Πέμπτη 14 Ιουλίου 2011

Δεν τίθεται θέμα υποβάθμισης νοσοκομείων αλλά συνεργασίας

ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ

Δεν τίθεται θέμα υποβάθμισης νοσοκομείων αλλά συνεργασίας
«Δεν υπάρχει θέμα κλεισίματος κανενός νοσοκομείου, είναι πρόσωπα δημοσίου δικαίου και δεν τα πειράζει κανένας. Προσπαθούμε να δούμε, εντός των ορίων των νομών, ποιες συνεργασίες μπορούν να γίνουν: στις προμήθειες, στις αποθήκες, στα φαρμακεία, στα λογιστήρια, και γιατί όχι και στις ιατρικές και νοσηλευτικές υπηρεσίες».
Τα παραπάνω δήλωσε ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Νικόλαος Πολύζος, στο περιθώριο της συνάντησης που είχε το μεσημέρι της Τετάρτης με τους υποδιοικητές της 3ης Υγειονομικής περιφέρειας και τα στελέχη των νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας της Δυτικής Μακεδονίας, καθώς επίσης στελεχών της ΕΣΔΥ (Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας) στο αμφιθέατρο του Μποδοσάκειου νοσοκομείου Πτολεμαΐδας.
Ο κ. Πολύζος τόνισε ότι δεν τίθεται θέμα υποβάθμισης νοσοκομείων, αλλά και την ανάγκη ανάπτυξης και ενδυνάμωσης των Κέντρων Υγείας στο πλαίσιο στήριξης της πρωτοβάθμιας υγείας, ενώ απέφυγε, παρά τις επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων, να αναφερθεί συγκεκριμένα στις προτάσεις που έχουν κατατεθεί και είδαν το φως της δημοσιότητας αναφορικά με τις συγχωνεύσεις κλινικών στα νοσοκομεία της Δυτικής Μακεδονίας και ειδικότερα στη συγχώνευση της ΩΡΛ και της Ουρολογικής κλινικής του Μποδοσάκειου νοσοκομείου Πτολεμαΐδας στο Μαμάτσειο νοσοκομείο Κοζάνης. Δήλωσε μάλιστα ότι δεν γνωρίζει τις προτάσεις των διοικήσεων των νοσοκομείων, λέγοντας ότι θα δοθούν στους διοικητές των Υγειονομικών περιφερειών για αξιολόγηση των προτάσεων και πως τα αποτελέσματα της διαβούλευσης για την Υγεία και ο σχεδιασμός του υπουργείου θα ανακοινωθεί από τον υπουργό Υγείας Α. Λοβέρδο στις 2μ.μ. της ερχόμενης Πέμπτης (21 Ιουλίου).
Επισήμανε δε ότι δεν τίθεται θέμα συγχωνεύσεων κλινικών νοσοκομείων αλλά συνεργασίας, καθώς, όπως σημείωσε, στόχος του Υπουργείου είναι η συνεργασία μεταξύ κλινικών, λέγοντας ότι «δεν υπάρχει θέμα συγχώνευσης» αλλά «λειτουργικής συνεργασίας» μεταξύ των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας, καθώς και ότι «όλα τα νοσοκομεία θα έχουν τις βασικές ειδικότητες», όπως: παθολογία, καρδιολογική, γενική χειρουργική, ορθοπεδική, παιδιατρική «και ό,τι άλλο χρειάζεται», λέγοντας μάλιστα ότι το θέμα είναι να ενισχυθούν αυτές οι ειδικότητες.
Αναφερόμενος ειδικότερα στη συνάντηση που είχε με τη διοίκηση της 3ης ΥΠΕ Μακεδονίας και τις διοικήσεις των νοσοκομείων της Δυτικής Μακεδονίας είπε ότι, θέμα της συνάντησης ήταν η εξέταση της πορείας των στόχων των νοσοκομείων αναφορικά με το οικονομικό και διαχειριστικό νοικοκύρεμα, για το οποίο είπε ότι «φαίνεται πως πάμε καλά», αν και σημείωσε ότι υπάρχουν και περιοχές στις οποίες μπορεί να υπάρξει περεταίρω βελτίωση.
Στη συνάντηση συζητήθηκε επίσης η δυνατότητα αξιοποίησης του προγράμματος ΕΣΠΑ, η ενδυνάμωση και ανάπτυξη των Κέντρων Υγείας, αλλά και το πως θα κατατεθεί το πλάνο των αναδιατάξεων, το οποίο, όπως ανέφερε ο κ. Πολύζος, είναι στα χέρια των διοικητών των νοσοκομείων και πρόκειται να παραδοθεί άμεσα στην Υγειονομική περιφέρεια, η οποία θα παραδώσει τη Δευτέρα τις προτάσεις στο υπουργείο Υγείας. Συμπλήρωσε τέλος ότι δύο πράγματα βγήκαν μέσα από τη διαβούλευση, ότι «επιτέλους αποκτούμε στατιστικά στοιχεία και ξέρουμε τι έχει το κάθε νοσοκομείο και ότι δεν κλείνει κανένα νοσοκομείο».
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι κατά την έλευσή του στο Μποδοσάκειο νοσοκομείο ο γεν. γραμματέας του Υπουργείου Υγείας έγινε δέκτης παραπόνων από «αγανακτισμένη» κάτοικο της περιοχής.

Ρόη ΒΑΣΒΑΤΕΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου