγορών και ξέπλυμα χρημάτων».
Ο δείκτης οικονομικής μυστικότητας βασίζεται σε στοιχεία του ΟΟΣΑ και του ΔΝΤ καθώς και σε στοιχεία των ίδιων των υπουργείων Οικονομικών της κάθε χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου