Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2013

Εξάπλωση της γρίπης και στην Ελλάδα

Εξάπλωση της γρίπης και στην Ελλάδα Οι ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ «χτυπούν καμπανάκι» και προειδοποιούν για εμβολιασμό του ευαίσθητου πληθυσμού, ιδίως των χρονίως πασχόντων

Εξαπλώνεται η γρίπη και στη χώρα μας, όπως παρατηρούν τις τελευταίες ημέρες οι επιστήμονες του ΚΕΕΛΠΝΟ.
Ασθενείς με τα σχετικά συμπτώματα καταφεύουν ολοένα και περισσότερο στο γιατρό τους, ενώ οι επιβεβαιώσεις ότι πρόκειται για γρίπη πληθαίνουν διαρκώς τις τελευταίες ημέρες, από τις εργαστηριακές εξετάσεις που γίνονται στα νοσοκομεία ή το δίκτυο γιατρών που συμμετέχει στην επιτήρηση και καταγραφή της ασθένειας.
Μπορεί μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα τα επίπεδα της γρίπης να ήταν χαμηλά, όμως αυτή η αύξηση των κρουσμάτων, χτύπησε «καμπανάκι» στο ΚΕΕΛΠΝΟ.
Η σημερινή έκθεση του Κέντρου, προειδοποιεί ότι η γρίπη στην Ελλάδα «αρχίζει να μπαίνει σε φάση αυξημένης δραστηριότητας».
Και ο λόγος είναι ότι την εβδομάδα που πέρασε, οι επισκέψεις σε γιατρό για γρίπη αυξήθηκαν σημαντικά σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα. Ευτυχώς, η συχνότητα των επισκέψεων είναι αντίστοιχη με πέρυσι και πολύ χαμηλότερα από πρόπερσι, που φοβόμασταν πανδημία.
Παρόλα αυτά όμως, την προηγούμενη εβδομάδα στάλθηκαν 68 δείγματα για επιβεβαίωση είτε από νοσοκομεία είτε από το δίκτυο επιτήρησης. Στα μισά επιβεβαιώθηκε η γρίπη και μάλιστα το 91,7% αυτών, αφορούσε τον τύπο Α - Η3Ν2 και Α- Η1Ν1 και τα υπόλοιπα τον τύπο γρίπης Β.
Μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί 24 σοβαρά κρούσματα γρίπης που έχουν επιβεβαιωθεί εργαστηριακά και από αυτά, τα 22 νοσηλεύτηκαν σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.
Σήμερα, οι νοσηλευόμενοι σε εντατική έχουν περιοριστεί σε 9 άτομα.
Οι θάνατοι παραμένουν τέσσερις και μόνο το ένα περιστατικό αφορούσε τον τύπο Β της γρίπης. Οι υπόλοιπες περιπτώσεις αφορούσαν τον ιό Α-Η1Ν1. Σύμφωνα με την έκθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ, η θνησιμότητα παραμένει στα αναμενόμενα πλαίσια.
Όλα τα παραπάνω στοιχεία, δείχνουν ενώ μέχρι σήμερα δεν μας απασχολούσε το θέμα, σιγά – σιγά, η γρίπη έρχεται και στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.
Εμβολιασμοί
Όμως το γεγονός ότι τα επίπεδα ήταν χαμηλά, έκανε πολλούς να εφησυχάσουν, με αποτέλεσμα σημαντικό μέρος του πληθυσμού, ακόμη και από τις ομάδες υψηλού κινδύνου να παραμένει ακόμη και σήμερα ανεμβολίαστο.
Σύμφωνα με τον καθηγητή Λοιμωξιολογίας, επιστημονικό συνεργάτη του ΚΕΕΛΠΝΟ κ. Σωτήρη Τσιόδρα ο εμβολιασμός φέτος έχει κινηθεί σε πολύ χαμηλά επίπεδα, όμως όπως παρατήρησε, τα περισσότερα άτομα που εμφανίζουν επιπλοκές και οδηγούνται στις μονάδες εντατικής, δεν είχαν εμβολιαστεί.
Για το λόγο αυτό, συνέστησε τον εμβολιασμό, ιδίως στους πάσχοντες από κάποιο χρόνιο νόσημα και στους ηλικιωμένους, που αποτελούν τις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού. Ο κ. Τσιόδρας σημείωσε πως υπάρχει ακόμη χρόνος για τον εμβολιασμό, ώστε να υπάρχει η προφύλαξη κατά την περίοδο που θα η γρίπη θα έχει φτάσει στη χώρα μας για τα καλά, και να είναι θωρακισμένοι από τις εξάρσεις της.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι σύμφωνα με την παρατήρηση της επιδημίας από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων (ECDC), έχει καταγραφεί κρούσμα γρίπης ανθεκτικό στα αντι- ιικά φάρμακα με αποτέλεσμα να απομονωθεί το περιστατικό, προκειμένου να προφυλαχθεί ο υπόλοιπος πληθυσμός από μια τέτοια μετάλλαξη του ιού.
Επιπλέον, οι ειδικοί επισημαίνουν πως ο εμβολιασμός παραμένει το καλύτερο μέσο προφύλαξης, γιατί καλύπτει και τους τρεις ιούς γρίπης που κυκλοφορούν φέτος, ενώ παράλληλα ακόμη κι αν υπάρξει προσβολή από γρίπη παρά τον εμβολιασμό, και πάλι τα συμπτώματα της νόσου γίνονται τότε σαφώς ηπιότερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου