Τετάρτη 17 Ιουλίου 2013

Λιμνοδεξαμενή Αναρράχης ( Γράφει ο Μιχάλης Ραμπίδης )

Ένα έργο ζωής για την ύδρευση της Πτολεμαίδας (σε ευθεία απόσταση 5 χιλ.) και πολλών οικισμών της Εορδαίας με καθαρό πόσιμο νερό.  
Τη στιγμή που η περιεκτικότητα σε χρώμιο του πόσιμου νερού σε οικισμούς του Δήμου Κοζάνης, παράπλευρες με το Δήμο μας, είναι βεβαία και οι υποψίες για το ίδιο πρόβλημα και στα υπόγεια ύδατα  της λεκάνης Εορδαίας βάσιμες.
Όταν ο σκουπιδότοπος της Π. Δυτ. Μακεδονίας & Ημαθίας, στο κέντρο της ενεργειακής λεκάνης Εορδαίας (ορυχεία),  πιθανότατα τα επόμενα χρόνια δεν θα αφήσει ανεπηρέαστο τον υδροφόρο ορίζοντα.
Ένα αναπτυξιακό έργο που θα μπορούσε να αρδεύσει χιλιάδες στρέμματα αγροτεμαχίων (με 1 εκατ. κ.μ. νερού), τόσο στην  λεκάνη Μουρικίου όσο και στη Δυτική Πτολεμαίδα, με την κατάργηση ζημιογόνων γεωτρήσεων και νέα κίνητρα για προσοδοφόρα γεωργική απασχόληση.   
Ίσως με σωστό σχεδιασμό του περίγυρου χώρου και ένα έργο αναψυχής κ.α. δραστηριοτήτων.
Η σύμβαση για το έργο ‘’Λιμνοδεξαμενή Αναρράχης’’ ποσού 5.475.983,42 Ε (με Φ.Π.Α.) υπεγράφη στις 8-3-2007 και το έργο αρχικά εντάχθηκε στο Γ΄ΚΠΣ. Κατά την εξέλιξη του έργου τέθηκαν από μερίδα των κατοίκων του Εμπορίου αβάσιμες αιτιάσεις για το σχεδιασμό και τη σκοπιμότητα του έργου. 
Με την ανοχή της  Αυτοδιοίκησης  οι εργασίες του έργου διεκόπησαν το 2008 και  πέρασε ως έργο γέφυρα στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης ‘’Αλέξανδρος Μπαλτατζής’’.
Βάση πιστοποιήσεων εκτελέσθηκε-υλοποιήθηκε το συμβατικό αντικείμενο του έργου σε ποσοστό μεγαλύτερο του 65% και συνολικά απ’ αρχής 3.562.700,84 Ε (με Φ.Π.Α.) Αναλυτικά έγιναν:
    -Δυο (2) τσιμεντένια φράγματα-συλλέκτες πάνω από το Καστανόδασος που μαζεύουν το νερό.   
     –Ολοκληρώθηκε το θεμέλιο του φράγματος και ο αγωγός προς Πτολεμαίδα που αδειάζει το φράγμα.    
  _ Αποζημιώθηκαν όλες οι απαλλοτριώσεις. 
 –Κατασκευάσθηκε ο αγωγός από την Λιμνοδεξαμενή μέχρι το Γυμνάσιο Αναρράχης-Εμπορίου  (σε μικρή απόσταση από την τελική σύνδεση).       
  –Το έργο μπορεί να τελειώσει σε χρόνο μιας σεζόν (Μάιος –Οκτώβριος).                   
Αξίζει να αναφερθεί ότι η τροφοδοσία του αγωγού από τους ταμιευτήρες προς λιμνοδεξαμενή θα γίνεται από την υπερχείλιση, τα νερά της οποίας καταλήγουν στο φράγμα Περδίκα και <<χάνονται>>, χωρίς να επηρεάζει την ποσότητα νερού των 2 φραγμάτων που με προτεραιότητα μονίμως θα γεμίζουν. Τα αρδευτικά έργα των αγροτεμαχίων Μουρικίου (και του Εμπορίου) θα εξυπηρετούνται επίσης από την Λιμνοδεξαμενή. Οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις με την ολοκλήρωση του έργου, θα είναι θετικές παρά αρνητικές.
Τα χρήματα ενώ υπάρχουν, δεν μπαίνουν στον αντίστοιχο κωδικό κάθε χρόνο επειδή η Νομαρχία Κοζάνης πριν και η Περιφέρεια  Δυτ. Μακεδονίας σήμερα δεν τα απορροφά. Και το σημαντικότερο είναι ότι το πρόγραμμα ‘’Αλέξανδρος Μπαλτατζής’’ τελειώνει το 2015. Το έργο κινδυνεύει να απενταχθεί και τα χρήματα θα επιστραφούν από το Ελληνικό δημόσιο, όχι από τους υπεύθυνους, αλλά από τους πολύπαθους Έλληνες φορολογούμενους, που θα τους απομείνει ακόμα ένα ‘’κουφάρι’’.
Η δήμαρχος Εορδαίας κ Βρυζίδου σε μια από τις τελευταίες συνεδριάσεις του Δ.Σ. ανέφερε ότι ο Δήμος Εορδαίας αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα από το δυσβάστακτο κόστος των γεωτρήσεων         ( προσθέτω και νερό αμφιβόλου ποιότητας), για την ύδρευση του Δήμου.
Η σοβαρή περιπέτεια των οικισμών Ελλησπόντου με την περιεκτικότητα χρωμίου στο πόσιμο νερό τους πρέπει να μας ανησυχεί, μια και δεν απαντήθηκε αν οι εξορυκτικές δραστηριότητες της ΔΕΗ στο Λεκανοπέδιο έχουν σχέση με την ύπαρξη του χρωμίου.
Είναι σωστό να διεκδικούμε τα νερά στα όρια του Δήμου μας (Ερμακιά), είναι ορθότερο όμως να αξιοποιούμε και μάλιστα άνευ κόστους, πρώτα τα διαθέσιμα και πολύτιμα υδάτινα αποθέματά μας, που σπαταλούνται άσκοπα.
 Ο συντοπίτης μας Υφ/ργός  και οι βουλευτές, η Περιφερειακή & Δημοτική Αυτδ/ση, οι φορείς και οι κάτοικοι της περιοχής, επιβάλλεται να αναλάβουμε τις ευθύνες μας  ακόμα και τώρα.                               
Δεν χωρούν οι μικροπολιτικές υστερόβουλες σκέψεις και είναι απαγορευτική και παρεξηγήσιμη η έλλειψη πολιτικής βούλησης για την απορρόφηση κονδυλίων στην μνημονιακή Ελλάδα, σε εγκεκριμένα και μάλιστα μισοτελειωμένα έργα πνοής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου