Παρασκευή 19 Αυγούστου 2011

Το σχέδιο για να δημιουργηθούν... αλεξίσφαιροι άνθρωποι!

Με μια πρώτη ματιά μπορεί να θυμίζει ένα περίεργο προσωπείο και μάλλον αποτυχημένο, όμως στην πραγματικότητα είναι ένας από τους πλέον προηγμένους τύπους δέρματος που έχουν ποτέ κατασκευαστεί και μάλιστα είναι και αλεξίσφαιρος.

Ερευνητές μετάλλαξαν, γενετικά, κατσίκες ώστε να παράγουν γάλα με περίσσεια ποσότητα μιας συγκεκριμένης πρωτεΐνης, παρόμοιας με αυτήν που παράγουν οι αράχνες μεταξιού.
 
Αφού παραλάβουμε το γάλα, μπορούμε να το επεξεργαστούμε και κυριολεκτικά να το γνέψουμε παράγοντας ένα υλικό το οποίο είναι δέκα φορές ισχυρότερο από το ατσάλι.

Το ύφασμα αυτό, μπορεί να αναμειχθεί με ανθρώπινο δέρμα και να το κάνει, αυτό ελπίζουν τουλάχιστον οι επιστήμονες, σκληρό αρκετά ώστε να σταματά ακόμα και μία σφαίρα.

H Ολλανδή ερευνήτρια, Jalida Essaidi, δήλωσε πως το πρόγραμμα «μετάξι αράχνης» ονομάστηκε «2,6g 329m/s» από το βάρος και την ταχύτητα ενός βλήματος διαμετρήματος 0,22 καραμπίνας.

Οι ερευνητές σε συνεργασία με την Ιατροδικαστική Γονιδιωματική Κοινοπραξία της Ολλανδίας, στοχεύουν στο να αντικαταστήσουν την κερατίνη του δέρματός μας με το μετάξι της συγκεκριμένης αράχνης.

Το πρώτο στάδιο περιλαμβάνει την ανάπτυξη στρώματος πραγματικού δέρματος γύρω από ένα δείγμα του αλεξίσφαιρου δέρματος, μια διεργασία που απαιτεί ένα χρονικό διάστημα 5 εβδομάδων περίπου.

Η επιστήμονας δήλωσε ότι το μετάξι έχει άλλωστε, μία μακρινή παράδοση με τις μάχες, αφού ακόμα και ο Τσενγκίς Χαν είχε απαιτήσει από όλους τους πολεμιστές του να φορούν μεταξωτά γιλέκα, μιας και έτσι όταν ένα βέλος θα τους χτύπαγε δεν έσπαγε και θα ήταν πιο εύκολη η αφαίρεσή του.

Ένα από τα όνειρά της είναι όχι απλώς να κατασκευαστούν αλεξίσφαιρα γιλέκα από μετάξι, που θα είναι ιδιαίτερα ελαφριά, αλλά γιατί όχι να μην αντικαταστήσουμε με γενετική θεραπεία την κερατίνη, που είναι υπεύθυνη για την σκληρότητα του δέρματος, με την πρωτεΐνη από τις αράχνες, δημιουργώντας έτσι αλεξίσφαιρους ανθρώπους.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου