Κυριακή 16 Ιουνίου 2013

«Η ένταξη του νοτιοσλαβικού κράτους εξαρτάται από το όνομα»

«Οι απόψεις δύο πολιτικών αναλυτών»


Ο πρόεδρος  Γκεόργκι Ίβανοφ, ο πρωθυπουργός Νίκολα Γκρούεφσκι και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκολα Πόποσκι, στις πρόσφατες διπλωματικές δραστηριότητες επανέλαβαν ότι το νοτιοσλαβικό κράτος  αξίζει μια ημερομηνία για την έναρξη των διαπραγματεύσεων με την ΕΕ, ενώ έχουν ως δικαιολογία την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, που είχε


 αποφασίσει υπέρ της πρώην γιουγκοσλαβικής δημοκρατίας.

Ο Rizvan Sulejmani,   από το Ινστιτούτο Μελετών Πολιτικής και Διαπολιτισμού, δεν αποκλείει το ενδεχόμενο ότι η σύνοδος κορυφής της ΕΕ, να προβεί σε επιλογή υπέρ των Σκοπίων στη συγκεκριμένη ημερομηνία, αλλά παράλληλα με τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων της ένταξης,  να αναπτυχθούν διαπραγματεύσεις για το διακανονισμό της διαφωνίας του ονόματος.

«Τώρα, το πρόβλημα έχει γίνει ιδιαίτερο στα Βαλκάνια και το νοτιοσλαβικό κράτος, ενώ καλλιεργείται ο μύθος της καταστροφής αν δεν ενταχθεί και ο πληθυσμός ελπίζει ότι με την ένταξη στην ΕΕ, θα λυθούν όλα τα κοινωνικά, πολιτικά, οικονομικά και εθνικά προβλήματα»

« Είναι σαφές ότι οι υποστηρικτές της ιδέας της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, έχουν χάσει τα κύρια επιχειρήματα ότι η Ευρώπη είναι η λύση για τα πάντα και προσπαθούν να κρατήσουν εντυπώσεις για το ευρωπαϊκό όνειρο», θα πεί ο Σουλεϊμάνι.

Προσθέτει ακόμη ότι αν οι χώρες των δυτικών Βαλκανίων, παραμείνουν εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα αναζητήσουν άλλες εναλλακτικές λύσεις, όπως τον ακραίο εθνικισμό που θα φέρουν σε δύσκολη θέση τη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια.
Στο πλαίσιο αυτό ο Σουλεϊμάνι εντοπίζει διαφορετικές φωνές των διανοουμένων από την εγκατάλειψη της ευρωπαϊκής πορείας και αναζήτηση για ένταξη του νοτιοσλαβικού κράτους στον ΟΗΕ, με το όνομα « Δημοκρατία Μακεδονία», αν συμβεί αυτό τότε θα περιπλέξουν περισσότερο περαιτέρω την κατάσταση, λέει ο αναλυτής.

Ο Bojan Maricic,  από το Κέντρο Ευρωπαϊκής Παιδείας των Σκοπίων, θα υπογραμμίζει την έλλειψη διαφάνειας στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων.

«Τα πάντα έχουν πραγματοποιηθεί μυστικά και ως εκ τούτου δεν μπορεί κανείς να πει ποιο είναι το πρόβλημα – η ελληνική πλευρά ή η νοτιοσλαβική ή υπάρχει έλλειψη βούλησης  για εξεύρεση λύσης και από τις δύο πλευρές. Αυτή η μυστικότητα επηρεάζει τόσο την Ελλάδα, όσο και εμάς», θα τονίσει ο Μαρίσιτς, ο οποίος αναφέρεται και σε άλλα προβλήματα, που εμποδίζουν τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης, όπως είναι η πολιτική κρίση και οι διακρατικές σχέσεις.

«Δεν είναι μόνο το θέμα της ονομασίας, αλλά ολόκληρο το σώμα των σχέσεων καλής γειτονίας. Δεν έχουμε καμία κίνηση προς την κατεύθυνση αυτή. Εκτός αν πούμε για την κοινή συνεδρίαση που πρόσφατα έγινε μεταξύ των κυβερνήσεων των Σκοπίων και της Σερβίας, αλλά το ζήτημα της διαφοράς δεν έγινε αντικείμενο  των διαβουλεύσεων, επειδή η Σερβία έχει σχετικά καλές σχέσεις με την Ελλάδα και τη Βουλγαρία», επισημαίνει ο Μάρισιτς.

echedoros-a.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου