Δευτέρα 29 Αυγούστου 2011

Πρέπει να μειώσει το βασικό της επιτόκιο η ΕΚΤ

Πρέπει να μειώσει το βασικό της επιτόκιο 	Ο Αμερικανός οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτς καλεί την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να μειώσει το βασικό της επιτόκιο, σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Handelsblatt.
"Η ΕΚΤ οφείλει να διορθώσει τις δύο προηγούμενες αυξήσεις που έφεραν το βασικό επιτόκιο από το 1% στο 1,5%", δηλώνει ο Τζόζεφ Στίγκλιτς προσθέτοντας ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα οφείλει να λάβει περισσότερο υπ΄όψιν της την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) , η οποία διατηρεί το επιτόκιό της στο 0% επί δύο χρόνια.
"Η σημερινή νομισματική πολιτική της ΕΚΤ προκαλεί την αύξηση της ισοτιμίας του ευρώ και ζημιώνει τους γερμανούς εξαγωγείς", λέει.
Οι οικονομολόγοι περιμένουν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θα αγγίξει πλέον το επιτόκιό της κατά τη διάρκεια αυτού του έτους εξαιτίας της νέας κλιμάκωσης της κρίσης χρέους, τη στιγμή που αναμενόταν ότι θα σκληρύνει ακόμη περισσότερο τη νομισματική της πολιτική το φθινόπωρο.
Ο Τζόζεφ Στίγκλιτς επαναλαμβάνει την άποψή του , σύμφωνα με την οποία, εάν η ευρωζώνη διαρραγεί "θα ήταν αναμφίβολα προτιμότερο η Γερμανία να αποχωρήσει από τη νομισματική ένωση παρά η Ελλάδα".
Ο οικονομολόγος δηλώνει ότι τάσσεται υπέρ των "ευρωομολόγων", τα οποία θεωρεί "κατάλληλο εργαλείο για την αντιμετώπιση της κρίσης".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου