Τετάρτη 3 Ιουλίου 2013

Το Ελληνικό… FBI γεννιέται!

fbi 477 355 Το Ελληνικό... FBI γεννιέται! Λέγεται Υ.Δ.Ο.Ε.Α.Τ. Χρόνια τώρα ακουγόταν η επιθυμία στελεχών της Ελληνικής Αστυνομίας για τη δημιουργία υπερ-υπηρεσίας στην οποία θα υπάγονται οι υπηρεσίες Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος, Αντιμετώπισης Τρομοκρατίας, Οικονομικής Αστυνομίας, Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών.

Όλες αυτές οι υπηρεσίες θα εποπτεύονται και ελέγχονται από τον Έλληνα «Κλουζό», με την επωνυμία Γενικός Επιθεωρητής Ασφάλειας.

Μετά από δεκάδες εξαγγελίες για την αναδιάρθρωση της Ελληνικής Αστυνομίας, το σχέδιο νόμου για την υλοποίησή της άρχισε να διαρρέει από χθες πριν καν δοθεί στη δημοσιότητα για δημόσια διαβούλευση.

Στο άρθρο 11 του σχετικού σχεδίου νόμου παρουσιάζεται η «ελληνική εκδοχή» του… FBI.

Η υπηρεσία Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος και Αντιμετώπισης Τρομοκρατίας, θα λειτουργεί σε επίπεδο Γενικής Διεύθυνσης, θα υπάγεται στο Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ και θα ελέγχεται από τον Γενικό Επιθεωρητή Ασφάλειας.

Αποστολή της θα είναι η πρόληψη και καταστολή εξαιρετικά σοβαρών ποινικών αδικημάτων και ιδίως αδικημάτων που τα οποία έχουν τα χαρακτηριστικά οργανωμένου εγκλήματος, καθώς και την αντιμετώπιση ειδικών εγκλημάτων βίας και ιδίως τρομοκρατικών και εξτρεμιστικών εγκληματικών ενεργειών, «οι οποίες στρέφονται κατά της ασφάλειας του κράτους και του δημοκρατικού πολιτεύματος». Η υπηρεσία Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, όπως και η Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών θα εποπτεύονται και αυτές από τον Γενικό Επιθεωρητή Ασφάλειας.

Στο άρθρο 14 περιγράφεται η λειτουργία της «Διεύθυνσης Πληροφοριών», η οποία υπάγεται απευθείας στον Αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ, και έχει ως αποστολή τη συγκέντρωση πληροφοριών μέσω των περιφερειακών αστυνομικών υπηρεσιών, την αξιολόγηση, ταξινόμηση, ανάλυση και διάθεση των επεξεργασμένων ή μη πληροφοριών για την αντιμετώπιση κάθε μορφής εγκληματικότητας. Η συγκεκριμένη υπηρεσία θα τηρεί και θα ενημερώνει τις «ειδικές βάσεις δεδομένων» στις οποίες θα καταχωρείται και αποθηκεύεται το πληροφοριακό υλικό.

Το άρθρο 9 αφορά τη λειτουργία του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων, το οποίο μεταξύ άλλων, λειτουργεί ως συμβουλευτικό όργανο του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη σε περιπτώσεις «γενικευμένων κρίσεων εσωτερικής ασφάλειας σε εθνικό επίπεδο». Στη Διεύθυνση Ειδικών Αστυνομικών Δυνάμεων του… άρθρου 9, υπάγεται η Υπηρεσία Εναέριων Μέσων της ΕΛ.ΑΣ, η Υπηρεσία Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών, οι συνοδοί αστυνομικών σκύλων, και φυσικά η ΕΚΑΜ.

Το άρθρο 16 αφορά τη λειτουργία της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών, η οποία μεταξύ άλλων έχει αρμοδιότητα την τήρηση των εθνικών αρχείων γενετικών τύπων (DNA) και δακτυλικών αποτυπωμάτων και την «εξασφάλιση ανταλλαγής δεδομένων και πληροφοριών στο πλαίδιο της διασυνοριακής συνεργασίας ιδίως όσον αφορά την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του διασυνοριακού εγκλήματος».

Σημειώνεται ότι στο σχέδιο νόμου καταργούνται 6.700 οργανικές θέσεις αστυφυλάκων γενικών καθηκόντων.

Το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου χρήζει μεγαλύτερης… διερεύνησης προκειμένου να διαπιστωθεί τι ακριβώς κρύβεται πίσω από κάποια άρθρα του…

 newsit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου