Πέμπτη 28 Ιουλίου 2011

Τα ψάρια δεν έχουν …σύνορα

ΚΟΙΝΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΛΙΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΡΕΣΠΑ


Συμμετέχουν Ελλάδα, ΠΓΔΜ και Αλβανία
 
Επειδή τα ψάρια και τα νερά δεν έχουν σύνορα, οι τρεις παρόχθιες περιοχές των Πρεσπών εκπονούν από κοινού ένα διασυνοριακό σχέδιο διαχείρισης για τα ψάρια και την αλιεία στις λίμνες των Πρεσπών.
«Στόχος του προγράμματος αυτού είναι η ορθολογική ανάπτυξη της αλιείας προς όφελος των ψαράδων των τριών χωρών και συγχρόνως η διασφάλιση της αειφορίας των λιμνών», δήλωσε στον «Π» ο επιστημονικός συνεργάτης του δήμου Πρεσπών, Γιάννης Καζόγλου, ο οποίος εκπροσώπησε τον ακριτικό δήμο, σε πρόσφατη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην Οχρίδα. Υπογράμμισε ότι «επιβάλλονται κοινές παρεμβάσεις και ενιαίο νομοθετικό πλαίσιο για ολόκληρη την λεκάνη των Πρεσπών, τα οποία να εφαρμόζονται από Ελλάδα, ΠΓΔΜ και Αλβανία». Άλλωστε, όπως είπε, «μπορεί οι ψαράδες των τριών χωρών να ψαρεύουν ξεχωριστά ο καθένας στα δικά του χωρικά ύδατα, όμως ο ιχθυοπληθυσμός είναι κοινός, όπως και τα νερά είναι κοινά και δεν έχουν σύνορα».
Το διασυνοριακό σχέδιο διαχείρισης για τα ψάρια και την αλιεία στη λεκάνη των Πρεσπών, αποτελεί ένα μόνο μέρος ενός ευρύτερου προγράμματος για την προστασία των λιμνών και την αειφορία της περιοχής, που υλοποιείται από το Γραφείο Προγράμματος Ανάπτυξης του ΟΗΕ στα Σκόπια και τα Τίρανα. Το πρόγραμμα άρχισε το 2007 και ολοκληρώνεται το 2012.
Το «κομμάτι» της μελέτης για την αλιεία, βρίσκεται προς το τελικό στάδιο, καθώς τον προσεχή Νοέμβριο αναμένονται τα συμπεράσματα και οι προτάσεις. «Από αυτή η μελέτη προσδοκούμε οφέλη για τους ψαράδες και κατοίκους των τριών περιοχών, καθώς και για την αειφορία της περιοχής», υπογράμμισε ο Γ. Καζόγλου. Θεωρεί ωστόσο «καθοριστικό ζήτημα», την «υλοποίηση της μελέτης και των αποφάσεων που θα ληφθούν, απ’ όλες τις πλευρές», καθώς όπως είπε «μελέτες και προτάσεις υπάρχουν πολλές, αλλά δεν εφαρμόζονται». Χαρακτήρισε «την κοινή διαχείριση και την ενιαία συμπεριφορά επιτακτική ανάγκη», καθώς όπως είπε «δεν έχει νόημα να παίρνει η μία χώρα κάποια μέτρα, αλλά στις άλλες χώρες να συμβαίνουν διαφορετικά πράγματα».
Μεταξύ των μέτρων που αναμένεται να ληφθούν, είναι ότι πρέπει να υπάρχει κοινή περίοδος απαγόρευσης της αλιείας, η οποία θα καθορίζεται κάθε φορά από τις ιδιαίτερες συνθήκες. Για παράδειγμα δεν είχε νόημα φέτος η απαγόρευση από τις 10 Απριλίου, καθώς λόγω του κρύου που είχε την άνοιξη, καθυστέρησε η αναπαραγωγή ψαριών. Επομένως έπρεπε να μετατεθεί χρονικά και η απαγορευτική περίοδος. Συγχρόνως απαιτείται να οριστούν ακριβώς τα αλιευτικά μέσα που θα επιτρέπονται και θα απαγορεύονται. Προβλέπεται ακόμη μια τράπεζα πληροφοριών για τα είδη των αλιευμάτων της Πρέσπας, ώστε να λαμβάνονται μέτρα κατά της υπεραλίευσης, αλλά και για την προστασία των ενδημικών ψαριών των λιμνών.
Ο βασιλιάς των ψαριών της Πρέσπας θεωρείται το γριβάδι, ενώ συναντώνται ακόμη πλούσια αλιεύματα, όπως η μπράνα, η πέστροφα, ο κέφαλος, το σκουμπούζι και το τσιρόνι, που είναι το ενδημικό ψάρι, το οποίο συναντάται μόνο στις Πρέσπες.
Να σημειωθεί ότι μόνο στην ελληνική πλευρά δραστηριοποιούνται περί τις 80 αλιευτικές βάρκες, ενώ είναι πολύ περισσότερες στην ΠΓΔΜ και στην Αλβανία.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΗΤΤΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου