Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2011

Ρεύμα από τον ήλιο στον Ελ. Βενιζέλο

Πράσινη... απογείωση για το "Ελευθέριος Βενιζέλος" με τη δημιουργία του μεγαλύτερου ενιαίου παγκοσμίως φωτοβολταϊκού πάρκου σε αεροδρόμιο.
Εγκαινιάστηκε την Πέμπτη από τον υπουργό ΠΕΚΑ Γιώργο Παπακωνσταντίνου και έχει ισχύ 8 Μεγαβάτ. Τα πάνελ είναι εγκατεστημένα σε έκταση 160 στρεμμάτων. Γι' αυτόν τον λόγο, δηλαδή επειδή έχουν αναπτυχθεί σε ενιαίο χώρο, θεωρείται το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό σε αεροδρόμιο.
Η φωτοβολταϊκή μονάδα του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών προβλέπεται να παράγει ετησίως ηλεκτρική ενέργεια της τάξης των 11 εκ. κιλοβατωρών, το οποίο αντιστοιχεί σε σχεδόν 20% της κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος της εταιρείας ή 9% του συνόλου του αεροδρομίου (ετήσια κατανάλωση 3.000 κατοικιών) και θα μειώσει τις εκπομπές CO2 τουλάχιστον κατά 10.000 τόνους ανά έτος, με ορίζοντα 25ετίας και άνω.
Για να γίνει κατανοητό το μέγεθος της συμβολής, θα χρειάζονταν 1.500.000 δέντρα για να επιτευχθεί η συγκεκριμένη ετήσια απορρόφηση των εκπομπών CO2.
Ο υπουργός ΠΕΚΑ στη διάρκεια των εγκαινίων αναφέρθηκε στην ευκαιρία που έχει η χώρα μας να προσελκύσει επενδύσεις εκμεταλλευόμενη την ηλιακή ενέργεια και περιέγραψε το σχέδιο "Ηλιος" με την ανάπτυξη φωτοβολταϊκών σταθμών, οι οποίοι θα εξάγουν ρεύμα σε βόρειες χώρες.
Επανέλαβε, δε, την απόφαση της κυβέρνησης για τη σταδιακή αποχώρηση του Δημοσίου από τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών.
Υπενθυμίζεται ότι τις προσεχείς ημέρες θα ανακοινωθεί η επέκταση της σύμβασης παραχώρησης του αεροδρομίου μεταξύ του Δημοσίου και της Hochtief μέχρι το 2046, αντί για το 2026 που προβλέπει η υπάρχουσα σύμβαση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου