Πέμπτη 25 Απριλίου 2013

Συντάξεις τέλος, χωρίς στοιχεία μετά τον Μάιο

Στη νέα διαδικασία ταυτοποίησης, που ξεκινά σήμερα, μπορούν να προσέλθουν και να συμπληρώσουν τα στοιχεία τους, ώστε να πληρωθούν κανονικά τον Ιούνιο, όσοι δεν έχουν προσκομίσει ΑΦΜ και ΑΜΚΑ Εναν μήνα παράταση, λόγω του Πάσχα, παίρνουν 140.928 συνταξιούχοι που εμφανίζονται ακόμη με κενό ή άκυρο ΑΜΚΑ ή ΑΦΜ στο Εθνικό Μητρώο.

Στη νέα διαδικασία ταυτοποίησης, που ξεκινά σήμερα, μπορούν να προσέλθουν και να συμπληρώσουν τα στοιχεία τους, ώστε να πληρωθούν κανονικά τον Ιούνιο, όσοι δεν έχουν προσκομίσει ΑΦΜ και ΑΜΚΑ
Οι συντάξεις του Μαΐου (κύριες και επικουρικές) θα καταβληθούν κανονικά, όπως ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Εργασίας, ακόμη και σε όσους εμφανίζονται με προβληματικά στοιχεία, παρότι είχαν προηγηθεί ανακοινώσεις πως οι αταυτοποίητες συντάξεις θα ανασταλούν προσωρινά για τον μήνα Μάιο.
Με την ίδια ρύθμιση, το υπουργείο δίνει ακόμη μία ευκαιρία στους συνταξιούχους να τακτοποιήσουν τις εκκρεμότητές τους, ώστε να συνεχίσουν να πληρώνονται. Οσοι δεν το κάνουν και έχουν κενό ή άκυρο ΑΜΚΑ-ΑΦΜ, θα δουν τη σύνταξή τους να αναστέλλεται από τον Ιούνιο.
Στο πλαίσιο αυτό της νέας ρύθμισης αναρτάται εκ νέου από σήμερα Τρίτη η σχετική ιστοσελίδα στον κόμβο της ΗΔΙΚΑ στο Διαδίκτυο (www.idika.gr) καθώς και στον κόμβο του ΙΚΑ (www.ika.gr), προκειμένου να συμπληρωθούν ηλεκτρονικά τα εναπομείναντα κενά ΑΜΚΑ ή ΑΦΜ από τους δικαιούχους.
«Οι δύο ιστοσελίδες θα παραμείνουν αναρτημένες μέχρι και τις 9-5 (σ.σ.: Πέμπτη του Πάσχα) ώστε να μπορέσουν όλοι οι συνταξιούχοι να εξακριβώσουν ότι οι συντάξεις τους είναι πλήρως ενημερωμένες αναφορικά και με τους δύο αριθμούς (ΑΜΚΑ και ΑΦΜ) και σε αντίθετη περίπτωση να προβούν στη συμπλήρωσή τους. Ως εκ τούτου, τίθεται σε ισχύ ο πρόσφατα ψηφισμένος νόμος, σύμφωνα με τον οποίο γίνεται αυτόματη αναστολή καταβολής κάθε σύνταξης που δεν είναι ταυτοποιημένη», αναφέρει το υπουργείο.
Ποιους αφορά
Η νέα ρύθμιση αφορά κυρίως συνταξιούχους που δεν έχουν ενημερωμένους έναν από τους δύο αριθμούς, καθώς η πληρωμή των συντάξεων που παρουσίαζαν ταυτόχρονα πρόβλημα σε ΑΜΚΑ και ΑΦΜ ανεστάλη πριν από έναν μήνα. Στη νέα διαδικασία ταυτοποίησης, ωστόσο, που ξεκινά σήμερα μπορούν όλοι να προσέλθουν και να συμπληρώσουν τα στοιχεία τους, ώστε να πληρωθούν κανονικά τον Ιούνιο.
Σημειώνεται πως από τις 4.387.270 συντάξεις που χορηγούνται σήμερα μόνο το 1,52% δεν έχει ΑΜΚΑ (δηλαδή 66.859 συντάξεις) και μόλις το 1,69% των συντάξεων δεν έχουν ΑΦΜ (δηλαδή 74.069 συντάξεις). Στην πρώτη καταγραφή στις 10-12-2012 οι αταυτοποίητες συντάξεις ήταν 560.412.
Προβληματικές στο θέμα του ΑΜΚΑ είναι κυρίως συντάξεις δημοσίων υπαλλήλων, αφού η μεγάλη πλειοψηφία αφορά συντάξεις του Δημοσίου, δικαιούχους του ΜΤΠΥ και του ΤΕΑΔΥ, ενώ ακολουθούν οι μισθωτοί του ΙΚΑ. Το αντίθετο ισχύει για τα αταυτοποίητα ΑΦΜ, καθώς η συντριπτική πλειονότητα εντοπίζεται στο ΙΚΑ και στο ΕΤΕΑΜ.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΦΩΣΚΟΛΟΣ
axortagos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου