Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2011

«Μνημόνιο Βουλγαρίας για το ευρωπαϊκό μέλλον των Σκοπίων»

Με μία αμφιλεγόμενη «Συμφωνία (καλής) γειτονίας» η Βουλγαρία ξεκινά την υπογραφή ενός άλλου εγγράφου.

Αυτή τη φορά, η Σόφια έχει ετοιμάσει ένα « επίσημο μνημόνιο συνεργασίας για την πΓΔΜ για τις ευρω-ατλαντικές ολοκληρώσεις της»

Το έγγραφο δεσμεύει τη Βουλγαρία να στηρίξει αποτελεσματικά τα Σκόπια για ένταξη στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.


Η Σόφια συμβάλλει στην εναρμόνιση του σκοπιανού με το ευρωπαϊκό Δίκαιο, την κατάρτιση και ενίσχυση των ικανοτήτων της δημόσιας διοίκησης. Επίσης περιλαμβάνονται διατάξεις που αποσκοπούν στη δημιουργία φιλικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Το μνημόνιο θα υπογραφεί  αύριο (σήμερα), στη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης του Υπουργού των Εξωτερικών  των Σκοπίων,  Νίκολα Ποπόφσκι (φωτό).
Το Υπουργείο Εξωτερικών είπε ότι το μνημόνιο έχει πρωτοκολληθεί  και το κείμενο έχει  προ-συμφωνηθεί και δεν υπήρχε τίποτε το αμφιλεγόμενο.

Ανεπίσημα, μαθαίνουμε ότι στο μεταξύ, οι βουλγαρικές αρχές έχουν εγκαταλείψει το ‘Σύμφωνο Καλής Γειτονίας’ που οι ίδιες είχαν προτείνει το 2008.
Από τότε ανταλλάσοντας  σημειώσεις και προσχέδια, τα Σκόπια και η Σόφια, απέτυχαν επί τρία χρόνια να εξομαλύνουν τις διαφορές τους. Η συμφωνία προκάλεσε αντιπαράθεση αντί της λεγόμενης καλής γειτονίας.

Εντωμεταξύ η Βουλγαρία, προφανώς, συνειδητοποίησε ότι ένα τέτοιο έγγραφο δεν θα μπορούσε να εκτελεστεί από τις δύο χώρες και προσπαθεί τώρα να επανορθώσει τις θέσεις της.

Από διαφαίνεται  ότι το υπουργείο Εξωτερικών στην αυριανή συνάντηση θα ανοίξει αυτό το θέμα. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις, η επίσκεψη Ποπόφσκι έχει ως στόχο να αναθερμάνει τις σχέσεις και την προώθηση της συνεργασίας.

Ωστόσο, αν και δεν επιβεβαιώνεται, αλλά είναι πιθανό στα θέματα της συζήτησης να είναι το θέμα της διαμάχης για το όνομα, από το οποίο επηρεάστηκε έμμεσα και η Βουλγαρία με τα μνημεία, που εκτός από την Ελλάδα, προκάλεσαν αντιδράσεις και στον ανατολικό γείτονα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου