Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2013

Πανηγυρισμοί σε Ιρλανδία και Ισπανία: Εποχή Μνημονίων και λιτότητας τέλος

Εκτός Μνημονίων Ιρλανδία και Ισπανία. Καλύφτηκαν οι στόχοι τους. Συγχαρητήρια από Ντάισελμπλουμ. Η Ισπανία δεν θα διαθέτει προστατευτικό μηχανισμό από τους δανειστές της. Οι ευρωπαϊκές χώρες ξαναβγαίνουν άμεσα στις αγορές
Με σχεδόν πανηγυρικό τόνο, το Eurogroup επικύρωσε την έξοδο της Ιρλανδίας και της Ισπανίας από τα προγράμματα στήριξης, και μάλιστα με καθαρό τρόπο, χωρίς να χρειαστεί δηλαδή ένας προστατευτικός μηχανισμός από τους δανειστές κατά την αρχική φάση εξόδου στις αγορές.
Η Ιρλανδία θα εξέλθει από το πρόγραμμα στήριξης στις 15 Δεκεμβρίου "χωρίς να λάβει μια προληπτική γραμμή πιστώσεων". Το ίδιο θα κάνει η Ισπανία τον ερχόμενο Ιανουάριο. Στις δύο χώρες θα υπάρχουν επισκέψεις κοινοτικών στελεχών δύο φορές το χρόνο, στο πλαίσιο των νέων κανονισμών εποπτείας.
"Συγχαρητήρια και στις δυο χώρες. Πάντα έδειξαν ισχυρή δέσμευση στα προγράμματα", δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ για την Ιρλανδία και την Ισπανία μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου την Πέμπτη.
"Υποστηρίζουμε πλήρως την απόφαση της να μην ζητήσει νέα οικονομική βοήθεια από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ) μετά την έξοδό της από το πρόγραμμα στήριξης τον Ιανουάριο του 2014", αναφέρουν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης στην ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε μετά την ολοκλήρωση της συνόδου τους στις Βρυξέλλες.
Όπως τονίζεται η βοήθεια που πρόσφερε ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότης κρίθηκε επαρκής για να αντιμετωπιστούν οι αδυναμίες του χρηματοοικονομικού συστήματος (της Ισπανίας). "Η γενική κατάσταση του ισπανικού τραπεζικού τομέα έχει βελτιωθεί σημαντικά".
Η ανακοίνωση του Eurogroup συμπίπτει με την ανακοίνωση της Ιρλανδίας, η οποία επισήμανε πως θα εξέλθει από το πρόγραμμα στήριξης της οικονομίας της στις 15 Δεκεμβρίου, όπως αναμενόταν, "χωρίς να λάβει μια προληπτική γραμμή πιστώσεων".
Οι ανακοινώσεις για Ισπανία και Ιρλανδία
Μεταξύ άλλων για την Ιρλανδία αναφέρεται πως τα επιτόκια δανεισμού έχουν εξομαλυνθεί και πως υπάρχουν σαφείς ενδείξεις επιστροφής σε βιώσιμη ανάπτυξη και δημιουργία θέσεων εργασίας, ενώ υποστηρίζεται η απόφαση της ιρλανδικής κυβέρνησης για έξοδο χωρίς προληπτική στήριξη.
Για την Ισπανία, στην οποία παροτρύνει να συνεχίσει τις διαρθρωτικές αλλαγές, επισημαίνεται πως η κατάσταση στον τραπεζικό κλάδο έχει βελτιωθεί σημαντικά και πως η χώρα "κάνει σημαντικές προόδους στη φιλόδοξη ατζέντα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων" και η πρόοδος έχει αρχίσει ήδη να αντανακλάται και στα οικονομικά μεγέθη, με επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.
"Ζωντανό παράδειγμα ότι τα προγράμματα προσαρμογής της ΕΕ και του ΔΝΤ είναι επιτυχή, αρκεί να υπάρχει ισχυρή πίστη σε αυτά και γνήσια δέσμευση στις μεταρρυθμίσεις", αναφέρει το Eurogroup για τις δύο χώρες.

news247

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου