Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2014

Τι αλλάζει για τους υποψηφίους στις φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις (αναλυτικός οδηγός)

Φτωχότερο μπουκέτο δυνατοτήτων επιφυλάσσει η τέταρτη χρονιά μνημονίων στους φετινούς μαθητές της Γ’ Λυκείου, σύμφωνα με τις ενημερωτικές εγκυκλίους που έχει αποστείλει στα Λύκεια το υπουργείο Παιδείας.
Οι φετινοί τελειόφοιτοι θα έχουν μία και μοναδική ευκαιρία να ξαναχρησιμοποιήσουν τη βαθμολογία τους στις πανελλαδικές εξετάσεις για να εισαχθούν στα ΑΕΙ. Δικαίωμα να διεκδικήσουν το 10% των θέσεων στην ανώτατη εκπαίδευση με τη βαθμολογία που θα συγκεντρώσουν στις εξετάσεις του ερχόμενου Μαΐου-Ιουνίου, θα έχουν μόνο την επόμενη χρονιά, στις πανελλαδικές του 2015.
Ξανά από την αρχή
Από το 2016 και μετά όσοι εκ των φετινών τελειοφοίτων θελήσουν να είναι ξανά υποψήφιοι θα πρέπει να περάσουν εκ νέου τη δοκιμασία των πανελλαδικών εξετάσεων. Φέτος με τη διαδικασία του 10% μπορούν να είναι υποψήφιοι μόνο οι περσινοί εξετασθέντες. Η σχετική ρύθμιση που συμπεριελήφθη στο νόμο για το Λύκειο περιορίζει το δικαίωμα κατοχύρωσης της βαθμολογίας των πανελλαδικών εξετάσεων στα όρια της επόμενης χρονιάς του έτους της τελευταίας εξέτασης.
Μία από τις δημοφιλέστερες ομάδες σχολών, οι Αστυνομικές, δεν θα συμπεριλαμβάνεται στο φετινό μηχανογραφικό δελτίο. Οπως αναφέρεται σε σχετική εγκύκλιο του υφυπουργού Παιδείας Σ. Κεδίκογλου, στο μηχανογραφικό του 2014 δεν θα υπάρχει επιλογή προτίμησης από πολίτες των Σχολών Αστυφυλάκων και Αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ.
Η Σχολή Αξιωματικών θα υπάρχει ως επιλογή μόνο για υπηρετούντες αστυνομικούς που θα πάρουν μέρος στις πανελλαδικές εξετάσεις. Ωστόσο, δεν αποκλείεται έπειτα από συνεννόηση με την τρόικα να ξεκλειδωθεί τελικά η επιλογή των Αστυνομικών Σχολών, αλλά μόνο για όσους μπορούν να περιμένουν να εισαχθούν δύο χρόνια μετά, όπως έγινε με τους περσινούς επιτυχόντες, οι οποίοι θα εγγραφούν στις Αστυνομικές Σχολές του χρόνου.
Ενδοσχολικό Απολυτήριο: Εξετάσεις ένα χρόνο μετά
Από το 2011 οι μαθητές της τελευταίας τάξης των ημερήσιων Γενικών Λυκείων μπορούν να αποκτούν το απολυτήριο Γενικού Λυκείου χωρίς να συμμετέχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις του έτους αποφοίτησής τους, αλλά με εξετάσεις σε επίπεδο σχολικής μονάδας σε όλα τα μαθήματα της τελευταίας τάξης του Γενικού Λυκείου και σε θέματα που καθορίζονται από τον οικείο σύλλογο διδασκόντων.
Όσοι αποκτούν απολυτήριο ημερήσιου Γενικού Λυκείου σύμφωνα με τα παραπάνω, μπορούν να αποκτήσουν δικαίωμα πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, εφόσον λάβουν μέρος στις γραπτές εξετάσεις των μαθημάτων της τελευταίας τάξης των ημερήσιων Γενικών Λυκείων που εξετάζονται σε πανελλαδικό επίπεδο, οποιοδήποτε άλλο έτος εκτός από αυτό της αποφοίτησής τους.
Στην περίπτωση αυτή η βεβαίωση πρόσβασης εκδίδεται με βάση μόνο τη γραπτή επίδοσή τους στις εξετάσεις αυτές. Επισημαίνεται ότι εντός της προθεσμίας για τη δήλωση συμμετοχής στις πανελλαδικές εξετάσεις, όσοι μαθητές επιθυμούν να πάρουν ενδοσχολικό απολυτήριο πρέπει να υποβάλουν αντίστοιχη δήλωση.
Μετά τις 25 Μαΐου
Στον αντίποδα των δυνατοτήτων που τους στερούν, οι φετινοί υποψήφιοι έχουν δύο πλεονεκτήματα έναντι των υποψηφίων των προηγούμενων ετών: Περισσότερο χρόνο προετοιμασίας και κατοχυρωμένο δικαίωμα μετεγγραφής υπό τις προϋποθέσεις του νέου συστήματος που θεσμοθετήθηκε πέρυσι. Χάρη στις διπλές εκλογές του Μαΐου οι υποψήφιοι κερδίζουν περίπου ένα δεκαπενθήμερο καθώς έχει οριστικοποιηθεί ότι οι Πανελλαδικές θα διεξαχθούν μετά τις ευρωεκλογές της 25ης Μαΐου. Οι μετεγγραφές αποτελούν πλέον μία οριστική δυνατότητα για τους νόμιμους δικαιούχους και όχι μια κατ’ εξαίρεση ρύθμιση ετήσιας διάρκειας.
Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ανακοινωθεί η ακριβής προθεσμία για την υποβολή της δήλωσης του Φεβρουαρίου, την οποία πρέπει να συμπληρώσουν όλοι οι υποψήφιοι.
Στη δήλωσή τους οι υποψήφιοι πρέπει να αναφέρουν:
- Το δεύτερο μάθημα Γενικής Παιδείας που θα εξεταστούν πανελλαδικά. Επιλέγουν μεταξύ Μαθηματικών, Βιολογίας, Φυσικής και Ιστορίας.
- Αν θα εξεταστούν πανελλαδικά και στις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας.
- Αν θα εξεταστούν σε κάποιο/α από τα ειδικά μαθήματα (ξένες γλώσσες, σχέδια, μουσική).
- Αν επιθυμούν να είναι υποψήφιοι για τις Στρατιωτικές Σχολές (δεν έχουν δικαίωμα οι υποψήφιοι των Εσπερινών ΓΕΛ).
-Αν επιθυμούν να είναι υποψήφιοι για τις Σχολές των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού.
- Αν επιθυμούν να είναι υποψήφιοι για τα Τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ).
Επιπροσθέτως οι απόφοιτοι προηγούμενων ετών πρέπει να δηλώσουν και την κατεύθυνση στα μαθήματα της οποίας θα εξετασθούν.
Η δήλωση υποψηφιότητας θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας (http://www.minedu.gov.gr/exams) και θα μπορεί να εκτυπώνεται είτε από το Λύκειο είτε από τον ίδιο τον υποψήφιο. Η υποβολή της θα γίνει στο Λύκειο ηλεκτρονικά. Εχει δεσμευτικό χαρακτήρα και το περιεχόμενό της δεν μπορεί να αλλάξει μετά την υποβολή της. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, αν υποψήφιος δεν πάρει μέρος στην εξέταση μαθήματος κατεύθυνσης, γενικής παιδείας ή επιλογής, στο οποίο είχε επιλέξει να εξεταστεί σε εθνικό επίπεδο, θεωρείται ότι εξετάστηκε στο συγκεκριμένο μάθημα και πήρε μηδέν.
Για την εισαγωγή σε Τμήματα που απαιτούν εξέταση σε ειδικό μάθημα αποτελεί προϋπόθεση η συγκέντρωση της βάσης στο ειδικό μάθημα. Αν απαιτείται εξέταση σε δύο ειδικά μαθήματα, η προϋπόθεση αυτή ισχύει χωριστά για το καθένα από τα εξεταζόμενα ειδικά μαθήματα.
Για την εισαγωγή στις Σχολές των Ανώτατων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, Υπαξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων, της Πυροσβεστικής Ακαδημίας και των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού, διενεργούνται προκαταρκτικές εξετάσεις. Οι σχετικές προκηρύξεις για τα δικαιολογητικά και τη διαδικασία των προκαταρκτικών εξετάσεων ανακοινώνονται από τα αρμόδια υπουργεία.
Αρχές Οικονομικής Θεωρίας: Υποχρεωτική για τους υποψηφίους Οικονομικών Τμημάτων
 Όσοι προτίθενται να δηλώσουν το 5ο επιστημονικό πεδίο (Τμήματα Οικονομικών Σπουδών) είναι υποχρεωμένοι να επιλέξουν και να εξετασθούν πανελλαδικά στα Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής, δεύτερο μάθημα βαρύτητας για τα Τμήματα του 5ου πεδίου. Πρώτο μάθημα βαρύτητας για το ίδιο πεδίο είναι οι Αρχές Οικονομικής Θεωρίας που ως εκ τούτου αποτελούν επίσης υποχρεωτική επιλογή για τους υποψηφίους των Οικονομικών Τμημάτων. Επιπλέον ο υποψήφιος πρέπει να επιλέξει και να εξεταστεί σε πανελλαδικό επίπεδο και στο μάθημα επιλογήςΑρχές Οικονομικής Θεωρίας. Σε αυτή την περίπτωση τα εξεταζόμενα μαθήματα είναι επτά.
Κανένας υποψήφιος δεν μπορεί να δηλώσει το 5ο επιστημονικό πεδίο αν δεν έχει εξεταστεί ή δεν έχει δηλώσει ότι θα εξεταστεί σε πανελλαδικό επίπεδο στα δύο μαθήματα αυξημένης βαρύτητας του πεδίου αυτού.
Υπενθυμίζεται ότι όσοι μαθητές έχουν ήδη επιλέξει ως μάθημα επιλογής στο σχολείο τους το μάθημα Αρχές Οικονομικής Θεωρίας θα δηλώσουν τον Φεβρουάριο αν θα εξεταστούν σ’ αυτό πανελλαδικά ή όχι. Αν μεν δηλώσουν ότι θα εξεταστούν σ’ αυτό πανελλαδικά (άρα επιλέγουν υποχρεωτικά και τα Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής), τότε θα μπορούν να δηλώσουν και το 5ο επιστημονικό πεδίο. Αντίθετα, αν δεν επιλέξουν να εξεταστούν πανελλαδικά στο μάθημα Αρχές Οικονομικής Θεωρίας, τότε θα το εξεταστούν ενδοσχολικά και δεν θα μπορέσουν να δηλώσουν το 5ο επιστημονικό πεδίο.
Πηγή: Ελεύθερος Τύπος
aftodioikisi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου