Τετάρτη 13 Ιουλίου 2011

Νέα "σφαλιάρα" από την Fitch που μας οδηγεί σε επιλεκτική χρεοκοπία - Ανοίγει το δρόμο σε αυτή την κατεύθυνση και το ΔΝΤ

 

- Στην επόμενη υποβάθμιση θα μπούμε στην κατηγορία της επιλεκτικής χρεοκοπίας
- Καμπανάκι του ΔΝΤ ότι το χρέος δεν θα είναι βιώσιμο εάν υπάρξουν καθυστερήσεις
- Για πρώτη φορά και το ΔΝΤ κάνει λόγο για επιλεκτική χρεοκοπία της Ελλάδας
- Άγνωστο εάν θα πραγματοποιηθεί έκτακτο Eurogroup την Παρασκευή

Ο διεθνής Οίκος αξιολόγησης Fitch, υποβαθμίζει την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας σε CCC από Β-, όπως αναφέρει στην έκθεσή της η υποβάθμιση αυτή αντανακλά την αυξημένη αβεβαιότητα από τη συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών στο χρέος της Ελλάδας.

Ταυτόχρονα, υποβαθμίζει και την βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση της Ελλάδας σε C από B. Το αμέσως επόμενο βήμα η είσοδος της Ελλάδος στην κλίμακα high default risk που ουσιαστικά σημαίνει επιλεκτική χρεοκοπία.

Η υποβάθμιση οδηγεί σε selective default ενώ ίσως η διαδικασία αυτή να είναι και η αρχή της επίλυση της ελληνικής κρίσης χρέους. Θα περιλαμβάνει και επαναγορά χρέους μέσω του EFSF από το ευρωπαϊκό ταμείο χρηματοπιστωτικής σταθερότητας θα έχει και selective default η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει βαθμολογικά ενώ πιθανότατα να ενεργοποιηθεί και το ELA δηλαδή ο έκτακτος μηχανισμός παροχής ρευστότητας από την ΤτΕ προς τις ελληνικές τράπεζες καθώς θα ανακύψουν σοβαρότατα προβλήματα με τις εγγυήσεις στην ΕΚΤ λόγω του selective default.

Και όλα αυτά την ώρα που η επιλεκτική χρεοκοπία δεν μπορεί πια να αποκλειστεί, έστω και σε προσωρινή βάση, όπως αναφέρεται στην έκθεση του ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία, της οποίας η ύφεση θα είναι υψηλότερη και θα κρατήσει περισσότερο από τις αρχικές προβλέψεις.

Το ΔΝΤ διαπιστώνει πως οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις έχουν θεσπιστεί αλλά ακόμη δεν εφαρμόζονται και εδώ αρχίζουν εφιαλτικά σενάρια:''Το δημόσιο χρέος, προβλέπεται να εκτοξευθεί στο 172% του ΑΕΠ το 2012 και να υποχωρήσει στο 130% του ΑΕΠ το 2020, εφόσον η κυβέρνηση εφαρμόσει το εξαιρετικά φιλόδοξο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων. Ημιτελής δημοσιονομική προσαρμογή, αστοχίες στις ιδιωτικοποιήσεις ή καθυστερήσεις στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις θα οδηγήσει το χρέος σε επίπεδα που δεν θα είναι βιώσιμο".

Δηλώσεις του Πόουλ Τόμσεν για την ελληνική οικονομία
Κατά τη διάρκεια σημερινής τηλεδιάσκεψης, το ανώτατο στέλεχος του Ταμείου, Πόουλ Τόμσεν, ανέφερε ότι το "κλειδί" είναι η εφαρμογή του προγράμματος, σημειώνοντας τη βοήθεια των 110 δισ ευρώ που παρείχε στην χώρα μας το ΔΝΤ μαζί με την Ευρωπαϊκή Ένωση πριν από ένα χρόνο και τονίζοντας ότι η Αθήνα έχει θέσει σε εφαρμογή μέτρα για να διορθώσει το παρελθόν.

Στη συνέχεια, ο κ. Τόμσεν δήλωσε ότι "εάν οι μεταρρυθμίσεις δεν τεθούν σε εφαρμογή, το χρέος δεν είναι βιώσιμο, αυτό είναι σίγουρο", σημειώνοντας ότι η ελληνική οικονομία θα συρρικνωθεί περισσότερο από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως και το δημόσιο χρέος θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο, παρά την εκτεταμένα μέτρα για τη μείωση του ελλείμματος.



Ο κ. Τόμσεν εξέφρασε την ικανοποίησή του για το έργο της κυβέρνησης και την "αποφασιστικότητα" που επιδεικνύει "σπάζοντας κάποια ταμπού", επισημαίνοντας επίσης ότι η πορεία του ελληνικού προγράμματος είναι "ικανοποιητική" και ότι η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας "βελτιώνεται σταδιακά", προσθέτοντας ότι "οι ελληνικές αρχές πρέπει τώρα να προχωρήσουν για να εφαρμόσουν αποφασιστικά τις πολιτικές αυτές. Η εφαρμογή θα αποτελέσει το βασικό θέμα για τις μελλοντικές αξιολογήσεις".

Το σχέδιο διάσωσης, όπως αναφέρθηκε, προέβλεπε για την Ελλάδα επιστροφή στις αγορές το 2012, αλλά το υψηλό κόστος δανεισμού κρατά την υπερχρεωμένη χώρα μακριά, αναγκάζοντας τους εταίρους της Ελλάδας να κάνουν νέους σχεδιασμούς για να ελέγξουν την κρίση του χρέους που εξαπλώνεται στην υπόλοιπη ζώνη του ευρώ.

Το ΔΝΤ επανέλαβε ότι η ΕΕ πρέπει να αποφασίσει πως θα βοηθήσει την Ελλάδα και ότι είναι επιτακτική ανάγκη για τα κράτη μέλη της ευρωζώνης να "θεσπίσουν μηχανισμούς" για να εγγυηθούν τη στήριξη της ρευστότητας στο τραπεζικό σύστημα στην χώρα μας, σημειώνοντας και τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα σ' ένα δεύτερο σχέδιο διάσωσης.

Ο κ. Τόμσεν είπε ότι το ΔΝΤ αναθεώρησε τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη, λέγοντας ότι το ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά 3,8% αυτό το έτος, σε σύγκριση με 3 που είχε προβλεφθεί στην προηγούμενη επανεξέταση και το χρέος θα φτάσει στο 172% του ΑΕΠ το 2012, ενώ έδωσε επαίνους για την πρόσφατη δημιουργία υπηρεσίας ιδιωτικοποιήσεων που θα βοηθήσει για τη συγκέντρωση εσόδων 50 δισεκατομμυρίων ευρώ μέχρι το 2015, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για "φιλόδοξο στόχο, αλλά εφικτό".

Τέλος, υπογράμμισε ότι το "κλειδί" για τη βελτίωση της φορολογικής διοίκησης και την ενίσχυση των εσόδων είναι η επιτυχία του προγράμματος και η ευρύτερη πολιτική στήριξης της χώρας μας.

Η έκτακτη σύνοδος κορυφής της ευρωζώνης είναι πλέον "πολύ απίθανο" να γίνει την Παρασκευή

 
Η έκτακτη σύνοδος κορυφής της ευρωζώνης που πιθανολογείτο να γίνει την Παρασκευή για την κρίση του χρέους, είναι πλέον "πολύ απίθανη", λόγω των ισχυρών επιφυλάξεων της Γερμανίας και πρέπει να μεταφερθεί το νωρίτερο στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, δήλωσαν σήμερα διπλωμάτες.

"Είναι πολύ, πολύ απίθανο, η συνάντηση να πραγματοποιηθεί την Παρασκευή", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο μία από αυτές τις πηγές. Για επιμελητειακούς λόγους για την οργάνωση της συνόδου, σε πρώτη φάση, ο χρόνος φαίνεται πολύ λίγος πλέον.  Ειδικά επί της ουσίας, οι ευρωπαϊκές χώρες δεν είναι ακόμη αρκετά κοντά στην επίτευξη συμφωνίας σχετικά με τους τρόπους διάσωσης της Ελλάδας για μια συνάντηση σε ανώτατο επίπεδο την Παρασκευή, υπογράμμισε η πηγή.

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ, δεν "απέκλεισε" χθες μια τέτοια έκτακτη σύνοδο κορυφής, και διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι την θεωρούσε πιθανή για την Παρασκευή για να αναγκάσει μια απόφαση της ζώνης του ευρώ και να θέσει τέλος στην αναβλητικότητα των τελευταίων εβδομάδων.

"Η ουσία του θέματος είναι ότι οι Γερμανοί είναι πολύ εκνευρισμένοι για το ότι δεν ενημερώθηκαν εκ των προτέρων για το σχέδιο αυτό του Βαν Ρόμπεϊ ", δήλωσε μια άλλη διπλωματική πηγή, κατά την οποία το Βερολίνο αρνείται να "αναγκαστεί να υπογράψει μια συμφωνία" που θεωρεί πρόωρη.

Η Γαλλία, αντίθετα, δήλωσε σήμερα ότι κατ' αρχήν τάσσεται ευνοϊκά σε μια σύνοδο κορυφής της ζώνης του ευρώ. "Το πιο πιθανό είναι ότι η σύνοδος θα πραγματοποιηθεί στις αρχές της επόμενης εβδομάδας", για να υπάρξει χρόνος να ξεπεράσουν τις διαφορές τους, σημείωσε η πηγή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου