Πέμπτη 14 Ιουλίου 2011

Σύλληψη αρχαιοκάπηλου στα ελληνοαλβανικά σύνορα

ΕΙΧΕ ΣΤΗΝ ΚΑΤΟΧΗ ΤΟΥ ΠΛΗΘΟΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΩΝ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΑΞΙΑΣ

Οι αρχές εκτιμούν ότι βρίσκονται στα ίχνη διεθνούς κυκλώματος αρχαιοκάπηλων

Σύλληψη αρχαιοκάπηλου στα ελληνοαλβανικά σύνορα
Σε «κινητή» αρχαιολογική συλλογή είχε μετατρέψει το αυτοκίνητό του ένας αρχαιοκάπηλος, ο οποίος συγχρόνως διατηρούσε στο σπίτι του ένα ολόκληρο αρχαιολογικό μουσείο με πολύτιμους αρχαιολογικούς θησαυρούς.
Ο 48χρονος ημεδαπός που διαμένει σε χωριό της περιοχής Αμυνταίου Φλώρινας, πιάστηκε να κινείται με το αυτοκίνητό του το βράδυ της περασμένης Τρίτης στην Βασιλειάδα Καστοριάς, στα ελληνοαλβανικά σύνορα, όπου ενδεχομένως πήγε να «σπρώξει» στην Αλβανία αντικείμενα ιδιαίτερης τέχνης, μοναδικής ιστορικής και αρχαιολογικής αξίας, που είχε φορτωμένα στο αυτοκίνητό του. Οι αστυνομικές αρχές εκτιμούν ότι πρόκειται για μέλος μεγάλης σπείρας αρχαιοκαπήλων, καθώς ο συλληφθείς που φέρει το παρατσούκλι «Ελβετός», έζησε χρόνια στην Ελβετία, όπου μπορεί να είχε διασυνδέσεις με διεθνή κυκλώματα.
Τον 48χρονο από το Σκλήθρο Φλώρινας, συνέλαβαν στην Βασιλειάδα Καστοριάς, αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών και της Ειδικής Ομάδας Πάταξης Διασυνοριακού Εγκλήματος της Αστυνομικής Διεύθυνσης Καστοριάς, έπειτα από μία συντονισμένη επιχείρηση που οργάνωσαν τη νύχτα της περασμένης Τρίτης. Οι αστυνομικοί που ερεύνησαν το αυτοκίνητο, αντίκρισαν έκπληκτοι μια ολόκληρη αρχαιολογική συλλογή με αντικείμενα μεγάλης αξίας, όπως: Ένα ληκύθιο και ένα μυροδοχείο αρχαϊκής περιόδου, μία κεφαλή πήλινου γυναικείου ειδωλίου, έξι πήλινες σφραγίδες πιθανώς αρχαϊκής περιόδου, ένα μετάλλιο πυξίδας ελληνιστικής περιόδου, ένα τμήμα χάλκινου ενωτίου, ένα τμήμα ασημένιου ενωτίου, τριάντα πέντε αρχαία νομίσματα ρωμαϊκής περιόδου, δύο βυζαντινά νομίσματα και δύο χάλκινα δαχτυλίδια. Όλα τα παραπάνω αντικείμενα είναι ιδιαίτερης τέχνης, μοναδικής ιστορικής και αρχαιολογικής αξίας, τα οποία εμπίπτουν στον νόμο «περί προστασίας αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς».
Στη συνέχεια ακολούθησε έρευνα στο σπίτι του «Ελβετού» στο Σκλήθρο, όπου οι αστυνομικοί βρέθηκαν μπροστά σε ένα μοναδικό αρχαιολογικό μουσείο, με πολύτιμα αρχαιολογικά ευρήματα. Ειδικότερα βρέθηκαν: δύο μαρμάρινα αγάλματα ελληνιστικής περιόδου, ύψους περίπου 60 εκατοστών, δύο χάλκινα δακτυλίδια, δύο χάλκινες πόρπες, μία απόληξη χάλκινου αντικειμένου, μία μολυβδίδα, ένας χάλκινος κρίκος, μία χάντρα, μία μολύβδινη σφραγίδα, τρία χάλκινα αντικείμενα, τρία νομίσματα βυζαντινής περιόδου, δεκαέξι νομίσματα ρωμαϊκής περιόδου, ένα χάλκινο νόμισμα ελληνιστικής περιόδου και είκοσι πέντε χάλκινα νομίσματα.
Όλα τα παραπάνω αντικείμενα, τα οποία κατασχέθηκαν, σύμφωνα με την αρχαιολογική υπηρεσία που κλήθηκε για αυτοψία, προέρχονται από την αρχαϊκή, πρώιμη κλασσική, ελληνιστική, ρωμαϊκή και βυζαντινή περίοδο. Επιπλέον κατασχέθηκαν: το Ι.Χ.Ε αυτοκίνητο του 48χρονου δύο κινητά τηλέφωνα, τρείς συσκευές ανίχνευσης μετάλλων με τα παρελκόμενά τους και δύο συσκευές αποθήκευσης μνήμης USB με φωτογραφικό υλικό αρχαίων αντικειμένων. Ακόμη, να σημειωθεί ότι αστυνομικοί έθεσαν υπό παρακολούθηση εξοχικό σπίτι του 48χρονου σε τουριστικό θέρετρο της Βόρειας Ελλάδας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αστυνομικές αρχές παρακολουθούσαν καιρό τον δράστη, ο οποίος να σημειωθεί ότι «δεν κρατούσε το στόμα του κλειστό». Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων του χωριού, ήταν ο ίδιος που «επαίρονταν» ότι έχει «πολλά χρήματα και χρυσό», λόγια που έφτασαν στ’ αυτιά της αστυνομίας, η οποία άρχισε να παρακολουθεί τις κινήσεις του, φτάνοντας προχτές στη σύλληψή του. Η αστυνομία έρευνα την υπόθεση με μεγάλη προσοχή, καθώς φέρεται σχεδόν βέβαιη ότι βρίσκεται στα ίχνη διεθνούς κυκλώματος, αφού όπως προαναφέρθηκε ο 48χρονος από το Σκλήθρο έζησε χρόνια στο εξωτερικό.
Ο συλληφθείς οδηγήθηκε χτες στον εισαγγελέα πλημμελειοδικών Καστοριάς, ο οποίος τον παρέπεμψε στην ανακρίτρια με την κατηγορία σε βαθμό κακουργήματος της παράβασης του νόμου περί προστασίας αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΗΤΤΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου