Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2011

863 εκατ. ευρώ θα πληρώσουμε από την τσέπη μας για την διάσωση της Proton Bank

Κρατικοποιείται η Proton Bank και η κυβέρνηση μας λέει ότι στο εξής από τη Νέα Proton Bank, οι καταθέτες και οι δανειστές θα πρέπει να αισθανονται ασφαλείς. Κι όντως, έτσι είναι. Μόνο που μας λέει τη μισή αλήθεια. Δε μας είπαν πόσα θα στοιχίσει στον ελληνικό λαό η κίνηση της χρεωκοπίας της τράπεζας του Λαυρεντιάδη.

Το μόνο απόλυτο νούμερο που αναγράφεται στα εν λόγω δελτία τύπου είναι ο αριθμός των λέξεών τους…. Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, για παράδειγμα, λέει ότι η ανακοίνωσή του είναι 327 λέξεις αλλά δεν αναφέρει κανένα άλλο αριθμό, δηλαδή ούτε τα 863 εκατ. ευρώ που θα κοστίσει στους Έλληνες φορολογουμένους η διάσωση της Proton, όπως αποκάλυψε το περασμένο Σάββατο η «Ελευθεροτυπία».


Να σημειωθεί, πάντως, ότι με τη δημιουργία της νέας τράπεζας Proton διασφαλίζονται οι καταθέτες
 της τράπεζας αλλά και οι εργαζόμενοι σε αυτή.

«Η νέα «καλή τράπεζα» έλαβε άδεια λειτουργίας από την Τράπεζα της Ελλάδος και ενισχύθηκε από το σκέλος εξυγίανσης του Ταμείου Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων, ενώ το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Στήριξης παρέσχε τα αναγκαία κεφάλαια και είναι ο μοναδικός μέτοχος της νέας τράπεζας» αναφέρει, μεταξύ άλλων, στη δήλωσή του ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος.

Η ελευθεροτυπία, βέβαια, με δημοσίευμά της στην ηλεκτρονική της έκδοση φροντίζει να μας θυμίσει ότι ο υπουργός στα μέσα Ιουλίου είχε χρηματοδοτήσει την… «κακή» Proton με καταθέσεις από τα διαθέσιμα του Δημοσίου πέραν εκείνων που επιτρεπόταν από το νόμο και μετά ο ίδιος έσπευσε να «νομιμοποιήσει» την ενέργειά του με τροπολογία στη Βουλή. Η ΤτΕ αναφέρει στην ανακοίνωσή της ότι «η άδεια της παλαιάς τράπεζας ανακλήθηκε και η τράπεζα τίθεται σε εκκαθάριση.

Εκκαθαριστής ορίστηκε ο κ. Δημήτριος Δεληπέτρος και ο κ. Στάθης Παπαγεωργίου (πρώην διευθ. σύμβουλος της Τράπεζας FBB) αναλαμβάνει επικεφαλής του νέου διοικητικού συμβουλίου της μεταβατικής τράπεζας (bridge bank) Proton Bank.

Από το προϊόν της εκκαθάρισης θα ικανοποιηθούν απαιτήσεις τρίτων κατά τη σειρά προτεραιότητας που ορίζει ο νόμος, με πρώτες τις απαιτήσεις του Σκέλους Εξυγίανσης του ΤΕΚΕ και τελευταίες τις απαιτήσεις των μετόχων».

Τέλος, στην ανακοίνωση του ΤΧΣ αναφέρεται ότι: «Στη νέα «καλή» τράπεζα Proton, μεταφέρθηκαν το σύνολο των καταθέσεων (ιδιωτών, επιχειρήσεων, τραπεζών και Δημοσίου), το πλέον υγιές ενεργητικό (χαρτοφυλάκια δανείων και τίτλων), το δίκτυο καταστημάτων καθώς και οι δραστηριότητες της παλαιάς Τράπεζας…Η παρουσία του Ταμείου διασφαλίζει όλους τους συναλλασσομένους με την
Τράπεζα όπως και τους εργαζομένους».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου