Τετάρτη 15 Μαΐου 2013

Συστήματα Sunlight: Το καμάρι της Ξάνθης



Συστήματα Sunlight: Το καμάρι της Ξάνθης Μια εταιρεία από τη Θράκη συγκαταλέγεται ανάμεσα στους 3 κορυφαίους κατασκευαστές συσσωρευτών προηγμένης τεχνολογίας στον κόσμο, αποδεικνύοντας ότι η Ελλάδα μπορεί να διακριθεί και στη βιομηχανία, αρκεί να το θελήσει

Από τον Παναγιώτη Χριστόπουλο
Μπαταρίες υποβρυχίων και τορπιλών, μπαταρίες έλξης, συστήματα DC και UPS, βιομηχανικός κλιματισμός: Τεχνολογίες που δεν είναι εύκολο να τις εξηγήσει κανείς, που δεν έχει και νόημα σε ένα κομμάτι όπως είναι το παρόν, τεχνολογίες που μοιάζουν κάπως «εξωτικές», πολύ μακρινές για τα ελληνικά δεδομένα, τεχνολογίες στις οποίες θα περίμενε κανείς να διαπρέπουν τα ιαπωνικά, τα γερμανικά και τα αμερικανικά εργοστάσια.
Υπάρχει όμως μια ελληνική εταιρεία, η Συστήματα Sunlight ΑΒΕΕ, που όχι μόνο έχει τολμήσει να δοκιμάσει τις δυνάμεις της σ’ αυτό το παράξενο και τόσο δύσκολο να το ζωγραφίσουμε πεδίο, αλλά έχει ήδη διακριθεί –και θέτει στόχους για ακόμη μεγαλύτερες επιτυχίες στο μέλλον. Στις βιομηχανικές μπαταρίες, έχει φτάσει να συγκαταλέγεται ανάμεσα στις 5 μεγαλύτερες εταιρείες της Ευρώπης. Στους συσσωρευτές προηγμένης τεχνολογίας έχει πάει ακόμη πιο μακριά: Βρίσκεται ήδη ανάμεσα στις top 3 επιχειρήσεις του κλάδου στον κόσμο. Ενώ, έχοντας χτίσει και μια μακροχρόνια σχέση με την Toshiba, αυτήν την στιγμή είναι ο παγκόσμιος διανομέας των καταναλωτικών της μπαταριών, διαπρέποντας έτσι όχι μόνο στη κατασκευή, αλλά και στην εμπορική διάθεση της μπαταρίας!
Πολλοί από εσάς δεν θα είχατε ξανακούσει το όνομά της μέχρι σήμερα. Υπάρχει όμως ένα άλλο όνομα, άρρηκτα συνδεδεμένο με την μπαταρία, που σίγουρα σάς λέει πολλά: Γερμανός ΑΒΕΕ. Η Sunlight ανήκει εδώ και αρκετά χρόνια στον όμιλο εταιρειών Γερμανού. Ήταν υπό την καθοδήγηση του Πάνου Γερμανού που σημειώθηκαν μερικά από τα σημαντικότερα ορόσημα της πορείας της.
Από την Ξάνθη σε όλο τον κόσμο
Πώς όμως τα καταφέρνει τόσο περίφημα μια εταιρεία με έδρα στη Θράκη; Αξίζει να κάνουμε μια σύντομη ιστορική διαδρομή. Το 1985 ο Πάνος Γερμανός, που από το 1980 πουλούσε μπαταρίες στο εξειδικευμένο του κατάστημα στην οδό Μπενάκη (με το περίφημο σλόγκαν «από ένα ρολόι μέχρι ένα ελικόπτερο»), έκλεισε μια σημαντική συμφωνία με την Toshiba. Ανέλαβε την αποκλειστική αντιπροσώπευση των μπαταριών στην Ελλάδα. Η επιτυχία αυτή του άνοιξε την όρεξη για περισσότερα. Έτσι, το 1991 εξαγόρασε την Sunlight. Ήταν μια μικρή εταιρεία, με εργοστάσιο στο Νέο Όλβιο Ξάνθης, που έφτιαχνε βιομηχανικούς συσσωρευτές.
«Η Sunlight ξεκίνησε ως μια μικρή εταιρεία, παράγοντας συγκεκριμένου τύπου μπαταρίες. Εκμεταλλεύτηκε ωστόσο με έναν επιθετικό τρόπο ευκαιρίες που παρουσιάστηκαν και την τελευταία δεκαετία εξελίχθηκε από μια εταιρεία των 20 εκατ. ευρώ σε μια βιομηχανία των 100 εκατ. ευρώ. Αυτό συνέβη κυρίως λόγω των επιτυχημένων συνεργασιών σε επίπεδο έρευνας και τεχνολογίας με γερμανικά, αμερικανικά και ελληνικά ερευνητικά κέντρα. Ταυτόχρονα σημαντικό ρόλο έπαιξαν οι επενδύσεις στο εργοστάσιο της Ξάνθης που αποφάσισε ο μέτοχος της εταιρείας, ο κ. Π. Γερμανός», εξηγεί ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, κ. Κωνσταντίνος Λαύκας.
Και ακριβώς έτσι είναι. Από τα μέσα της δεκαετίας του ’90, η Sunlight άρχισε να δοκιμάζει τις δυνάμεις της σε νέες τεχνολογίες. Το 1995 ξεκίνησε ο σχεδιασμός και η παραγωγή ξηρών στοιχείων μπαταριών τεχνολογίας Χλωρίου - Ψευδαργύρου, φιλικών προς το περιβάλλον. Το 1996 η παραγωγή μπαταριών για τις βαρέως τύπου τορπίλες SUT και SST4. Το 1997 πιστοποιήθηκε με ISO 9001. To 1998 σχεδίασε μπαταρίες για τις τορπίλες MK 46 και την επόμενη χρονιά άρχισε να συναρμολογεί μπαταρίες για αεροπορικές εφαρμογές. Το τέλος της δεκαετίας του ’90 βρήκε την εταιρεία να δημιουργεί γραμμή παραγωγής μπαταριών υποβρυχίων και βιομηχανικών μπαταριών. Το νερό είχε μπει στο αυλάκι και οι παραγγελίες άρχισαν να φτάνουν από όλον τον κόσμο.
Οι μεγάλες συμφωνίες και οι επενδύσεις
Η δεκαετία του 2000 ήταν η περίοδος των στρατηγικών συμφωνιών. Η Sunlight ανοίγει ακόμη πιο μεγάλους δρόμους στις μπαταρίες τορπιλών και εξαγοράζει τον τομέα των φορητών μπαταριών στρατιωτικών εφαρμογών της περίφημης Varta, Μετατρέπεται πλέον σε μια μεγάλη δύναμη σε διεθνές επίπεδο. Η πιο σημαντική συμφωνία, βέβαια, ήταν η επέκταση της συνεργασίας της με την Toshiba, έτσι ώστε να γίνει πλέον ο κορυφαίος της διανομέας σε όλον τον κόσμο.
Τα τελευταία χρόνια, πάλι, η δραστηριότητά της επικεντρώνεται κυρίως στις επενδύσεις που την κάνουν ακόμη μεγαλύτερη σε μέγεθος και αποδοτικότητα. Το 2009 ολοκληρώθηκε το νέο κέντρο εφοδιαστικής αλυσίδας και μεταφορών στο εργοστάσιο της Ξάνθης, ενώ φέτος έγινε μια σημαντική επένδυση ύψους 20 εκατ. ευρώ στην Κομοτηνή, για την κατασκευή εργοστασίου ανακύκλωσης συσσωρευτών. Ο πρόεδρος της εταιρείας, Χρήστος Καρτάλης δήλωσε στην σχετική συνέντευξη Τύπου: «Η νέα αυτή επένδυση έρχεται να ενδυναμώσει το ελληνικό επιχειρείν εν μέσω κρίσης, αλλά και να αποδείξει ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν τα εχέγγυα όχι μόνο να προοδεύσουν, αλλά και να διεκδικήσουν πρωτιές στον παγκόσμιο χάρτη».
Μ’ αυτά και μ’ αυτά, η Sunlight έφτασε να θεωρείται μια από τις 5 μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου της παγκοσμίως. Εκτός από τα συστήματα αποθήκευσης ενέργειας και τα ενεργειακά συστήματα ισχύος, έχει επεκτείνει τις δραστηριότητές της καις τα συστήματα πράσινης ενέργειας (φωτοβολταϊκά και λύσεις εξοικονόμησης ενέργειας) και βέβαια διακρίνεται και στην εμπορία των διαφόρων μπαταριών –κυρίως αυτών της Toshiba.
Ένα από τα πιο σύγχρονα εργοστάσια
H έδρα της βρίσκεται πλέον στην Αθήνα, στον Άγιο Στέφανο, αλλά η καρδιά της συνεχίζει να χτυπά στην ακριτική Θράκη. Το βιομηχανικό συγκρότημα στο Νέο Όλβιο Ξάνθης συγκαταλέγεται ανάμεσα στα πιο σύγχρονα του κλάδου. Η συνολική του έκταση καλύπτει 142.000 τ.μ., με τους καλυμμένους χώρους να ξεπερνούν τα 55.000 τ.μ..
Διαθέτει 4 μονάδες παραγωγής υψηλής εξειδίκευσης για βιομηχανικές μπαταρίες κλειστού τύπου τεχνολογίας μολύβδου, βιομηχανικές μπαταρίες ανοικτού τύπου τεχνολογίας μολύβδου, εξειδικευμένες μπαταρίες υποβρυχίων τεχνολογίας Μολύβδου και μπαταρίες τορπιλών τεχνολογίας οξειδίου Αργύρου-Ψευδαργύρου. Αλλά και 7 γραμμές συναρμολόγησης για διαφόρων ειδών συσσωρευτές και άλλα συστήματα.
Την ίδια ώρα, η Sunlight έχει επιχειρηματική παρουσία σε 8 χώρες του εξωτερικού, μέσω θυγατρικών (Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Πολωνία, Ουκρανία, Ρουμανία, Σερβία, Βουλγαρία), αλλά και σε σχεδόν 100 ακόμη όπου φτάνουν τα προϊόντα της, μέσω ενός δικτύου συνεργατών που μεγαλώνει συνεχώς. «Αυτή τη στιγμή μπορείτε να βρείτε μπαταρίες Sunlight σε ορυχεία από τη Χιλή, μέχρι την Αυστραλία, σε υποβρύχια στη Γερμανία, την Ιταλία και το Περού, μέχρι σε logistic center στη Ρωσία, τη Γερμανία και τη Νότιο Αφρική», λέει ο κ. Λαύκας. Το 2011 ο κύκλος εργασιών της έφτασε τα 115 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων το 80% ήρθε από τις εξαγωγές. Εν μέσω κρίσης, η Sunlight όχι μόνο δεν χάνει, αλλά αυξάνει κατά περίπου 20% τους ρυθμούς ανάπτυξής της! Η εταιρεία απασχολεί περίπου 600 υπαλλήλους σε όλον τον κόσμο, εκ των οποίων περισσότεροι από 400 εργάζονται στο εργοστάσιο της Ξάνθης. Τα νούμερα είναι εντυπωσιακά και αποτελούν την καλύτερη απόδειξη ότι η Ελλάδα μπορεί να διαπρέψει ακόμη και σε τομείς που δεν έχουν να κάνουν με την ήλιο, τη θάλασσα και τη γη της. Αρκεί να το πιστέψουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου