Τετάρτη 13 Ιουλίου 2011

Μαρόκο: «Κέντρο» ηλιακής ενέργειας στη Μεσόγειο

Ο υπουργός Βιομηχανίας κι Ενέργειας της Γαλλίας, Ερίκ Μπεσόν, ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Ραμπάτ, ότι η κυβέρνησή του θα δώσει 103 εκατομμύρια ευρώ ως συμβολή στη χρηματοδότηση του σχεδιασμού παροχής ηλιακής ενέργειας του Μαρόκου. Όπως διευκρίνισε κατά τη συνάντησή του με την υπουργό Ενέργειας της χώρας, Αμίνα Μπενχάντρα, τα κονδύλια θα δοθούν μέσω της Γαλλικής Υπηρεσίας Ανάπτυξης.
Το Μαρόκο ανακοίνωσε το 2009 ότι ξεκινούσε το πρόγραμμα παραγωγής 2.000 MW ηλιακής ενέργειας, συνολικού κόστους 9 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η ολοκλήρωσή του αναμένεται να γίνει το 2020, όταν η παραγωγή ηλιακής ενέργειας θα καλύπτει το 42% της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας. Πρόκειται για ένα τεράστιο πρόγραμμα με σημασία και για την περιοχή της Μεσογείου.
Ο Ε. Μπεσόν δήλωσε επίσης ότι μέχρι το τέλος του έτους θα υπάρξει διμερής συμφωνία για την αγορά από τη Γαλλία καθαρής ενέργειας από το Μαρόκο. Επιπλέον, Γαλλία, Ισπανία και Μαρόκο θα συνεργαστούν για την προώθηση της ηλεκτρικής διασύνδεσης των δικτύων τους, μέσω συνόδου που θα διοργανωθεί πριν το τέλος του 2011.
Το «πυροτέχνημα» (sic) της πράσινης ανάπτυξης στη χώρα μας ακόμα αγνοείται. Δείγμα κι αυτό της ανικανότητας της ηγεσίας της χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου