Κυριακή 16 Ιουνίου 2013

Βουλγαρία: Οι διαδηλώσεις αναγκάζουν την κυβέρνηση σε αλλαγές

Οι μαζικές διαδηλώσεις των χιλιάδων  Βουλγάρων στο κέντρο της Σόφιας, που φώναζαν «μαφία» τη βουλγαρική κυβέρνηση,  ανάγκασαν τον τοποθετημένο στην αρχηγία  της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας,  μεγιστάνα του Τύπου, Ντέλιαν Πεέφσκι, να προβεί σε παραίτηση.

Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Πλάμεν Ορεσάρσκι, ανακοίνωσε το Σάββατο ότι αποδέχεται την παραίτηση του Πεέφσκι, ως επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας.

Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι η απόφασή του είναι σύμφωνη με τον ηγέτη του βουλγαρικού σοσιαλιστικού κόμματος και τον ηγέτη του κόμματος DPS της τουρκικής μειονότητας, που συγκροτούν την κυβέρνηση.

«Έλαβα τη διαβεβαίωση των ηγετών των κοινοβουλευτικών ομάδων που στηρίζουν την κυβέρνηση, να ξεκινήσει η διαδικασία ακύρωσης της απόφασης του βουλγαρικού Κοινοβουλίου για την Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας. Έτσι, ανοίγει μια ευκαιρία για μένα να προτείνων έναν νέο υποψήφιο μετά από διαβούλευση», είπε ο Βούλγαρος πρωθυπουργός.

Χαρακτηριστικό των διαδηλώσεων των Βούλγαρων πολιτών, που έκλεισαν και σήμερα το κέντρο της βουλγαρικής πρωτεύουσας, ήταν το σύνθημα που χαρακτήριζαν ως «μαφιόζικες» τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης και τους πολιτικούς των τριών κομμάτων της συγκυβέρνησης ως «πολιτικούς Φραγκεστάιν» (φωτό).

 Πολλοί διαδηλωτές κρατούσαν το βιβλίο  του George Orwell  «1984» που αναφέρεται σε ολοκληρωτικό κράτος, καθώς και του Ιβάν Βάζοφ, «Κάτω από το ζυγό», που  έχει αντικείμενο την παρακολούθηση των πολιτών από το αόρατο κράτος.

echedoros-a.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου