Τετάρτη 14 Αυγούστου 2013

Πρώην πρωθυπουργός Σκοπίων: Πρέπει να γίνουν ριζικές αλλαγές στο Σύνταγμα

Στην ημερίδα που διεξήχθη με την ευκαιρία των 12 ετών από τη Συμφωνία- Πλαίσιο της Οχρίδας, που έδωσε τέλος στη σύγκρουση στο νοτιοσλαβικό κράτος των Σκοπίων το 2001, ο πρώην πρωθυπουργός της χώρας, Λιούμπτσο Γκεοργκιέφσκι- ο οποίος υπέγραψε τη Συμφωνία, επεσήμανε ότι η χώρα του έχει ανάγκη ριζικής αλλαγής του Συντάγματος.


Στην ημερίδα συμμετείχε το σύνολο της ηγεσίας του αλβανικού κόμματος- DUI, πολλοί αναλυτές και παράγοντες που είχαν παίξει ουσιαστικό ρόλο το 2001.

Σημειώνει το νοτιοσλαβικό δημοσίευμα:

«Ωστόσο, το αστέρι της συζήτησης ήταν ένας από τους υπογράφοντες τη Συμφωνία –Πλαίσιο, ο πρώην πρωθυπουργός Λιούμπτσο Γκεοργκιέφσκι (ЉуБчо Георгиевски), ο οποίος το 2001 απρόθυμα συμφώνησε στην υπογραφή του «νέου συνταγματικού πλαισίου».

»Σύμφωνα με τον ίδιο, αν χρειασθεί να κάνει μια εκτίμηση κατά πόσο τα Σκόπια έχουν ανάγκη ριζικής αλλαγής στο Σύνταγμά τους θα πει με σαφήνεια «ναι».
«Η θέση των Αλβανών στην πρώην γιουγκοσλαβική δημοκρατία πρέπει σίγουρα να τη δούμε εκ νέου, τόσο στα δικαιώματα, όσο και ως κοινότητα. Υπάρχουν σοβαροί αντικειμενικοί παράγοντες.

Πρώτον. Το κλίμα που κληρονόμησε η χώρα από την πρώην Γιουγκοσλαβία βρίσκει τους Αλβανούς καταπιεσμένους. 

Δεύτερον, έχει επέλθει δημογραφική αλλαγή, τόσο στην αύξηση του αριθμού των Αλβανών όσο και η αλλαγή στην περιοχή με την νέα οντότητα στα Βαλκάνια του Κοσσυφοπεδίου, δήλωσε ο Γκεοργκιέφσκι.

Σύμφωνα με τον ίδιο, σε όλα τα επιχειρήματα από την πλευρά των Αλβανών υπάρχει μόνο ένα αντεπιχείρημα, κατά πόσο οι αλλαγές θα μπορούσαν να γίνουν χωρίς πόλεμο και αιματοχυσία.

Ο Γκεοργκιέφσκι είπε ότι κανείς δεν έχει το δικαίωμα του εθνικισμού. Τόνισε ότι όλοι όσοι συμμετέχουν στην κρίση πρέπει να βρουν λύσεις με εποικοδομητικό τρόπο, «ενώ εκείνοι που παρακολουθούν τα γεγονότα από την τηλεόραση προσπαθούν να παρουσιάσουν έναν νέο εθνικισμό», εννοώντας το σλαβικό στοιχείο της χώρας.

Στο τέλος της ημερίδας, ο πρώην πρωθυπουργός έστειλε ένα ισχυρό έπαινο στο κόμμα του Αλί Αχμέτι «Το DUI ως φορέας του UCK έκανε μια επιτυχημένη μετατροπή από έναν στρατιωτικό σχηματισμό σε μια πολιτική δομή. Είχα ειλικρινά μεγάλους ενδοιασμούς για το αν θα μπορούσε να μετατραπεί σε πολιτικό σχήμα. Και όμως έγινε με επιτυχία».

echedoros-a.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου