Κυριακή 5 Ιανουαρίου 2014

Ποιοι θα «φέρουν» το πρωτογενές πλεόνασμα το 2014

Ποιοι θα «φέρουν» το πρωτογενές πλεόνασμα το 2014 Μισθωτοί και συνταξιούχοι θα σηκώσουν για ακόμα μία χρονιά το βάρος της συγκέντρωσης αποδείξεων, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του Υπουργείου Οικονομικών.
Για το φετινό οικονομικό έτος, οι δύο αυτές κατηγορίες θα κληθούν να συγκεντρώσουν αποδείξεις αξίας ίσης με το 10% του ετήσιου εισοδήματος τους. Άχρηστες ωστόσο θα είναι όσες προέρχονται από νοσοκομειακή περίθαλψη, αγορά ΙΧ, δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων, διόδια, λογαριασμούς ΔΕΚΟ, λογαριασμούς τηλεφωνίας αλλά και εισιτήρια μεταφορικών μέσων. 
Όσοι πάντως δεν συγκεντρώσουν το ελάχιστο όριο του 10% και κληθούν να περάσουν από έλεγχο, θα έχουν να αντιμετωπίσουν πρόστιμο ίσο με το 22% της αξίας των αποδείξεων που δε συγκέντρωσαν.

Νέοι κανόνες όμως ισχύουν από την 1η του έτους και για επιχειρήσεις και αγρότες. Καταργείται πλήρως ο Κώδικας Βιβλίων και Στοιχείων, η υποχρέωση τήρησης ασφαλών πληροφοριών (πρόσθετων βιβλίων), ενώ απαλλάσσονται της θεώρησης βιβλίων και στοιχείων επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες. Ταυτόχρονα, καταργείται και η έκδοση δελτίων αποστολής, ωστόσο καθιερώνεται η υποχρεωτική παρακολούθηση των μη τιμολογηθέντων αποθεμάτων, η οποία ορίζεται από ειδικές διατάξεις του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων κ. Θεοχάρη.

Λογαριασμούς με την εφορία ωστόσο φαίνεται πως ανοίγουν οι αγρότες, οι οποίοι εντάσσονται σε ειδικό καθεστώς ΦΠΑ, καθώς υποχρεώνονται σε τήρηση φορολογικών βιβλίων και στοιχείων, με δυνατότητα απαλλαγής από την υποχρέωση αυτή, ορισμένων εξ αυτών, αν πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια, όπως αν κατά το προηγούμενο οικονομικό έτος είχαν ακαθάριστα έσοδα, λιγότερα των 10.000 ευρώ και έλαβαν δικαιώματα ενιαίας ενίσχυσης λιγότερα των 5.000 ευρώ.

newsbomb

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου