Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2013

Μαυροβούνιο: Πρωτοστατούν τα Σκόπια στο Διεθνές Συνέδριο της Σλαβικής Παράδοσης

Τα Σκόπια αναδεικνύουν τη σλαβική παράδοσή τους

Νοέμβριος 15, 2013.

Η υπουργός Πολιτισμού του νοτιοσλαβικού κράτους των Σκοπίων,  Ελιζαμπέτα Κανσέσκα- Μιλέσφσκα,  παρέστη σήμερα  στη συνάντηση των Υπουργών Πολιτισμού των κρατών μελών του Διεθνούς Ιδρύματος «Φόρουμ Σλαβικών Πολιτισμών», που έλαβε χώρα στην πόλη Ceninje του Μαυροβουνίου.

Κατά τη συνάντηση, η Υπουργός Κανσέσκα- Μιλέσφσκα, η οποία προήδρευε του διοικητικού συμβουλίου του Φόρουμ, τόνισε  τις δραστηριότητες που έγιναν για την ανάδειξη του πολιτισμού των Σλαβικών Λαών, με τους συναδέλφους της και συζήτησε για τα σχέδια του επόμενου έτους, όπου σηματοδοτούνται τα 10 έτη ύπαρξης αυτού του σημαντικού διεθνούς ιδρύματος.

Το Νοτιοσλαβικό Κράτος των Σκοπίων, είναι ένα από τα ιδρυτικά μέλη του Φόρουμ των Σλαβικών Πολιτισμών, και συμμετέχει συνεχώς και ενεργά στην υλοποίηση των δραστηριοτήτων του, όπως είναι η έκδοση των «100 Σλαβικών Μυθιστορημάτων», η παραδοσιακή «Γιορτή της Ημέρας της Σλαβικής Διαφώτισης» από τους (Θεσσαλονικείς) εκπαιδευτικούς Κύριλλο και Μεθόδιο στην έδρα της UNESCO, επίσης, η υλοποίηση πολυάριθμών σεμιναρίων στον τομέα των Μουσείων και πολλά άλλα, σημειώνει το σκοπιανό δημοσίευμα.

Η Σλάβα υπουργός του Νοτιοσλαβικού Κράτους των Σκοπίων, θα ανοίξει την περιοδεύουσα έκθεση «Ιστορία των Σλαβικών πρωτευουσών μέσα από τα αρχεία των Κρατών» με φωτογραφικό υλικό και έγγραφα από 13 μεγάλες πόλεις των Σλαβικών Χωρών.

Σηματοδοτώντας την 200η επέτειο από τη γέννηση του μεγάλου ποιητή και πολιτικού του Μαυροβουνίου, επισκόπου Πέταρα Πέτροβιτς-Νιεγκότς, οι συμμετέχοντες στο Φόρουμ  της Εθνικής Βιβλιοθήκης «Gjurgja Cernojevic» θα δωρίσουν την έκδοση «100 Σλαβικά Μυθιστορήματα», ένα έργο στο οποίο συμμετέχει, φυσικά,  και το Νοτιοσλαβικό Κράτος των Σκοπίων.

Επίσης, η βιβλιοθήκη θα εμπλουτισθεί με ανθολογίες Νοτιοσλάβων συγγραφέων από τα Σκόπια, έργα των οποίων έχουν μεταφρασθεί στα αγγλικά, σημειώνει η ιστοσελίδα του υπουργείου Πολιτισμού των Σκοπίων.

echedoros-a.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου