Παρασκευή 19 Αυγούστου 2011

Οι θαυματουργές ιδιότητες των αρωματικών φυτών της Ελλάδας

Έχουμε κυριολεκτικά "στα πόδια μας" το "φαρμακείο της φύσης" και οι περισσότεροι από εμάς δεν το έχουμε καταλάβει.
Μια βόλτα μόνο στα βουνά μας αρκεί για να δούμε από κοντά τις άγριες φασκομηλιές, τα θυμάρια και το δυόσμο, για να συνειδητοποιήσουμε αμέσως πόσο ευλογημένος είναι ο τόπος μας και πόσο σημαντικές είναι οι δυνατότητες που μας προσφέρει απλόχερα η κρητική φύση να αντλήσουμε τις θεραπευτικές ιδιότητες των αρωματικών φυτών για τη θωράκιση της υγείας σε μας και τα παιδιά μας.
Τα αρωματικά φυτά μπορούν κάλλιστα να συνυπάρξουν με τις παραδοσιακές μας καλλιέργειες, όπως λένε στη "Ν.Κ." άνθρωποι που γνωρίζουν είτε ως γεωπόνοι είτε ως "εραστές" του "φαρμακείου της φύσης". Αλλά παράλληλα μπορούν να συνυπάρξουν και με κήπους σπιτιών έξω από τις πόλεις, σε βραχόκηπους, που είναι και οι ιδανικότεροι για να αναπτυχθούν καλύτερα και να μην τα επισκέπτονται οι γάτες.
Οι θεραπευτικές τους ιδιότητες - όπως αναφέρονται από την αρχαιότητα και καταγράφονται στη διεθνή επιστημονική βιβλιογραφία - είναι εκπληκτικές. Ωστόσο, δεν υποκαθιστούν αλλά συμπληρώνουν τα φάρμακα, ενώ μπορούν και από μόνα τους να βελτιώσουν την ανθρώπινη υγεία ή να λειτουργήσουν και θεραπευτικά σε ήπιες ασθένειες του ανθρώπου. Για παράδειγμα, η μαντζουράνα ρίχνει την πίεση, την οποία όμως ανεβάζει ως τονωτικό το φασκόμηλο. Η αλόη, που χρησιμοποιείται στο έκζεμα του ανθρώπινου δέρματος, πίνεται και για τη μείωση του σακχάρου κ.ά. Ακόμα και η τσουκνίδα έχει μεγάλες ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία του ανθρώπου.
Αναλυτικότερα, μπορούμε να αναφερθούμε σε αρωματικά φυτά που ευδοκιμούν στην Κρήτη, όπως:
Το δενδρολίβανο: Θεωρείται τονωτικό και βοηθητικό της σεξουαλικής λειτουργίας. Τονώνει τη λειτουργία του ήπατος, βοηθά στη μείωση της χοληστερίνης και αναζωογονεί τον κουρασμένο οργανισμό. Σαν προσθετικό σε διάφορα παρασκευάσματα ανακουφίζει τον πονόδοντο.
Το δίκταμο: Από τα χαρακτηριστικά φυτά της Κρήτης και από τα αγαπημένα βότανα των Κρητικών, οι οποίοι το χρησιμοποιούν για να καταπολεμήσουν το συνάχι, τη γρίπη, τους πονοκεφάλους, τις πεπτικές διαταραχές, τους ρευματισμούς κ.λπ. Σε εξωτερική χρήση βοηθά στην επούλωση τραυμάτων και εξάλειψη των μωλώπων.
Το δυόσμο: Σε αυτόν αποδίδονται πολλές ευεργετικές ιδιότητες, όπως καταπολέμηση των πόνων του στομάχου, της ναυτίας, του λόξυγκα και υποβοήθηση στην πέψη. Επίσης προσφέρει πολλά κατά των νευρώσεων και των διάφορων εκδηλώσεών της: αϋπνίες, σπασμοί, τρεμούλες, ημικρανίες, ταχυπαλμίες. Στη μαγειρική χρησιμοποιείται αρκετά ως μυρωδικό σε κεφτέδες, καλλιτσούνια, μυζηθρόπιτες, σάλτσες κ.λπ.
Το θυμάρι: Από τα καλύτερα αντισηπτικά και τονωτικά βότανα. Το εκχύλισμά του μπορεί να προλάβει το κρύωμα, ρίχνει τον πυρετό, καταπολεμά τη γρίπη, τις εντερικές διαταραχές και δερματικές λοιμώξεις. Αντισπασμωδικό των πεπτικών οδών, διευκολύνει την πέψη, ηρεμεί τις νευρικές συσπάσεις του στομάχου και του εντέρου. Δε συνιστάται η χρήση του από υπερτασικούς γιατί ανεβάζει την αρτηριακή πίεση. Στη μαγειρική θεωρείται από τα καλύτερα μυρωδικά για το ψητό κρέας.
Τη μέντα: Υπάρχουν πάρα πολλές ποικιλίες. Περιέχει μια δροσιστική ουσία, τη μενθόλη. Είναι εξαιρετικά αντισηπτική, καταπολεμά το συνάχι, τη γρίπη και τον πονόλαιμο. Είναι επίσης χωνευτική, ηρεμιστική σε μικρή δόση και αφροδισιακή σε μεγάλες δόσεις. Τα αιθέρια έλαια από αυτά τα φυτά έχουν εξαιρετική αξία στον αρωματισμό αρκετών προϊόντων (οδοντόπαστες, τσίχλες κ.λπ.).
Το μαϊντανό: Ισχυρό διουρητικό, πολύτιμο σε περιπτώσεις κατακράτησης υγρών, πρηξίματος ποδιών και χεριών. Χρήσιμος κατά της κυτταρίτιδας. Φυτό εξαιρετικό ως τονωτικό και αντιφλεγμονώδες. Τα φύλλα, οι μίσχοι και η ρίζα, σε πολτοποιημένη κατάσταση και σε τοπική χρήση καταπραΰνουν τον πόνο και τη φαγούρα από τσιμπήματα εντόμων.
Τη ρίγανη: Διευκολύνει την πέψη και καταπολεμά τη δυσκοιλιότητα. Καλό δυναμωτικό και φίλος για τους πνεύμονες βοηθά στις χρόνιες βρογχίτιδες. Έχει διεγερτικές ιδιότητες και βοηθά άτομα που υποφέρουν από κόπωση. Εξαιρετικό μυρωδικό χρησιμοποιείται σε πολλές σάλτσες και σαλάτες, ιδίως στη χωριάτικη. Αρωματίζει ευχάριστα κρέατα, ψάρια, τηγανητές πατάτες, φέτα.
Το φασκόμηλο: Εξαίρετο τονωτικό, καταπολεμά την κούραση, βοηθά άτομα που βρίσκονται σε ανάρρωση και διευκολύνει την πέψη. Συνιστάται σε άτομα που υποφέρουν από υψηλή εφίδρωση. Ισορροπεί ήπια τον οργανισμό των γυναικών που πάσχουν από σπάνια έμμηνα ή πρόωρη εμμηνόπαυση (θα πρέπει να αποφεύγεται σε συχνή χρήση από γυναίκες που εκκρίνουν πολλά οιστρογόνα). Στη γαστρονομία πολλοί το χρησιμοποιούν ως συνοδευτικό λαχανικών και λευκών κρεάτων.
Το χαμόμηλο: Ένα φλιτζάνι χαμομηλιού πριν το γεύμα ανοίγει την όρεξη. Βοηθά στον ύπνο και ηρεμεί τους πονοκεφάλους, τους πόνους των δοντιών και τις νευρώσεις. Καταπολεμά το συνάχι. Το εκχύλισμα του χαμομηλιού κάνει μια τέλεια λοσιόν για τον καθαρισμό του προσώπου και του ευαίσθητου δέρματος των βρεφών, ενώ δίνει ζωηρές ανταύγειες στα ξανθά μαλλιά. Επίσης τα οφθαλμόλουτρα με χαμομήλι καταπραΰνουν τις φλεγμονές των βλεφάρων κ.α.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου