Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2011

«Αγκάθι» για τις ασφαλιστικές η κατάργηση των φοροαπαλλαγών στα ασφάλιστρα

Έντονος προβληματισμός επικρατεί στις τάξεις των πολυεθνικών ασφαλιστικών ομίλων για τις νέες φορολογικές ρυθμίσεις που αναμένεται να πλήξουν αρκετούς από τους πελάτες τους, καθώς οι όποιες φοροαπαλλαγές υπήρχαν για τα ασφαλιστικά συμβόλαια ζωής και σύνταξης θα περικοπούν, ιδιαίτερα για εισοδήματα άνω των 50.000 ευρώ.

Έτσι , όπως εκτιμούν στελέχη της αγοράς, θα παρουσιάσουν κάμψη των κινήτρων για αγορά νέων ασφαλιστικών συμβολαίων στους κλάδους σύνταξης και ζωής , καθώς οι φοροαπαλλαγές λειτουργούσαν θετικά σε τέτοιες τοποθετήσεις σε συνδυασμό με τις αποδόσεις των ασφαλιστικών συμβολαίων.

Την ίδια στιγμή , όπως διαπιστώνουν στελέχη της αγοράς, το θέμα των επαγγελματικών ταμείων και η συμμετοχή των ασφαλιστικών εταιριών σε αυτά θα μετατεθεί για το απώτερο μέλλον , και χωρίς να έχει καθοριστεί κάποια ατζέντα που να δίνει λύσεις, σε μακροπρόθεσμους προγραμματισμούς των εταιριών, που βλέπουν την ανάπτυξη τους μέσα από τους κλάδους ζωής και σύνταξης.

Την ίδια στιγμή λόγω της οικονομικής κρίσης , η παραγωγή στον κλάδο αυτό μειώνεται, ενώ πολλά είναι τα συμβόλαια που έχουν «σπάσει» η θα «σπάσουν», καθώς αυξάνονται οι εξαγορές και γενικά γίνεται αγώνας δρόμου να διατηρηθούν «εν ζωή» τέτοια συμβόλαια.

Το θέμα φαίνεται να απασχολήσει σοβαρά τόσο την Ενωση των Ασφαλιστικών Εταιριών όσο και τις ίδιες τις ασφαλιστικές –κύρια τις πολυεθνικές- ώστε να βρουν φόρμουλα διατήρησης αυτών των φοροαπαλλαγών.

Σε διαφορετική περίπτωση , άνθρωποι της αγοράς, δεν αποκλείουν τροχοπέδη στα επενδυτικά και αναπτυξιακά σχέδια των πολυεθνικών ασφαλιστικών εταιριών . Ακόμα και με αποχωρήσεις από την Ελλάδα των δραστηριοτήτων τους, κάτι που είχαν απειλήσει να κάνουν με το θέμα του Εγγυητικού Κεφαλαίου των Χαρτοφυλακίων ζωής και τις υψηλές και αναδρομικές εισφορές που επιβάλλονταν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου