Δευτέρα 8 Απριλίου 2013

Εκλογές Σκοπίων: Το VMRO-DPMNE κέρδισε 56 δήμους, το SDSM 4

«Σε αντίθεση με τις εκλογές προ τεσσάρων ετών, όταν κερδίσαμε σε 55 δήμους, τώρα έχουμε έναν επιπλέον. Το 2009 μας ψήφισαν 406 χιλιάδες ψηφοφόροι, ενώ τώρα 445 χιλιάδες. Αυτή είναι η νίκη της Δημοκρατίας και των πολιτών της χώρας. Κέρδισαν τα


 έργα και χτυπήθηκαν οι υποσχέσεις, κέρδισε η ειλικρινή στάση απέναντι στους πολίτες και χτυπήθηκε η αντίληψη που έχουν για την εργασία», είπε ο ηγέτης του κόμματος VMRO-DPMNE, Νίκολα Γκρούεφσκι, όπως σημειώνει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα του Ντνέβνικ.

«Το VMRO-DPMNE πραγματοποίησε μια ιστορική νίκη στις τοπικές εκλογές, κερδίζοντας σε 56 δήμους της χώρας (από τους 80) και έλαβε ένα ρεκόρ στον αριθμό ψήφων, 445.0000, που αντιπροσωπεύει τα καλύτερα αποτελέσματα που μπορεί να πετύχει ένα κόμμα ή ένας συνασπισμός στις τοπικές εκλογές», αυτό ανακοίνωσε αργά χθες το  βράδυ ο αρχηγός του κόμματος και πρωθυπουργός Νίκολα Γκρούεφσκι σε μήνυμά του  συνοψίζοντας τα αποτελέσματα του δεύτερου γύρου των δημοτικών εκλογών.

Το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης, το SDSM, και οι εταίροι του συνασπισμού του έχουν πιθανόν ισχύ σε τέσσερις δήμους στο Ράνκοβτσε, Κουμάνοβο, Στρούμιτσα και Κέντρο. Ο αρχηγός του SDSM, Μπράνκο Τσερβένκοφσκι σε ομιλία του τόνισε ότι  για το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα οι εκλογές πρέπει να κηρυχθούν παράνομες.

«Η χώρα δεν είναι ούτε ελεύθερη ούτε δημοκρατική. Δεν υπάρχει ελευθερία και δημοκρατία, όταν γίνεται τέτοια κατάχρηση των κρατικών θεσμών, που τέθηκαν εξ ολοκλήρου στην υπηρεσία του κυβερνώντος κόμματος, όταν το δημόσιο χρήμα δαπανάται για ένα κόμμα, όταν υπάρχει σφετερισμός των μέσων μαζικής ενημέρωσης. Για μας οι εκλογές δεν ήταν ούτε ελεύθερες, ούτε δίκαιες. Τα αποτελέσματα δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα», τόνισε ο Τσερβένκοφσκι.

Το αλβανικό κόμμα DUI,  νίκησε στους περισσότερους δήμους, όπου είχε υποψήφιούς του. Βγήκε νικητής σε οκτώ δήμους, στο Τέτοβο, Τσαΐρ, Στουντενίτσανι, Αρατσίνοβο, Βραπτσίστε, Μπρένιτσα και στο Γκόστιβαρ. Και με τους δήμους αυτούς έχει την κυριαρχία τελικά σε 15 δήμους.

Το έτερο αλβανικό κόμμα το DPA κέρδισε στην Στρούγκα.

Τα αποτελέσματα προκάλεσαν τη δυσαρέσκεια μεταξύ των αντιπολιτευόμενων του SDSM. Πρώτη αντίδραση ήταν από τον Ιγκόρ Ιβανόφσκι, μέλος της εκλογικής ηγεσίας του κόμματος που δήλωσε ότι σημειώθηκαν παρατυπίες στον πρώτο γύρο με αποκορύφωμα αυτών στο δεύτερο γύρο.

«Υπήρξε δωροδοκία, αγοράστηκαν ψήφοι, διοργανώθηκε μεταφορά των ψηφοφόρων με κυβερνητικά οχήματα και σε αυτήν συμμετείχε μεγάλο μέρος της αστυνομίας», είπε ο Ιβανόφσκι εκ μέρους του SDSM.

Στο δημοσίευμα σημειώνεται ότι η προσέλευση των ψηφοφόρων ήταν μικρότερη του πρώτου γύρου, ίσως, λόγω του άσχημου καιρού της Κυριακής.

echedoros-a.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου