Παρασκευή 29 Ιουλίου 2011

"Ντόμινο" παραιτήσεων στρατιωτικών στελεχών στην Τουρκία


Σε σειρά παραιτήσεων οδηγήθηκαν μέλη της στρατιωτικής ηγεσίας της Τουρκίας η οποία έχει προκαλέσει ποικίλα ερωτηματικά. Η συνεδρίαση που θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 1-4 Αυγούστου, αναμένεται να ρίξει φως στην υπόθεση.

Μετά την παραίτηση του αρχηγού των ενόπλων δυνάμεων στρατηγού Ισίκ Κοσάνερ ακολούθησαν αυτές των αρχηγών του στρατού στρατηγού Ερντάλ Τζεϊλάνογλου, του πολεμικού ναυτικού ναύαρχου Ερσέφ Ουγούρ και της πολεμικής αεροπορίας πτέραρχου Χασάν Ακσάϊ. Τη Δευτέρα (01.08) θα αρχίσει η συνεδρίαση του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου για τις κρίσεις στο στράτευμα.
Οι μαζικές παραιτήσεις της τουρκικής στρατιωτικής ηγεσίας προκάλεσαν εύλογες απορίες, παρ' ότι εδώ και μέρες υπήρχε στην Άγκυρα έντονο παρασκήνιο περί τέτοιου ενδεχομένου.
Τα προβλήματα που αναμένεται να ανακύψουν κατά τη συνεδρίαση του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου το διάστημα 1-4 Αυγούστου, με δεδομένη την προφυλάκιση πολλών εν ενεργεία αξιωματικών για διάφορες υποθέσεις, ήταν το θέμα που απασχολούσε εδώ και καιρό την τουρκική κοινή γνώμη.
Tην Παρασκευή (29.07), το 13οΚακουργιοδικείο Κωνσταντινούπολης έκανε δεκτό το κατηγορητήριο του εισαγγελέα σχετικά με την υπόθεση της δημιουργίας ιστοσελίδων στο διαδίκτυο, με σκοπό την αντικυβερνητική προπαγάνδα.
Ο διοικητής της "Στρατιάς Αιγαίου" (4η στρατιά) στρατηγός Νουσρέτ Τάσντελερ και ο πρώην αρχηγός της 1ης Στρατιάς στρατηγός ε.α Χασάν Ιγσίζ, είναι μεταξύ των 22 εν ενεργεία και απόστρατων αξιωματικών που κατηγορούνται. Η σχετική εισαγγελική έρευνα συνεχιζόταν εδώ και περίπου δύο χρόνια.
Η υπόθεση εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο των δικαστικών υποθέσεων, όπως "Εργκενεκόν", "Κλωβός", "Βαριοπούλα", στις οποίες πολλοί εν ενεργεία και απόστρατοι αξιωματικοί κατηγορούνται για αντικυβερνητική προπαγάνδα και προσπάθεια ανατροπής της κυβέρνησης, αφού προηγουμένως προκληθεί η διαμόρφωση χαοτικών συνθηκών στη χώρα.
Το διάστημα 1 έως 4 Αυγούστου θα συνέλθει το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο και θα γίνουν οι κρίσεις στο στράτευμα.
Το γεγονός, όμως, ότι παραμένουν προφυλακισμένοι αρκετοί ανώτατοι αξιωματικοί αναμένεται να προκαλέσει προβλήματα.
Αυτήν την εβδομάδα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Αμπντουλάχ Γκιουλ πραγματοποίησε τις τακτικές εβδομαδιαίες συναντήσεις του με τον πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν και τον αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων στρατηγό Ισίκ Κοσάνερ. Με τον δεύτερο, όμως, συναντήθηκε εκτάκτως και δεύτερη φορά. Ο κ. Γκιουλ δήλωσε την Παρασκευή (29.07) ότι "οι συναντήσεις δεν σημαίνουν ότι υπάρχει πρόβλημα".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου